Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
11.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Natisni članek

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 11.30

6 let, 7 mesecev

Kdo je slovenska košarkarska okrepitev iz ZDA?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

1

Medtem ko je odgovor moške košarkarske reprezentance na morebitno spremembo zakona o tujcih še zavit v tančico skrivnosti, pa že kar v dresu ženske reprezentance na poslanske glasove in državljanstvo čaka Američanka Shante Marie Evans.

"Verjamem, da bi lahko državni zbor že na junijski seji obravnaval in tudi sprejel spremembo zakona," je pred kratkim dejal nekdanji vrhunski košarkar, zdaj pa državnozborski poslanec Peter Vilfan, ki z aktivnostmi za spremembo zakona po hitrem postopku v zakonodajnem organu zagovarja predvsem interese Košarkarske zveze Slovenije.

Med tistimi, ki najbolj nestrpno čakajo na glasove poslancev in posledično državljanstvo ter zeleno luč za nastop za slovensko reprezentanco, je 184 centimetrov visoka ameriška članica celjskega kluba Athlete Shante Evans. "Čakam na dobre novice. Upam, da bom dobila slovenski potni list. V nasprotnem primeru bom razočarana. Velika čast je namreč zaigrati za reprezentanco na velikem tekmovanju," sredi priprav na EuroBasket 2017, na katerem bo prvič zaigrala tudi Slovenija, pripoveduje 25-letna Evansova.

V dresu ZDA. | Foto: Getty Images V dresu ZDA. Foto: Getty Images Igrala je že za ZDA

Evansova sicer že ima reprezentančno izkušnjo, saj je leta 2011 branila ameriške barve na panameriških igrah. Tedaj je bila še članica univerzitetne ekipe Hofstra.

V poletnem taboru se je spogledovala tudi s poklicnim moštvom New York Liberty, a si je nato košarkarski kruh začela služiti v Evropi. Igrala je v Franciji (Pays d'Aix), Bolgariji (Bunav) in Romuniji (SIC Sfantu Gheorghe), dokler ni jeseni podpisala pogodbe s Celjankami.

"Živim svoje sanje. Zanje se je treba tudi žrtvovati. Pogrešam družino, a vem, da moram vztrajati. V Celju se odlično počutim. Le za ogledovanje okolice nimam prav veliko časa. Zadovoljna sem tudi s sistemom trenerja Damirja Grgiča. Z njim bi rada sodelovala tudi v reprezentanci," pravi Evansova, ki zagotavlja, da ob urejenih formalnostih v slovenskem dresu ne bi igrala le to poletje, temveč v daljšem, štiriletnem obdobju.

Na tribunah tudi Jan Oblak

Evansova kljub dejstvu, da še nima zelene luči za nastop na EuroBasketu na Češkem, igra na pripravljalnih tekmah. "Obnašamo se tako, kot da bo dobila državljanstvo in tudi uradno zaigrala za nas," pojasnjuje selektor Damir Grgić, ki je v tem mesecu vknjižil pet zaporednih zmag. Slovenke so po dvakrat premagale Madžarsko ter Turčijo in enkrat Poljsko.


Ob sobotni zmagi nad zadnjo v ljubljanski dvorani Ježica si je izbrano vrsto s tribun ogledal tudi nogometni zvezdnik Jan Oblak, brat Teje Oblak, ene od ključnih igralk Grgićeve ekipe. "Smo na dobri poti. Pristop je pravi. Tudi z energijo sem zadovoljen, a čaka nas še veliko dela do EP in skupine smrti," pravi selektor.

Helena Boada, lepša polovica Jake Lakovića, je igrala za Slovenijo. | Foto: Sportida Helena Boada, lepša polovica Jake Lakovića, je igrala za Slovenijo. Foto: Sportida V boj za EuroBasket tudi Helena Boada

Tuji obraz v slovenski ženski reprezentanci pa ni novost. V kvalifikacijah za nastop na EuroBasketu 2015 je reprezentančni dres oblekla že Helena Boada. Tudi Katalonka je del kariere prebila v Sloveniji (Domžale in Athlete Celje) in si prislužila tudi slovenski potni list. Njena vpetost v Slovenijo pa je sicer še precej globlja. Gre namreč za življenjsko sopotnico nekdanjega kapetana slovenske reprezentance Jake Lakoviča, s katerim sta se lani razveselila tudi rojstva dvojčkov.

Ne spreglejte