Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 11. 2018,
5.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Greateful Dead košarka Barcelona olimpijske igre Litva skok v športno preteklost

Nedelja, 11. 11. 2018, 5.15

5 let, 5 mesecev

Skok v športno preteklost

Kako so ameriški psihedelični rockerji pomagali litovskim košarkarjem do brona na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Litva 1992 | So to podporniki skupine Grateful Dead? Ne, to so litovski košarkarji, ki so na olimpijskih igrah v Barceloni osvojili bronasto odličje. | Foto Guliver/Getty Images

So to podporniki skupine Grateful Dead? Ne, to so litovski košarkarji, ki so na olimpijskih igrah v Barceloni osvojili bronasto odličje.

Foto: Guliver/Getty Images

Olimpijske igre, ki jih je leta 1992 gostila Barcelona, so bile prelomne v več pogledih, izjemne pozornosti pa je bil deležen košarkarski turnir, na katerem so prvič nastopili profesionalci iz lige NBA. V senci zvezdniške zasedbe ZDA ter navdušujočih predstav Hrvaške z nesmrtnimi Petrovićem, Kukočem in Rađo, je posebno in zanimivo zgodbo spisala tudi reprezentanca Litve.

Litovcem, ki so na olimpijskem turnirju prvič igrali pod svojo zastavo, so pot v Barcelono financirali legendarni ameriški rockerji Grateful Dead. Litovski košarkarji so se v zgodovino zapisali z osvojeno bronasto kolajno, pa tudi z zanimivo opravo, pisanimi psihedeličnimi majicami s podobo skeleta (zaščitnega znaka skupine Grateful Dead), ki zabija košarkarsko žogo skozi obroč. Te majice so postale legendarne in nadvse priljubljene med zbiralci tako športnih kot tudi glasbenih spominkov.

Košarkarji gradili litovsko športno identiteto

In kako se je začelo nenavadno sodelovanje? Litva je bila prva od nekdanjih republik Sovjetske zveze, ki se je leta 1990 odločila za samostojno pot in s tem pomagala k razpadu socialističnega imperija. Ponosni Litovci so takoj po osamosvojitvi začeli graditi svojo športno identiteto, pri kateri so največ stavili prav na košarkarje, ki so že v preteklosti igrali pomembno vlogo v sovjetski reprezentanci.

Grateful Dead v živo leta 1991:

Litovci so si leta 1991 zagotovili pravico do nastopa na olimpijskih igrah v Barceloni leta 1992, za nameček so si priborili tudi pravico, da na njih nastopijo pod svojo zastavo, ne pod zastavo Skupnosti neodvisnih držav, ki jo je Mednarodni olimpijski komite namenil nekdanjim republikam razpadle Sovjetske zveze. Pribaltske republike Litva, Latvija in Estonija so imele srečo in jih je mednarodna skupnost takrat, podobno kot nekdanji republiki razpadle Jugoslavije, Slovenijo in Hrvaško, priznala kot samostojne in neodvisne države. Težava je bila le ena, denarja za potovanja na mednarodne turnirje v Litvi ni bilo.

Marčiulionis sam zbiral denar za reprezentanco

Šarunas Marčiulionis je v NBA igral za moštva Golden State Warriors, Seattle SuperSonics, Sacramento Kings in Denver Nuggets, leta 2014 so ga sprejeli v Hram slavnih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Šarunas Marčiulionis je v NBA igral za moštva Golden State Warriors, Seattle SuperSonics, Sacramento Kings in Denver Nuggets, leta 2014 so ga sprejeli v Hram slavnih. Foto: Guliverimage/Getty Images Za nabiranje finančnih sredstev so se angažirali kar košarkarji sami, vodilno vlogo pri tem pa je prevzel prvi zvezdnik Šarunas Marčiulionis, ki si je kruh že služil v ameriški ligi NBA kot član moštva Golden State Warriors. S takratnim pomočnikom selektorja litovske reprezentance, Američanom Donniejem Nelsonom, sta po ZDA trkala na vrata in iskala sponzorje. Šlo je počasi, pridobivala sta bolj ali manj zgolj drobiž, se je takratnih dogodkov spominjal Nelson. Nekega dne pa se jima je nasmehnila sreča in Marčiulionis je dobil nepričakovan telefonski klic.

V stik z litovskim košarkarjem so stopili predstavniki legendarne rock zasedbe Grateful Dead. Ta je nastala v revolucionarnih 60. letih prejšnjega stoletja, igrala je na legendarnem in prelomnem festivalu Woodstock, velja za eno od začetnic psihedeličnega rocka, slovi pa tudi po enih najzvestejših sledilcev, t. i. Deadheadov. Glasbeniki so Marčiulionisa povabili na sestanek in mu ponudili finančno podporo.

Košarkarja zakadili, mu dali denar in barvito opremo

"Dandanes si česa takega ne bi upal niti predstavljati. Bil sem tam, v garaži z Grateful Dead, v zraku pa seveda dim trave. Da, padel bi na vsakem dopinškem testu, a teh takrat preprosto ni bilo," se je kajenja z legendarnimi rockerji spominjal Marčiulionis. Litovcem so namenili nekaj tisoč ameriških dolarjev, opremili pa so jih tudi s trenirkami in dresi v živih barvah ter podobami okostij in lobanj, zaščitnih znakov skupine Grateful Dead.

Litovci so bili v Barceloni hit, pa ne le zaradi odličnih košarkarskih predstav, s katerimi so si priborili bronasto odličje, ko so v malem finalu premagali prav Skupnost neodvisnih držav, se pravi ostanek nekdanje Sovjetske zveze (tekma za tretje meste je sicer povsem zbledele ob boku velikega obračuna originalnega ameriškega sanjskega moštva z Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom, Larryjem Birdom in še nekaterimi legendami lige NBA ter senzacionalne Hrvaške z Draženom Petrovićem, Tonijem Kukočem in Dinom Rađo za zlato). Na uradnih tekmah Litovci sicer niso smeli nositi pisanih psihedeličnih dresov, so jih pa zato ponosno razkazovali na treningih, med tekmami in na podelitvi kolajn.

O litovski olimpijski reprezentanci iz leta 1992 so posneli dokumentarni film:

 

Postala je tradicija

Na podelitvi kolajn bi morali košarkarji nositi uradna olimpijska oblačila, a so Litovci zahtevo Moka prezrli. V majici z lobanjo se je takrat uspeha svojih košarkarjev veselil tudi litovski predsednik, z izgovorom, da so njegovo edino obleko košarkarji ob slavju zmočili s penino. Po igrah so košarkarji svoje slavne majice prodali na dražbi, izkupiček pa namenili v dobrodelne namene. Pisane majice so postale v Litvi nekakšna tradicija, prodajale so se za med in litovski košarkarski zvezi zagotavljale prepotrebna finančna sredstva še leta po Barceloni.

Preberite še:

Juan Manuel Fangio
Sportal Ne Schumacher ne Hamilton si ne želita primerjave z njim
Messi Ronaldo
Sportal Ne Ronaldo ne Messi, ampak Brazilec #video
Abebe Bikila
Sportal Tragičen konec zgodbe enega največjih junakov v zgodovini maratona
Jan Ullrich
Sportal Od zmage na francoskem Touru, vdora k sosedu in žaljenja prostitutke do zdravljenja od odvisnosti
John L. Sullivan
Sportal Stepel se je s komerkoli, zmage pa proslavljal s steklenico viskija
Ne spreglejte