Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
27. 7. 2016,
11.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Natisni članek

Jaka Lakovič

Sreda, 27. 7. 2016, 11.00

6 let, 6 mesecev

Kocka je padla

Jaka Lakovič ima dovolj

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

1

Dolgoletni reprezentančni kapetan in eden tistih slovenskih košarkarjev, ki se lahko pohvalijo z naslovom evropskega klubskega prvaka, Jaka Lakovič je tudi uradno končal svojo kariero in obrnil novo, trenersko stran v svoji športni zgodbi.

Jaka Lakovič je bil dolga leta zaščitni znak slovenske reprezentance. | Foto: Jaka Lakovič je bil dolga leta zaščitni znak slovenske reprezentance.

Jaka Lakovič kot član selektorjevega štaba slovenske košarkarske reprezentance že dober teden spoznava trenersko delo. Od danes tudi uradno – kot nekdanji košarkar. Kocka je namreč padla, ljubljanski organizator igre je tudi uradno naznanil slovo od aktivnega igranja košarke.

"Zavedam se, da se s tem poslavljam od življenjskega obdobja, ki mi je dalo praktično vse. Košarka je bila in bo ostala pomemben del mojega življenja, čeprav ne več v vlogi profesionalnega igralca," je v poslovilnem pismu poudaril "Jale" in dodal: "Na svoji profesionalni poti sem spoznal veliko izjemnih ljudi in spletel mnoga dragocena prijateljstva, ki bodo ostala za vedno. Počaščen sem, da sem lahko igral za nekatere izjemne kolektive, se z njimi dodobra poistovetil in nosil drese z njihovimi barvami in obeležji, začenši z mojim matičnim klubom Slovanom pa Krko, Panathinaikosom, Galatasarayem, Avellinom, Gaziantepom, FC Barcelono, s katero bom sodeloval tudi v bodoče, in pa seveda reprezentanco Slovenije, za katero sem vedno igral s srcem in dušo."

20 uspešnih let  9. junija je dopolnil 38 let. "Dovolj za slovo," je dejal 17 dni pozneje. | Foto: 9. junija je dopolnil 38 let. "Dovolj za slovo," je dejal 17 dni pozneje.

V pretekli sezoni je 38-letni organizator igre nastopal za drugo ekipo Barcelone v drugi španski ligi, njegova igralska vrnitev v Katalonijo pa je vključevala tudi načrt o postopnem prehodu v trenerske vode španskega športnega velikana.

Prav v Barceloni, v kateri je igral med sezonama 2006/07 in 2010/11, je 186 centimetrov visoki branilec prebil enega lepših delov svoje kariere. Med drugim se je z Barco leta 2010 veselil celo naslova evroligaškega prvaka. Še pred tem je v štirih letih globok pečat pustil pri Patanthinaikosu iz Aten, kjer je igral pod taktirko Željka Obradovića.

Ta je nanj postal pozoren že leta 2011, ko je Lakovič v krstni evroligaški sezoni blestel v dresu novomeške Krke. Zanj je bila Krka odskočna deska, medtem ko bo kot matični klub v Lakovičevi košarkarski kartoteki za vedno zapisan ljubljanski Slovan. 

Brez reprezentančne pike na i

Kar dvanajst let je bil tudi nepogrešljivi član slovenske reprezentance, za katero je zaigral na sedmih evropskih in dveh svetovnih prvenstvih. Kot košarkar z največ uradnimi nastopi za Slovenijo (86) se je od izbrane vrste poslovil po domačem EuroBasketu leta 2013. Sam rad prizna, da z nekoliko grenkim priokusom.

"Ničesar si ne očitam. Vedno sem dajal vse, kar je bilo v moji moči. Prav gotovo pa mi je žal, da s Slovenijo nisem osvojil kolajne na evropskem prvenstvu ali pa zaigral na olimpijskih igrah. Po drugi strani sem ponosen na prehojeno pot in uspehe," je ob umiku od izbrane vrste dejal Lakovič, sicer lastnik srebrne medalje z evropskega prvenstva 1998, a v konkurenci mlajših članov do 22 let.

"Hvala!"

Ob koncu kariere se je Lakovič, ki bo v kratkem prvič postal tudi oče, zahvalil vsem soigralcem, trenerjem, uslužbencem ekip, s katerimi je preživel mladost in igralsko kariero, navijačem, družini in ženi Heleni. "Brez vas ne bi postal človek in igralec, kakršnega me poznajo ljubitelji košarke doma in po svetu," je v naznanitvi umika zapisal Jaka.

"Ob vsem skupaj me prežema ponos, ki me bo spremljal tudi v nadaljevanju mojega življenja. Še enkrat hvala vsem, ki ste me spremljali in mi stali ob strani v teh fantastično lepih dvajsetih letih kariere profesionalnega košarkarja," je sklenil Lakovič.

V dresu Barcelone je bil tudi evropski klubski prvak. | Foto: V dresu Barcelone je bil tudi evropski klubski prvak.

Osebna izkaznica: Jaka Lakovič

Rojen: 9. 7. 1978 v Ljubljani
Igralski položaj: organizator igre/branilec
Višina: 186 centimetrov
Klubi: Slovan Ljubljana, Krka Novo mesto, Panathinaikos, Galatasaray, Avellino, Gaziantep in Barcelona
Največji uspehi: prvak evrolige z Barcelono (2010), grški državni prvak s Panathinaikosom, španski državni prvak z Barcelono in evropski podprvak s slovensko mlado reprezentanco.

Ne spreglejte