Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
12.11

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

2

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo kvalifikacije za SP 2023 Luka Dončić Luka Dončić Hrvaška Slovenska košarkarska reprezentanca

Sreda, 29. 6. 2022, 12.11

1 leto, 9 mesecev

Iz hrvaškega tabora pred tekmo s Slovenijo

Hrvati v en glas opozarjajo: Slovenija ni samo Luka Dončić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,59

2

Dončić Bogdanović Dallas Utah | V četrtek bomo lahko spremljali obračun Dončić-Bogdanović. | Foto Guliver Image

V četrtek bomo lahko spremljali obračun Dončić-Bogdanović.

Foto: Guliver Image

"Luka je neverjeten igralec. Res ga je težko kriti, sploh v igri ena na ena. Za takšne igralce je nujna ekipna obramba z veliko odvajanja, morali mu bomo otežiti met, kolikor se bo le dalo," pred četrtkovim obračunom v Stožicah med Slovenijo in Hrvaško poudarja največji zvezdnik hrvaške reprezentance, član Utah Jazz, Bojan Bogdanović, ki se je treningom izbrane vrste pridružil šele v ponedeljek.

novinarska 2022 Dragić Dončić
Sportal Dončić po Švedski o Gogiju na eurobasketu, ki pravi: Avgusta bom že v Miamiju #video

Le še en dan nas loči od košarkarske poslastice v Stožicah, kjer se bosta v razprodanih Stožicah na izredno pomembni tekmi v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2023 udarili Hrvaška in Slovenija. Slovenci so po štirih odigranih krogih pri polovičnem izkupičku, Hrvati so bili na prav toliko tekmah uspešni le enkrat. Obe ekipi tako lovita nujni zmagi, česar se več kot dobro zavedajo v obeh taborih.

 

Ekipi sta se v kvalifikacijah pomerili že konec lanskega novembra, ko je bila v Zagrebu s 76:74 boljša Slovenija. Takrat je vlogo prvega strelca v slovenski izbrani vrsti prevzel Klemen Prepelič, ki bo tokrat manjkal, Jaka Blažič je prispeval 15 točk, Edo Murić pa 14. A več kot pol leta kasneje si bosta v Stožicah stali povsem drugačni ekipi. "Zahvaljujoč" pravilom Fibe in sistemu kvalifikacij so namreč v prejšnjih kvalifikacijskih oknih manjkali košarkarji evroligaških ekip in lige NBA.

Damir Mulaomerović | Foto: Vid Ponikvar Damir Mulaomerović Foto: Vid Ponikvar Močna zasedba Hrvaške

In če bodo Slovenci z navdušenjem pozdravili Luko Dončića in Gorana Dragića, bo na drugi strani hrvaški selektor Damir Mulaomerović med drugim lahko računal tudi na člana Utah Jazz Bojana Bogdanovića in košarkarja Los Angeles Clippers Ivico Zubca, ki sta se ekipi pridružila šele v začetku tega tedna. Zubac je ravno v teh dneh podpisal še novo pogodbo z LA Clippers, ki mu bo v treh letih prinesla več kot 31 milijonov evrov.

Ob tem so pri hrvaški zasedbi nekaj časa pogrešali Anteja Žižića, ki je v Istanbulu ob odhodu iz Maccabija podpisal pogodbo z evroligaškim prvakom Anadolu Efesom. Mulaomerović ne bo mogel računati niti na Karla Matkovića, ki je bil kot 52. izbran na naboru lige NBA s strani New Orleans Pelicans in bo tako poletne dni preživel čez lužo, kjer se bo kalil v poletni NBA ligi. Po poškodbi še vedno okreva tudi Dario Šarić.

Hrvati, ki bodo sicer danes pripotovali v Ljubljano, so v luči priprav na kvalifikacije prejšnji teden odigrali pripravljalno tekmo proti Poljski. Hrvaška je nastopila brez dveh glavnih zvezdnikov Ivice Zubca in Bojana Bogdanovića, ki za razliko od Luke Dončića nista dobila zelene luči od delodajalcev v ligi NBA za nastop že pred začetkom kvalifikacij. Hrvati so na tekmi s Poljaki zmagali z 92:74, najboljši strelca srečanja pa sta bila s po 19 točkami Mateo Drežnjak in Tomislav Zubčić, 14 jih je prispeval Mario Hezonja. So pa Hrvati na tej tekmi izgubili pomembnega člana, saj se je poškodoval Ivan Ramljak.

