Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
7. 12. 2016,
19.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

Union Olimpija

Sreda, 7. 12. 2016, 19.43

6 let, 6 mesecev

Union Olimpija : Valencia (72:75)

Grenko olajšanje ob koncu najslabše evropske sezone

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Olimpija Valencia | Foto Morgan Kristan / Sportida

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Košarkarji Uniona Olimpije so se od evropskega pokala v Stožicah poslovili s porazom proti Valencii (75:72), čeprav so bili vse do zadnje sekunde v igri vsaj za podaljšek.

Gašper Okorn bo zdaj misli preusmeril na DP in ligo ABA. | Foto: Sportida Gašper Okorn bo zdaj misli preusmeril na DP in ligo ABA. Foto: Sportida

"Dostojno slovo," je bila pred osmo in obenem tudi zadnjo evropsko tekmo v sezoni 2016/17 želja trenerja Uniona Olimpije Gašperja Okorna. Ta se je že pred začetkom zavedal proračunske podhranjenosti in (ne)konkurenčnosti svoje ekipe. To je sicer redko izpostavljal, a ga končni izkupiček – ena zmaga in sedem porazov – ne preseneča.

Edino zmago so zmaji dosegli nad Ulmom, svojo kožo pa so, skladno s trenerjevo željo, drago prodali tudi proti Valencii. Ta je zobe pokazala že na začetku, objektivno premoč pa izkoristila predvsem v končnici, ko je imela tudi malce sreče.

Na ta način je s tesnim porazom zaznamovala ljubljansko slovo od Evrope in konec najskromnejše sezone v evropskih pokalih po osamosvojitvi. Po izpadu iz evrolige so namreč Ljubljančani tri leta zapored igrali v drugi fazi tekmovanja Eurocup, letos pa izpadli z vsega eno zmago.

"Grizli" vse do konca

Zmaga Valencie ni presenečenje. Da so po zgolj enem poraz na šestih tekmah kot pravi specialisti za drugo najmočnejše evropsko klubsko tekmovanje tudi v Stožice prišli po zmago, so Španci pokazali že ob odprtju tekme. Že v prvi četrtini so vodili z rezultatom 24:9 in imeli vajeti igre tako v napadu kot tudi obrambi trdno v svojih rokah.

Dražen Bubnić in soigralci so bili v igro za zmago vse do konca. | Foto: Sportida Dražen Bubnić in soigralci so bili v igro za zmago vse do konca. Foto: Sportida

A ko sta se ohladila sprva zelo razpoložena Thomas Will in Rafa Martinez, domači pa so ob nesporni borbenosti našli pravo protiutež, se je španska prednost začela topiti. Že ob glavnem odmoru sta bili ekipi povsem skupaj, v drugem delu pa je Olimpija dodatno pritisnila na plin.

Ob učinkoviti igri Gregorja Hrovata so nekdanji slovenski prvaki goste ujeli dobro minuto pred koncem, ko so prvič povedli. Še minuto pred koncem so imeli napad ob vodstvu (72:71), a ga zapravili. Na drugi strani je ljubljansko nepazljivost kaznoval Antoine Diot.

Olimpija je imela pri rezultatu 75:72 nato vendarle zadnji napad za podaljšek, a je Devin Oliver zgrešil met za tri točke, Hrovat pa je proti obroču (sicer uspešno) sprožil prepozno.

Gregor Hrovat je bil z 18 točkami prvi strelec Olimpije. | Foto: Sportida Gregor Hrovat je bil z 18 točkami prvi strelec Olimpije. Foto: Sportida

Manjkala je pika na i

"Na tej tekmi sem videl marsikaj dobrega. Toda z rezultatom ne morem biti zadovoljen. Ko se ti ponudi priložnost, jo moraš izkoristiti. Res je, smo neizkušeni. Navsezadnje so redki v tej ekipi lani videli evropski pokal. Vseeno pa se to ne sme dogajati. Kljub vsemu fantom čestitam za pristop. Vidne so napake, ki jih je mogoče odpravljati le s treningom. Mi skorajda ne treniramo. Realna slika te Olimpije bo vidna čez kakšen mesec," je po tekmi dejal trener Okorn.

Olajšanje

A če so bile evropske tekme nekoč osrednja misel kluba in je bil zaradi njih upravičen tudi kakšen domači spodrsljaj, so bile letos prevelik zalogaj in predvsem argument za sponzorje, da gre še vedno za evropski klub. Toda ker zmaji ob tem igrajo še tekme državnega prvenstva in lige ABA, trenerju Okornu v ostrem ritmu primanjkuje časa za treninge in regeneracijo.

Od 29. septembra do danes so namreč zeleno-beli kljub kratki klopi odigrali že kar 29 tekem. Prav zaradi tega slovo od Evrope za Ljubljančane prinaša svojevrstno olajšanje. Kljub grenkobi ob tesnem porazu. Trener bo imel namreč več časa za delo z igralci in konkretno pripravo na tekmo, več pa bo tudi časa za zajemanje sape.   

Union Olimpija : Valencia 72:75 (16:28, 37:39, 52:64)

Dvorana Stožice, gledalcev 2500, sodniki: Foufis (Grčija), Reiter (Nemčija), Geller (Belgija).

Union Olimpija: Barbarič 5, Oliver 12 (1:2), Bubnić 6, Mulalić 6, Mesiček 8 (1:1), Milošević 10 (4:6), Janković 5 (1:4), Jefferson 2 (2:2), Hrovat 18 (1:1).
Valencia: Thomas 11, Diot 7 (1:2), Van Rossom 4, Sato 2 (0:2), Martinez 3, Oriola 20 (5:6), San Emeterio 7, Sastre 5, Sikma 8, Kravcov 8.
Prosti meti: Union Olimpija 10:16, Valencia 6:10.
Met za tri točke: Union Olimpija 8:24 (Hrovat 3, Mulalić 2, Barbarič, Oliver, Mesiček), Valencia 9:29 (Diot 2, Sikma 2, Sastre, San Emeterio, Oriola, Martinez, Thomas).
Osebne napake: Union Olimpija 15, Valencia 18.
Pet osebnih: /

Ne spreglejte