Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Petek,
22. 4. 2016,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

Igor Kokoškov Istanbul BSB Jaka Klobučar

Petek, 22. 4. 2016, 18.00

6 let, 6 mesecev

Slovenskemu reprezentantu ni žal, da je dolgo čakal pravi klic

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Jaka Klobučar

Za slovenskega košarkarja Jako Klobučarja se počasi končuje prva sezona v turškem prvenstvu, kjer se z Istanbulom BSB še bojuje za obstanek v ligi. Poleti bi spet rad bil del reprezentančne zgodbe.

V turškem prvenstvu nastopajo trije slovenski košarkarji. Gašper Vidmar z Banvitom in Jure Balažič z Gazitantepom se borita za uvrstitev v končnico, Jaka Klobučar pa z Istanbulom BSB bije boj za obstanek v ligi.

 

Reprezentančni organizator igre je poleti v glavno turško mesto h klubu, ki je bil ustanovljen pred 16 leti, prišel iz nemškega Ulma.

 

"Poleti sem dolgo čakal na novo pogodbo. Za mano je bila zelo uspešna sezona, gledano tako ekipno kot tudi individualno, in sem čakal na pravo ponudbo. Kar dolgo se je vleklo, vendar se je nato vse razpletlo dobro," Klobučarju ni žal, da je izbral Turčijo.

Klobučarjeve predstave so se v drugem delu sezone dvignile. | Foto: Klobučarjeve predstave so se v drugem delu sezone dvignile.

Po novem letu drug obraz

Moštvu v začetku sezone ni šlo po načrtih, saj so na prvih 14 tekmah zmagali le dvakrat in bili prikovani na dno lestvice.

 

"Naša igra do novega leta (koledarsko gledano, op. p.) ni bila prava, zelo smo se lovili. Dolgo časa smo bili v izgubljenem položaju, po menjavi trenerja pa smo počasi začeli dvigovati raven igre. Po premoru januarja smo nato dobili štiri zaporedne tekme in se vrnili med žive," se preloma v sezoni spominja 28-letni nekdanji član Krke in Olimpije.

 

Zdaj je njegov Istanbul BSB nad mejo, ki pelje v drugo ligo, do konca pa jih čakajo še štiri tekme, od tega dve z neposrednimi konkurenti.

 

"Januarja smo imeli nekaj sestankov, saj smo bili v izgubljenem položaju, nato pa so se naše igre dvignile. Tudi z ekipami, ki so na vrhu, smo v zadnjem obdobju igrali povsem enakovredno. Ni bilo mišljeno, da se bomo tako težko zadržali v prvi ligi. Liga je zelo nepredvidljiva in je bilo kar nekaj presenečenj. Tudi velike ekipe na vrhu so nekajkrat izgubile proti moštvom pri dnu lestvice," pravi tretji strelec in prvi podajalec moštva.

 

Številke Jake Klobučarja v letošnji sezoni

25 tekem
25,4 minute na tekmo
11 točk na tekmo
3,8 skoka na tekmo
4,1 podaje na tekmo

 

Z reprezentanco je nastopil na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, zraven pa si želi biti tudi pod novim selektorjem. | Foto: Z reprezentanco je nastopil na zadnjih dveh velikih tekmovanjih, zraven pa si želi biti tudi pod novim selektorjem.

 

Po trenerski menjavi ulovil želeno raven

Podobno kot celotna ekipa se je tudi krivulja Klobučarjeve igre začela vzpetnjati v drugem delu sezone, ko je na klop sedel Ertugrul Erdogan.

 

"Tudi sam sem se podobno kot celotna ekipa na začetku lovil, nato pa nanizal serijo desetih tekem, na katerih sem bil zadovoljen s svojo igro. Nekako je izpadlo, da sem po menjavi trenerja po načinu igre prišel še bolj k sebi in pokazal najboljše predstave," je slovenski košarkar, ki je eden od sedmih tujcev v moštvu, zadovoljen s svojimi predstavami.

 

Reprezentanca? "Seveda sem na voljo."

Do konca sezone 198 centimetrov visokega košarkarja čakajo še štiri tekme, nato pa se vrača v Slovenijo. V zadnjih dveh letih je bil v poletnih mesecih član reprezentance, s katero je nastopil na petih velikih tekmovanjih. Tudi letos si želi igrati v dresu reprezentance, ki je pred meseci dobila novega selektorja Igorja Kokoškova.

"Poklical me je, da sva se spoznala. Seveda sem na voljo," je o reprezentančni tematiki dejal Klobučar.

 

Najmočnejše domače prvenstvo, v katerem je zaigral

Slovenski organizator igre si želi ostati v Turčiji. | Foto: Slovenski organizator igre si želi ostati v Turčiji.

 

Slovenski reprezentant ima možnost še enoletnega podaljšanja pogodbe, v vsakem primeru pa bi rad ostal v Turčiji.

 

"Rad bi ostal v Turčiji. Imam možnost enoletnega podaljšanje pogodbe. Organizacija kluba in raven košarke sta v Turčiji zelo dobra. V klubu poskrbijo za vse, tako da lahko razmišljamo le o košarki. Sam turško ligo štejem za najmočnejšo ligo v Evropi," je prepričan, da igra v najmočnejši ligi v svoji karieri.

 

Med sezono je bilo ob slabih rezultatih v Turčiji napeto stanje zaradi več bombnih napadov, ki so vplivali tudi na košarkarje.

 

"Ni lahko. Najbolj je bila v skrbeh žena. Imava majhnega otroka in nekaj časa smo bili večinoma kar doma. Turki so nam napade predstavili, kot da je to nekaj povsem normalnega. Ko smo vsi prestrašeni prišli na trening, so se oni obnašali, kot da to ni nič posebnega. Mogoče so nas na tak način tudi pomirjali, da ne bi zavladala panika," se bolj napetega obdobja spominja Klobučar.

Nekdanji soigralec iz Olimpije v veliko pomoč

V klubu Istanbul BSB je kljub ne ravno dolgi zgodovini Klobučar že tretji slovenski košarkar. Lani sta bila člana zadnji kapetan slovenske reprezentance Balažič in Saša Vujačić.

Ob tem je za moštvo zaigralo tudi kar nekaj košarkarjev, ki so igrali tudi v Sloveniji. Klobučar se je pred tem že v Krki srečal z Malcolmom Armsteadom, pri Olimpiji pa s Hrvatom Damirjem Markoto, ki za Istanbul igra drugo sezono.

"Markota mi je na začetku, ko sem prišel povsem na novo, zelo pomagal, saj je tukaj že staroselec," se spominja Klobučar in dodaja: "Turki poznajo slovenske košarkarje. Praktično v vseh turških moštvih je nekdo, ki govori srbsko, kar nam vsem olajša zadeve."

Ne spreglejte