"Slovenija ni samo Dončić"

Tako hrvaški mediji kot reprezentanti že slab mesec poudarjajo pomen Luke Dončića kot glavno orožje za dosego košev, a Tomislav Zubčić, ki je do zdaj branil barve Tofasa, je ob tem opozoril tudi na ostale nevarnosti, ki prežijo na slovensko izbrano vrsto. "Da bomo zaustavili Dončića, bo največja odgovornost na zunanjih igralcih, a tudi mi visoki bomo morali pomagati. Poleg tega Slovenija ni samo Dončić, Slovenija sta tudi brata Dragić pa Blažič, Murić … Tu je ogromno košarkarjev, na katere bomo morali biti pozorni. A verjamem, da nam z ekipno igro lahko uspe," je dejal Zubčić.

Tomislav Zubčić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Naš fokus bo na obrambi in dobrem izkoristku napadalnih možnosti. Tudi mi imamo NBA igralce, ki nam bodo dali kvaliteto. Najboljša košarka je enostavna košarka. Imamo sijajne košarkarje na zunanjih položajih in pod košem. Moramo napadati preko Zubca in Žižića, od zunaj bosta glavni orožji Hezonja in Bogdanović. Na odprtem terenu Hezonje ne more ustaviti nihče, zdi se mi tudi, da Bojana v Evropi ne more pokrivati nihče," je samozavestno napovedal Zubčić.

Bogdanović vidi prednost v centrski liniji

Hrvaški izbrani vrsti se je šele v ponedeljek pridružil tudi član Utaha 33-letni Bogdanović, na katerega bodo Hrvati v četrtek stavili ogromno. Bogdanović je bil letos že sedmič izbran za najboljšega košarkarja na Hrvaškem. Letos se je v ligi NBA nekajkrat srečal tudi z Dončićem, Utah in Dallas sta se pomerila tudi v prvem krogu končnice, iz katerega so z napredovanjem odšli Mavericks. "Luka je neverjeten igralec. Res ga je težko kriti, sploh v igri ena na ena. Za takšne igralce je nujna ekipna obramba z veliko odvajanja v raketo, morali mu bomo otežiti met, kolikor se bo le dalo. Dončić je odličen na žogi, hkrati pa tudi vrhunsko asistira in nekaj od tega mu moraš odvzeti, moraš tvegati," je za hrvaške medije dejal Bogdanović, ki prednost hrvaške vidi v boljši centrski liniji, kjer veliko stavi na dvojico Zubac-Žižić.

Bogdanović vidi prednost Hrvaške v centrski liniji. | Foto: Reuters Bogdanović vidi prednost Hrvaške v centrski liniji. Foto: Reuters

"Ključno bo, da izkoristimo svoje prednosti. Niti mi niti oni v teh kvalifikacijah nismo v zavidljivi situaciji. Vrnil se je še Goran Dragić, tako da so ena najboljših reprezentanc v Evropi. Igrali bodo na svojem terenu pred svojimi navijači, imajo prednost pred nami, ker so kot ekipa že dlje časa skupaj, pri nas je veliko novih obrazov," je še dejal hrvaški košarkar, ki se veseli obračuna v Stožicah.

Slovenija je sicer s Hrvaško že stara znanka, v medsebojnih tekmah je slast zmage okusila 17-krat, medtem ko je bila Hrvaška boljša 19-krat. Slovenci so ob tem dobili zadnja tri medsebojna srečanja, vse tri v letu 2021.

Preberite še:

trening Slovenija Dončić
Sportal Trdo delo, a dobra volja, bo pa spektakel izpustil Šiško #foto
Sportal Nasmeški o Goranovi prihodnosti: "Je že malo mehkejši" #video
Sportal Dončić, brata Dragić in Čebašek že v tretji četrtini s trojkami zmleli Italijo
dobrodelna
Sportal Slovenski košarkarji pokazali veliko srce
Ne spreglejte