Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
21. 7. 2016,
13.18

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Četrtek, 21. 7. 2016, 13.18

6 let, 6 mesecev

GEZIM MORINA

Igral bi za Kosovo, zdaj upa, da bo igral proti Kosovu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Če bo Gezim Morina preživel sito novega selektorja slovenske košarkarske reprezentance Igorja Kokoškova, ga prvi uradni nastop čaka proti izbrani vrsti svoje domovine.

Gezim Morina (na fotografiji četrti z leve, ob njem pa še Jaka Blažič, Domen Lorbek, Gašper Vidmar in Klemen Prepelič) je za Slovenijo do zdaj igral le na prijateljskih tekmah. | Foto: Gezim Morina (na fotografiji četrti z leve, ob njem pa še Jaka Blažič, Domen Lorbek, Gašper Vidmar in Klemen Prepelič) je za Slovenijo do zdaj igral le na prijateljskih tekmah.

Med košarkarji, ki so v sredo v Rogaški Slatini pognali kolesje priprav na septembrske kvalifikacije za nastop na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017, je tudi Gezim Morina. Kosovski košarkar s slovenskim potnim listom je bil sicer član mlajših selekcij, večkrat pa se je preizkusil tudi na pripravah članske izbrane vrste. V Slovenijo je prišel že pred osmimi leti, a ker se je vmes Kosovo vpisalo tudi na evropski košarkarski zemljevid, se je ta 203 centimetre visoki krilni center znašel v precepu.

"Kosovo je moja domovina, toda …"

"Ko je Fiba sprejela Kosovo, sem predstavnikom tamkajšnje košarkarske zveze takoj dejal, da želim zaigrati za novo reprezentanco. Nikoli ne bom pozabil, od kod prihajam. To je moja država, moja domovina. Po drugi strani pa vem, da sem se košarkarsko razvil v Sloveniji, ki je postala moj drugi dom. Moja selitev na Kosovo bi se torej morala zgoditi s slovenskim soglasjem. Pri Košarkarski zvezi Slovenije so mi dejali, da računajo name. Zaradi tega sem zavrnil kosovsko vabilo. Ponavljam pa, da kot človek pripadam Kosovu," pravi Morina.

V pričakovanju negativnih odzivov?  Slovenski dres je oblekel tudi na evropskem prvenstvu mladih leta 2012 v Domžalah in Ljubljani. | Foto: Slovenski dres je oblekel tudi na evropskem prvenstvu mladih leta 2012 v Domžalah in Ljubljani.

Košarkar, ki je svojo klubsko kariero gradil pri Unionu Olimpiji, Heliosu, Mariboru, škofjeloškem LTH Castingsu in v Signalu iz Prištine, poudarja, da igranje za slovensko reprezentanco čuti kot obvezo in vračanje za vložek v košarkarski razvoj. Pričakuje zaradi odločitve negativne kosovske odzive?

"Te stvari se dogajajo. So se dogajale in se bodo dogajale. Vsak človek ima pravico do svojega mnenja. Mnogi so neopredeljeni, nekateri me razumejo, nekateri pa govorijo, da sem storil napako. Verjetno bi bilo podobno tudi, če bi se odločil drugače," pravi 23-letni košarkar.

Spomin na Euro 2016

Naključje je želelo, da bo Slovenija svojo prvo tekmo kvalifikacij za EuroBasket 2017 31. avgusta odigrala prav proti kosovski izbrani vrsti. "Zanimivo naključje … Spominja me na nogometno evropsko prvenstvo. Albanija se je prvič uvrstila na Euro in se takoj srečala s Švico, kjer igra kar nekaj nogometašev z albanskimi koreninami," je košarkarsko-nogometni vzporednici potegnil reprezentančni kandidat. Ob tem se dobro zaveda, da svojega mesta v ekipi, ki se bo nato pomerila še z Ukrajino in Bolgarijo, še zdaleč nima zagotovljenega.

"V prvi vrsti sem vesel, da sem se znašel na seznamu vabljenih na priprave. Ne skrivam pa, da se želim prebiti tudi v zaključno dvanajsterico. Če mi ne bo uspelo … Pretirano razočaran ne bom. A o tem zdaj nočem razmišljati. Skušal bom izkoristiti priložnost in si nabrati veliko izkušenj," je krajši pogovor sklenil Morina, ki je na zbor prišel brez urejenega klubskega statusa. Pravi, da ima nekaj ponudb, a ga še nobena ni prevzela.

Ne spreglejte