Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 8. 2017,
10.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Slovenija Poljska EuroBasket 2017

Četrtek, 31. 8. 2017, 10.55

6 let, 6 mesecev

"Gre za eno najpomembnejših tekem na Finskem"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Le še nekaj ur nas loči do uvodne tekme letošnjega evropskega prvenstva v košarki, v kateri bosta glavno vlogo igrali Slovenija in Poljska. Naša reprezentanca je na medsebojnih tekmah štirikrat premagala Poljake, edini poraz pa doživela pred domačimi navijači na EuroBasketu 2013.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto: Slovenija je v zgodovini štirikrat premagala Poljake na uradnih tekmah, edini poraz pa doživela na domačem evropskem prvenstvu. Marcin Gortat je takrat Sloveniji natresel 19 točk. | Foto: Vid Ponikvar Slovenija je v zgodovini štirikrat premagala Poljake na uradnih tekmah, edini poraz pa doživela na domačem evropskem prvenstvu. Marcin Gortat je takrat Sloveniji natresel 19 točk. Foto: Vid Ponikvar

Zgodovina dvobojev med Slovenijo in Poljsko je občutno na strani naše reprezentance. Ta je vse do leta 2013 brezhibno odigrala štiri obračune z ekipo, ki ji bo danes ob 12.45 stala nasproti na uvodni tekmi EuroBasketa.

Slovenski košarkarji so vselej gladko premagali Poljake, ki pa so pripravili veliko presenečenje na evropskem prvenstvu na slovenskih tleh leta 2013. V Celju so povsem za konec skupinskega dela prišli sploh do prve zmage na turnirju. Med tekmo so vodili že z 49:37, na koncu pa je bilo 71:61 za Poljake.

Takrat sta bila pri Poljakih najbolj učinkovita Tomas Kelati z 21 in Marcin Gortat z 19 točkami, ki pa letos nista v poljski ekipi. Svarilo, da se tekmeca ne smeš lotiti brez prave energije, kot je bila pri Slovencih takrat praksa, je na mestu tudi za današnji obračun. Vendar je iz izjav slovenskih košarkarjev razbrati, da bodo danes, kot bi dejal Zoran Dragić, z agresivnostjo "metali parket ven" v Hartwall Areni.

Slovenija : Poljska 4:1 – uradne tekme

2005 - Slovenija : Poljska 82:62

2005 - Slovenija : Poljska 80:71

2007 - Slovenija : Poljska 70:52

2009 - Slovenija : Poljska 76:60

2013 - Poljska : Slovenija 71:61

Poljaki z NBA-pridihom

Slovenci | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Nad Poljaki zdaj vse od leta 2014 vihti dirigentsko palico ameriški strokovnjak Mike Taylor, ki je v moštvo vnesel NBA-način igranja košarke. Tudi letošnja zasedba igra hitro, marsikdo pa meni, da je Poljska ob odsotnosti Gortata še močnejša.

A ima Slovenija v svojih vrstah več kakovosti, zato bi morali naši košarkarji, ki spadajo v širši krog favoritov za odličja, na koncu zapustiti dvorano z dvignjenimi glavami, čeprav je na uvodnih tekmah vse mogoče.   

"Mi se z medaljo ne obremenjujemo, saj smo profesionalci in želimo zmagati na vsaki tekmi. Če nam bo to uspelo, jo bomo na koncu zagotovo osvojili, a do tja je še dolga pot. Gremo tekmo po tekmo. Najprej nas čaka Poljska, nato Finska ... in tako naprej. Ko bomo opravili s prvim tekmecem, bomo razmišljali o naslednjem," je razumljivo dilpomatsko dejal selektor Igor Kokoškov, ko je tema nanesla na medaljo in slovenska pričakovanja.

Poljska | Foto:

"Gre za eno najpomembnejših tekem na Finskem"

Edo Murić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Prvo srečanje na prvenstvu je za vse reprezentance zelo pomembno, saj se lahko z zmago na prvi tekmi sprostiš in dobiš krila. V nasprotnem primeru moraš za preboj v drugi del več pokazati na preostalih srečanjih. Na poljsko izbrano vrsto se pripravljamo že kar nekaj časa. V pripravljalnem obdobju smo odigrali nekaj težkih srečanj in dokazali, da lahko igramo proti vsaki reprezentanci. Na uvodnem srečanju na EP bomo štartali na zmago, ki bi nam odprla pot v drugi del tekmovanja. Gre za eno najpomembnejših tekem, ki jih bomo odigrali na Finskem," pa pred tekmo razmišlja Edo Murić.

Poraz proti Poljakom ne bi bil tragičen, a bi Slovencem otežil pot do Istanbula, kjer se bodo v drugem tednu septembra začeli izločilni boji za odličja. Zato pa bi bila zmaga zelo dobrodošla za nadaljnje boje v skupini A, saj bi bila vozovnica za Istanbul že na dosegu roke.

 

Ne spreglejte