Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
18. 10. 2016,
12.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Natisni članek

liga prvakov Jakša Vulić Helios Suns

Torek, 18. 10. 2016, 12.17

6 let, 6 mesecev

Helios bi rad presenetil v Ligi prvakov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

1

Foto: Grega Valančič/Sportida

Po Unionu Olimpiji bo od slovenskih košarkarskih klubov v evropsko tekmovanje vstopil še aktualni prvak Helios Suns. Domžalčani se bodo v Fibini Ligi prvakov pomerili z grškim Arisom.

Liga prvakov, Helios – Aris, danes ob 20. uri

Helios pred domačimi navijači odpira vrata evropske sezone, s tem pa tudi boje na treh frontah. Domžalčani namreč igrajo v državnem prvenstvu, Ligi prvakov in še v Alpe Adria Cupu, ki so ga lani ustanovili sami.

Ob Union Olimpiji, ki igra v Ulebovem Eurocupu, je Helios torej drugi slovenski predstavnik v Evropi. Kot državni prvak je namreč dobil mesto v Fibini Ligi prvakov.

Evropska košarkarska zmešnjava

Verjetno ni malo takšnih, ki ste zmedeni ob poplavi tekmovanj in se sprašujete, kdo igra kje in za kaj se bori.

V Evropi se je v zadnjem letu vnel boj za klubsko prevlado. Na eni strani sta tekmovanji Evroliga in Eurocup, v katerih igrajo najmočnejši klubi v Evropi. Na drugi je Mednarodna košarkarska organizacija Fiba za novo sezono uvedla svojo Ligo prvakov, zadržala pa še Fiba Europe Cup.

Če bi morali razvrstiti tekmovanja po kakovosti, dobimo naslednji vrstni red:

  • Evroliga (Real Madrid, CSKA, Barcelona, Panathinaikos, Fenerbahče, Armani Milano, Olympiacos …),
  • Eurocup (Union Olimpija, Himki, Unicaja Malaga, Bilbao Baskets, Lietuvos Rytas, Valencia, Zenit, Bayern …),
  • Liga prvakov (Helios Suns, Cibona, Partizan, Asvel, Bešiktaš, Banvit AEK, Paok …),
  • Fiba Europe Cup.

In če ob vsem tem dodamo, da slovenska kluba Krka in Olimpija igrata v regionalni ligi ABA, Helios, Primorska, Rogaška, Tajfun, Zlatorog pa še v Alpe Adria Cup, potem je razumljivo, da so ljudje verjetno malce zbegani, v katerem tekmovanju sploh kdo nastopa. 

Prvi test za četo Jakše Vulića bo grški Aris, medtem ko so v skupini še Ironi Nahariya (Izrael), Banvit (Sašo Filipovski, Edo Murić, Gašper Vidmar), Nymburk, Baken Bears (Danska), Monaco (Francija) in Fraport Skyliners (Nemčija).

Gostje imajo za razliko od lanske sezone praktično povsem spremenjeno moštvo, saj so v klubu ostali le trije igralci – Vasilis XanthopoulosZaras Thodoris in Spyros Mourtos. Nekdanje grške državne prvake so okrepili Američani Devyn MarbleMichael JenkinsWill Cummings. Eric Buckner in Tadija Dragičević.

V grškem prvenstvu ima Aris po dveh tekmah polovični izkupiček.

Domžalčani bi radi v Evropo vstopili zmagovito, zato upajo na polno dvorano navijačev, s katerimi bi lahko nadomestili primanjkljaj v kakovosti. Hrvaški strokovnjak na klopi Heliosa bo lahko spet računal na Čeha Tomaša Kyzlinka in Jureta Močnika, še naprej pa je na stranskem tiru Cory Ramekun.

Bodo košarkarji Helios v Evropo vstopili zmagovito? | Foto: Vid Ponikvar Bodo košarkarji Helios v Evropo vstopili zmagovito? Foto: Vid Ponikvar

''Aris je za razred boljši od naših dozdajšnjih tekmecev. To bo pravi preizkus za našo ekipo. V Ligi prvakov sicer nimamo najvišjih ciljev, takšnih, kot jih imamo v domačem prvenstvu, si pa želimo dostojno zastopati slovensko košarko. Svojo priložnost za zmago bomo iskali predvsem na tekmah s Frankfurtom, Bakken Bears in Ironi Nahariyi," meni domžalski trener.

"Grški klub bo glede na izkušnje, klubsko tradicijo in tudi na proračun danes favorit. A naša motiviranost je odvisna le od nas. Pričakujem polno dvorano, zato moramo narediti vse, da odigramo dobro tekmo. Če se morda pokaže priložnost za uspeh, jo moramo izkoristiti in zabeležiti prvo zmago. Z vzdušjem v ekipi sem zadovoljen, čeprav to še ni prava atmosfera, ki jo pričakujem med fanti," pred tekmo razmišlja Vulić.

Ne spreglejte