Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
5. 5. 2017,
11.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Natisni članek

Petek, 5. 5. 2017, 11.45

6 let, 6 mesecev

Jugoslovansko ali ameriško sanjsko moštvo?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,10

1

Legendarni srbski košarkarski trener Dušan "Duda" Ivković se je pred 25. obletnico olimpijskih iger v Barceloni znova dotaknil zadnje jugoslovanske reprezentance pred njenim razpadom in ob tem namignil, da bi lahko sive lase povzročal tudi sanjski ameriški ekipi.

Dušan Ivković je pred slabim letom odložil trenersko taktirko | Foto: Sportida Dušan Ivković je pred slabim letom odložil trenersko taktirko Foto: Sportida

V senci krvavega razpada nekdanje Jugoslavije, ki ga je zaznamovala večletna vojna, se je pred slabimi 26 leti končala tudi zgodba o eni najbolj nadarjenih in uspešnih košarkarskih reprezentanc. Tedanja Jugoslavija je v obdobju 1988–1991 dvakrat postala evropski in enkrat svetovni prvak ter na olimpijskih igrah osvojila srebrno odličje, predvsem pa košarkarski svet navdušila s sodobno igro nadarjene skupine mladeničev.

Tedanji selektor Dušan Ivković je v obširnem intervjuju za tednik "Nedeljnik" vnovič razkril, da mu nesojeno nadaljevanje zgodbe o eni najboljših ekip v zgodovini košarke ne da miru. Poudaril je, da je bil zanj premagljivo tudi sanjsko moštvo, torej reprezentanca ZDA na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni.

Originalni Dream team 1992 | Foto: Getty Images Originalni Dream team 1992 Foto: Getty Images

"Bili smo tako dominantni, da bi zlahka prišli do finala. Pripravil pa bi takšen program priprav za to tekmo, da bi bili veliko bolje pripravljeni. Tedanji Magic z virusom HIV, Jordan in druščina pa niso bili tako pripravljeni," pravi Ivković in dodaja: "Zdajšnje ameriške ekipe so bolj ubijalske. Američani na prvenstva pošiljajo najbolj nadarjene košarkarje, ki odpihnejo vse."

Sanjsko moštvo Magic Johnson in Michael Jordan | Foto: Getty Images Magic Johnson in Michael Jordan Foto: Getty Images

Ko je leta 1989 dokončno padla prepoved nastopanja poklicnih košarkarjev iz lige NBA na olimpijskih igrah, je bilo jasno, da bodo Američani sestavili ekipo, ki bo deželi košarke povrnila ugled ter predvsem status največje in najmočnejše. Vlogo selektorja je prevzel Chuck Daly, ki je v Barcelono popeljal enajst zvezdnikov, igralski seznam pa je dopolnil tedaj komaj 22-letni Christian Laettner kot predstavnik študentske košarke.

Poleg Leattnerja, ki je sicer pozneje zaigral tudi v ligi NBA, so originalni dream team sestavljali še poslavljajoči se Bostonov ostrostrelec Larry Bird, z virusom HIV okuženi Magic Johnson, legendarna centra David Robinson in Patrick Ewing, svojeglavi, a igralsko izjemni Charles Barkley, nepredvidljivi Chris Mullin, nerazdružljivi dvojec Utah Jazz John Stockton in Karl Malone, preudarni Clyder Drexler, član šampionske dinastije iz Chicaga Scottie Pippen in kot prvi zvezdnik ekipe tudi njegov klubski soigralec Michael Jordan.

Stoletni obračun, ki ga ni bilo

O tem, da Ivkoviću nesojeni spopad s sanjskim moštvom ne da miru, smo se lahko prepričali tud med intervjujem za Sportal pred EuroBasketom 2013. "Toliko nadarjenosti je v eni ekipi skoraj nemogoče zbrati. Morda bo delovalo pretirano neskromno, če povem, da smo imeli tedaj vsi skupaj pred seboj velik cilj. Želeli smo organizirati zelo kakovostne priprave ter se postaviti po robu originalni sanjski ekipi, reprezentanci Združenih držav Amerike, na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni. Komisar lige NBA David Stern in legendarni prvi mož Mednarodne košarkarske zveze Borislav Stanković sta tedaj poskrbela za velik uspeh, ko sta odprla olimpijska vrata tudi za vse profesionalce. No, nam ni bilo dano, da bi nastopili na tistih igrah. Država je razpadla, do stoletnega obračuna med Jugoslavijo in ZDA pa ni prišlo," je tedaj dejal legendarni "Duda", ki bo letos dopolnil 74 let.

Če bi leta 1992 na OI v Barceloni prišlo do košarkarskega obračuna ZDA in Jugoslavije v Barceloni, bi ...

  • Zmagala Amerika
    31,09 %
    83 glasov
  • Zmagala Jugoslavija
    68,91 %
    184 glasov
Oddanih 267 glasov

Nepozabni Toni Kukoč v jugoslovanskem dresu | Foto: Getty Images Nepozabni Toni Kukoč v jugoslovanskem dresu Foto: Getty Images

Nepozabna ekipa s pomembnim slovenskim prispevkom

V Ivkovićevi reprezentanci so bili tedaj res zbrana izjemna imena na začetku velikih karier. Dražen Petrović, Toni Kukoč, Vlade Divac, Dino Rađa, Stojko Vranković, Žarko Paspalj … Ob tej druščini, ki še danes o tistih časih govori z izbranimi besedami, pa je zelo pomembno vlogo odigral tudi Jure Zdovc.

"Ob iskanju igralske kemije sem iskal prav takšnega igralca. Predrag Danilović ali Jure Zdovc? Poslušal sem kritike o pristranskem ravnanju. A še danes stojim za svojimi odločitvami. Jure je bil izjemen igralec, ki je lahko v peterki igral ob Draženu Peroviću. Bil je odličen obrambni igralec ter izjemna osebnost," poudarja Ivković.

Video: spomin Jureta Zdovca na konec reprezentačne zgodbe nekdanje Jugoslavije
Ne spreglejte