Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
11. 7. 2014,
13.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jaka Klobučar reprezentanca Jure Zdovc Krka svetovno prvenstvo

Petek, 11. 7. 2014, 13.57

8 let

Jaka Klobučar: Jure Zdovc ima instinkt. Imel je prav!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Domače okolje je dalo Jaki Klobučarju nov zagon za nadaljevanje kariere. V dresu Krke je imel najboljšo sezono do zdaj in z dobrimi predstavami potrkal na že znana vrata, za katerimi stoji Jure Zdovc.

Otrok Krke je leta 2005 odšel na pot v Ljubljano, kjer je bil sprva tri leta pri Geoplinu Slovanu in treniral pod vodstvom Mira Alilovića. Nato se mu je ponudila priložnost, da prestopi v le nekaj kilometrov oddaljen klub (Union Olimpija), v katerem je ob prihodu Jureta Zdovca postal njegov ljubljenec, saj ta ceni pri njem borbenost in nepopustljivost. Zdajšnji selektor ga je takrat postavil na položaj organizatorja igre, kar je bilo za mnoge nerazumljivo, saj je bil prej vajen igrati na položaju visokega branilca. Po šestih letih je Klobučarju kristalno jasno, da je imel Jure takrat prav, saj se v tej vlogi dobro počuti, kar je dokazal v zadnji sezoni, ko je popeljal Krko do novega naslova državnega prvaka.

Za vami je odlična sezona v dresu novomeške Krke. Pogled na statistične kolone je verjetno tudi za vas lep (11,7 točke, 3,8 skoka, 3,2 podaje in 1,7 ukradene žoge na tekmo). Bi lahko rekli, da je bilo zadnje obdobje za vas prelomno? Lahko bi temu pritrdil. Končno sem pokazal konstantno in tudi zelo dobro igro, a je vedno lahko še boljše. V zadnjih letih sem nabiral izkušnje in zdaj sem to unovčil. Predvsem sem vesel, da sem igral konstantno.

Vaš preskok smo – kot verjetno tudi sami – pričakovali morda že malce prej, saj ste veljali za zelo nadarjenega košarkarja. Nazadnje vam je uspelo … Ko sem bil mlajši, sem kot verjetno vsi pričakoval malce drugačno pot. Bilo je, kot je bilo. Ne bi vrtel filma nazaj in česa spreminjal. Morala je biti takšna pot. Dobil sem še eno priložnost, da se dokažem. V Krki mi je to uspelo.

V prihodnji sezoni ne boste igrali v matičnem klubu, saj ste okrepili vrste nemškega Ulma. Kako je bilo sploh sklenjeno sodelovanje? Zelo sem vesel, da bom član Ulma. Želel sem najti klub pred začetkom reprezentančnega obdobja, da bom lahko poleti povsem miren in mi ne bo treba nato na vrat na nos iskati kluba. Na koncu se je izkazalo, da je Ulm zame prava izbira. Hitro smo se dogovorili. Nemška liga je vse močnejša. Veliko ekip sodeluje v evropskih pokalih v nasprotju s Slovenijo. Mi bomo igrali v EuroChallengeu in že se veselim nastopov v dresu novega delodajalca.

Sami ste omenili reprezentanco. Ste jo pogrešali v zadnjih letih? Vedno mi je bilo v čast igrati za izbrano vrsto. Druženje s prijatelji je bilo super. Med letom se ne vidimo, zato je reprezentanca super poligon, da se spet srečamo. Pogrešal sem vse košarkarje in igranje v dresu z državnim grbom.

Jure Zdovc je tisti, ki vas je spet vpoklical v izbrano vrsto. Že pri Olimpiji ste bili zaradi svoje borbenosti in nepopustljivosti dobro zapisani pri njem. Verjetno je njegovo delo dobro vplivalo na vašo košarkarsko pot … Jure vedno opazi, kako se igralec trudi. Od njega sem se ogromno naučil, ker obvlada košarko. Verjamem, da bodo tudi letos treningi naporni, saj bomo želeli na svetovnem prvenstvu v Španiji doseči dober rezultat. Ve, da lahko računa name in da se bom boril na parketu.

Ravno Jure vas je pri Olimpiji prestavil s položaja visokega branilca na položaj organizatorja igre. Kako težek je bil za vas ta preskok? Dal mi je priložnost in me postavil na položaj organizatorja igre. Najprej se nisem najbolj znašel, na koncu pa se je izkazalo, da mi ta igralni položaj ustreza. Potreboval sem nekaj izkušenj, ki sem jih v zadnji sezoni pri Krki unovčil. Verjamem, da bom lahko pomagal reprezentanci kot organizator igre. Danes lahko vidim, da ima Jure tisti pravi instinkt. Že takrat je vedel, kaj je zame pomembno. Videl me je na položaju organizatorja igre. Imel je prav. Potreboval sem le veliko časa z žogo v svojih rokah, da sem dobil izkušnje. Pri Krki sem jo imel veliko. Vse skupaj se je končalo pozitivno in uspešno.

Kateri igralni položaj vam je zdaj bolj všeč? Težko bi rekel. Pomembno mi je, da lahko igram na več igralnih mestih.

Vaše prve večje tekmovanje v reprezentanci je bilo ravno evropsko prvenstvo v Španiji (2007), kjer bo letos svetovno prvenstvo. Nastopili ste še čez dve leti na Poljskem, kjer je bila Slovenija četrta, in na svetovnem prvenstvu v Turčiji leta 2010. So spomini še sveži? Do določene mere sta bili zame evropski prvenstvi uspešni, ampak obakrat smo imeli nesrečo. Tako v Španiji kot na Poljskem bi lahko stopili stopničko višje. Na Pirenejskem polotoku smo nesrečno izgubili proti Grčiji, na Poljskem pa v polfinalu proti Srbiji in v tekmi za tretje mesto spet proti Grčiji. Obe prvenstvi lahko ocenim kot uspešni, a je bil obakrat grenak priokus.

Kaj bi vas zadovoljilo na svetovnem prvenstvu? Jure Zdovc je, kot je v njegovi naravi, postavil visoke cilje. Že na Poljskem je letvico postavil visoko. To je bila za vse reprezentante dodatna motivacija. Verjamem, da bo tudi letos tako. Moramo imeti visoke cilje in proti njim stremeti že od 16. julija, ko se zberemo. Če Jure tako reče, bomo stali za tem.

Ne spreglejte