Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
20. 5. 2014,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2014, 10.13

8 let

Katalonka, ki bi rada popeljala Slovenijo na nov zemljevid

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred slovensko žensko košarkarsko reprezentanco je zgodovinska priložnost. Odpira se ji namreč pot na evropsko prvenstvo in na njej bo Sloveniji pomagalo tudi dekle Jake Lakoviča Helena Boada.

Že lani poleti so si v naši reprezentanci prizadevali, da bi lahko Helena Boada nastopila v dresu s slovenskim grbom, a je premierni nastop Katalonke za našo izbrano vrsto preprečila papirologija.

Tudi letos jo je selektor Tomo Orešnik zaradi kakovosti povabil v ekipo, ki ima realne možnosti, da se prvič v zgodovini uvrsti na evropsko prvenstvo. In to je tudi velika želja dekleta Jake Lakoviča, ki je v zadnji sezoni igralo v Celju, da bi pomagala popeljati slovensko žensko košarko na nov zemljevid: "Imamo lepo priložnost, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo. Skupina je pravšnja, prav tako pa imamo kakovost v izbrani vrsti. Delamo trdo, da bi nam uspelo uresničiti želje. Vse smo zelo motivirane in zavedamo se, da smo zmožne takšnega podviga."

"Jaka je primer, kako se je treba odrekati stvarem in dati državo na prvo mesto."

Čeprav po duši ni Slovenka, se ji je naš zrak že dodobra usidral v pljuča, prav tako pa ji srce močno bije tudi, ko igra naša moška košarkarska reprezentanca. "Uvrstitev na evropsko prvenstvo bi bila zame potrditev dobrega dela v celotni karieri. Zelo bom vesela in naredila bom vse, da bom pomagala Sloveniji k uvrstitvi na EuroBasket," poudarja Boada.

Simpatična košarkarica je nedavno že povedala, da bi si rada ustvarila družino, a si njene reprezentančne kolegice in strokovno vodstvo želijo, da bi družinski projekt prestavila, če se naši izbrani vrsti uspe uvrstiti na evropsko prvenstvo, ki ga bosta gostili Madžarska in Romunija. Je ne bi prepričala niti skupina s Španijo? "Ne, to ne bo vplivalo (smeh, op. p.). Zame so kvalifikacije enako pomembne kot evropsko prvenstvo. Ena stvar pripelje do druge. Tudi če ne bom z ekipo na EuroBasketu, bom spremljala dekleta in navijala zanje."

Poraja se tudi vprašanje, ali bo poleti v reprezentančnem dresu aktiven Jaka, ki ga Helena spoštuje in za katerega pravi, da je malo takšnih posameznikov, ki dajo izbrano vrsto na prvo mesto: "Zdi se mi, da je Jaka že 14 let v reprezentanci. Morda je nekoliko nepravično, da se ga ocenjuje skozi prizmo zadnjega prvenstva. Vsi se moramo zavedati, da je dal za državo celotno življenje. Ne hvalim ga zato, ker je moj fant, ampak je primer, kako se je treba odrekati stvarem in dati državo na prvo mesto," poudarja Helena, ki je bila lani izjemno vesela, ker je naša reprezentanca v skupinskem delu EuroBasketa premagala veliko Španijo.

"Zelo sem bila vesela in bom tudi naslednjič. Vsi veste, kaj se dogaja v Kataloniji. Želimo si svojo državo. Nisem proti Španiji, saj imam tam veliko prijateljev. Vesela sem njihovih uspehov, da ne bo pomote. Vendar bi si želela, da bi imela Katalonija svojo državno reprezentanco. Mislim, da se to lahko zgodi. Ljudje si to želijo. Ne vem, ali bom to tudi sama doživela, vendar smo bližje kot kdajkoli," pa se je Boada za konec dotaknila nacionalne teme, ki je na Pirenejskem polotoku na tapeti dnevno.

Ne spreglejte