Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
13. 10. 2017,
8.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

1

Natisni članek

Real Madrid Luka Dončić Luka Dončić EuroBasket 2017

Petek, 13. 10. 2017, 8.55

6 let, 6 mesecev

Izjemni Luka Dončić: zaustavite ga, če ga lahko

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,98

1

Če se po jutru dan pozna, čaka Luko Dončića, ki je k zmagi Reala v prvem krogu evrolige nad Anadolu Efesom (88:74) prispeval 27 točk, sanjska evropska sezona, s katero vlaga kandidaturo za enega od prvih izborov na naboru lige NBA 2018.

Luka Dončić je navdušil ob odprtju nove sezone evrolige.  | Foto: Sportida Luka Dončić je navdušil ob odprtju nove sezone evrolige. Foto: Sportida

Kar 27 točk (met za 3 točke 3:6, za 2 točki 6:8, prosti meti 6:7), štirje skoki in štiri podaje v slabih 27 minutah. Statistični indeks - 32. To je izkupiček Luke Dončića in obenem tudi njegov evroligaški rekord na četrtkovem gostovanju v prvem krogu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja pri Anadolu Efesu (88:74). "Lepa zmaga nad dobro ekipo v gosteh," je v svojem skromnem in včasih kar malce pretirano zadržanem slogu dejal Luka, ki več kot očitno raje "govori" pod koši kot pred mikrofoni. "Ni bilo lahko, a opravili smo svoje delo. Ni šlo brez nihanj, predvsem ob koncu tretje četrtine. A delovali smo kot ekipa. Ostali smo enotni. Odlično se počutim. Delam vse, kar lahko, da pomagam ekipi in soigralcem. In obratno. Igralci in trener pomagajo meni, zato sem tu," je nadaljeval 18-letni Ljubljančan, ki zdaj niti ni več senzacija, temveč realnost najvišje ravni evropske košarke.

V reprezentanci dokazal, v klubu dokazuje

Dončić je resda nekaj vrhunskih evroligaških predstav uprizoril že v pretekli sezoni, a je bil večinoma tisti, ki spremlja igro, izkorišča ponujeno priložnost in zapolnjuje vrzeli. Nato je v sanjskih poletnih tednih ob odprtih vratih reprezentančnega selektorja Igorja Kokoškova in mentorski vlogi najkoristnejšega igralca EuroBakseta Gorana Dragića kljub osemnajstim letom prevzel nosilno vlogo. V slovenskem dresu je bil večkrat tisti, ki kreira igro, in tisti, do katerega pride žoga v zadnjih sekundah napada. Jasno je bilo, da je Dragić v vlogi vodje dobil več kot dostojnega naslednika. Zdaj je Luka to vodstveno vlogo prenesel tudi v ekipo Reala, pri kateri se pozna, da je Sergio Lull poškodovan. V četrtek je bil tako prav Dončić tisti, ki je z žogo v roki pogledoval proti uri, ki odšteva sekunde napada. Obenem je bil tudi tisti s trenerjevimi pooblastili za pogled proti obroču.

Reprezentanca ga je dvignila.  | Foto: Vid Ponikvar Reprezentanca ga je dvignila. Foto: Vid Ponikvar

"Dončić je Dončić"

"Zame je Sergio Lull pač Sergio Lull. Luka Dončić pa je Luka Dončić. Igralcev ne moremo primerjati. Smo pa zelo veseli, da Luka kot igralec še vedno raste. Proti Anadolu Efesu je odigral odlično tekmo, a solidno so odigrali tudi vsi preostali. Včasih Luka potrebuje tudi pomoč preostalih, da pokaže, kako dober je. Gustavo Ayon je odigral dobro. Tudi Felipe Reyes in Anthony Randolph sta bila solidna. Jeffery Taylor je svoje delo odlično opravil v obrambi. Gre torej za ekipni uspeh," je tekmo komentiral trener Reala Pablo Laso in pripomnil, da z izpostavljanjem moštva odgovarja novinarjem, ki ga stalno sprašujejo predvsem o Dončiću.

Ne spreglejte