Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
25. 10. 2016,
13.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Natisni članek

NBA New York Knicks Detroit Pistons Miami Heat Saša Vujačić Beno Udrih Goran Dragić Goran Dragić

Torek, 25. 10. 2016, 13.50

6 let, 7 mesecev

Slovenski košarkarji v novi sezoni lige NBA

Goran Dragić z najpomembnejšo vlogo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

Foto: Getty Images

Slovenska delegacija v najmočnejši košarkarski ligi NBA bo štela tri člane. Goran Dragić (Miami Heat), Beno Udrih (Detroit Pistons) in Saša Vujačić (New York Knicks) bodo branili slovenske barve, a nihče ni v ekipi, ki bi se potegovala za najvišja mesta.

Pri Miami Heat so korenito spremenili moštvo. Sprva sta odšla Luol Deng (LA Lakers) in prvi zvezdnik moštva Dwyane Wade (Chicago), klub pa se je zaradi zdravstvenih težav odrekel Chrisu Boshu.

Zdaj bo glavnina odgovornosti Miamijeve igre padla na pleča Gorana Dragića, za katerega pa se veliko govori, da morda sezone ne bo končal pri Vročici, zato bo okoli njega vladala negotovost.

Že pred začetkom so ga namreč omenjali v morebitni menjavi z Rudyjem Gayem iz Sacramenta. Strokovnjaki onstran luže izpostavljajo, da bo prvi mož Miamija Pat Riley na začetku sezone videl, kako bo mlada zasedba funkcionirala, nato pa bo ob potrebi potegnil poteze.

Za kapetana slovenske reprezentance se namreč govori, da bi z njegovim odhodom Miami dobil veliko manevrskega prostora v proračunu. In če se februarja vse uspešno izide pri prekinitvi pogodbe z Boshem, ki je najbolj plačan igralec Miamija, potem bi Riley poleti iskal dva igralca velikega kalibra.

Kakšno plačo bodo imeli Slovenci v ligi NBA v sezoni 2016/17

Ime klub Plača
Goran Dragić Miami Heat 14,6 milijona evrov
Beno Udrih Detroit Pistons 1,4 milijona evrov
Saša Vujačić New York Knicks 1,3 milijona evrov

Številke se bodo pri Dragiću najverjetneje dvignile

Bo sezono končal v dresu Miami Heat? | Foto: Getty Images Bo sezono končal v dresu Miami Heat? Foto: Getty Images Prav zaradi teh dejstev bo najboljši slovenski košarkar nekaj časa v negotovosti, kajti liga NBA je posel in predsedniki klubov gledajo na svojo korist.

Zato pa je spodbudno, da je Dragić dobro igral v pripravljalnem obdobju (13,5 točke, 6,5 podaje in 3,2 skoka), v katerem je Miami štirikrat zmagal in štirikrat izgubil. Onstran luže Miamiju tudi po koncu rednega dela napovedujejo približno polovico ali celo nekoliko manj zmag v 82 tekmah.

Dragić, ki je lani po daljšem času igral v izločilnih bojih lige NBA, bi rad spet nastopil v končnici, saj mu je pri 30 letih to ena od želja. Ali jo bo dočakal z Miamijem ali morda drugim klubom, bomo videli.

Ker v ekipi ni več Wada, lahko pričakujemo, da se bodo njegove številke v statistiki v primerjavi z lansko sezono spet dvignile. V preteklem tekmovalnem obdobju je dosegal po 14,1 točke, 5,8 podaje in 3,8 skoka na tekmo.

Verjetno se še spomnite njegovih najboljših predstav v sezoni 2013/14 v dresu Phoenixa. Takrat je postal šesti igralec lige, njegova statistika pa je kazala 20,3 točke, 5,9 podaje in 3,2 skoka na tekmo.

Statistika slovenskih košarkarjev v ligi NBA

Goran Dragić

  Točke Skoki Podaje Minute na tekmo
Kariera 12,5 2,8 4,7 26,8
Sezona 2015/16 14,1 3,8 5,8 32,8

Beno Udrih

  Točke Skoki Podaje Minute na tekmo
Kariera 8,5 2,1 3,4 22,3
Sezona 2015/16 4,7 1,6 2,6 16,

Saša Vujačić

  Točke Skoki Podaje Minute na tekmo
Kariera 5,5 1,9 1,3 15,8
Sezona 2015/16 4,9 2,4 1,4 14,9

Vujačić se je zasidral

Saša Vujačić bo drugo leto igral za New York Knicks. | Foto: Guliverimage/Getty Images Saša Vujačić bo drugo leto igral za New York Knicks. Foto: Guliverimage/Getty Images Drugo leto zapored bo v dresu New York Knicks igral Saša Vujačić. V šestih pripravljalnih tekmah so Kratkohlačniki štirikrat slavili zmago, a tudi njim ne pripisujejo veliko možnosti za vidnejše uvrstitvi v novi sezoni lige NBA.

Vprašljiva naj bi bila tudi končnica, ki si jo v New Yorku želijo videti.

Že na uvodu v sezono pa ga čaka izjemno težko delo, saj bo danes ponoči nasproti stal aktualni prvak Cleveland na čelu z LeBronom Jamesom.

Vujačić je v pripravljalnem obdobju v povprečju igral 13,8 minute in v tem času dosegal 8,2 točke in 1,5 skoka na tekmo.

Prve tekme bodo pokazale, kakšna bo Udrihova vloga

Beno Udrih je tik pred začetkom sezone zamenjal klub. Iz Miami Heat je odšel v Detroit Pistons. | Foto: Guliverimage/Getty Images Beno Udrih je tik pred začetkom sezone zamenjal klub. Iz Miami Heat je odšel v Detroit Pistons. Foto: Guliverimage/Getty Images Od slovenskih košarkarjev ima največ izkušenj iz lige NBA Beno Udrih, ki se lahko od vseh pohvali tudi z največ lovorikami. Ko je bil član San Antonio Spurs, se je dvakrat veselil šampionskega prstana.

Letos je dolgo časa visel na nitki, na koncu pa so se mu pri Miamiju odrekli. Tik pred zdajci so ga v svoje vrste povabili pri Detroit Pistons. Kakšno vlogo bo imel, bo pokazal čas. Sicer pa njegovemu novemu klubu od vseh treh slovenskih pripisujejo največ možnosti, da se uvrsti v končnico.

Udrih je v ligi NBA že vse od leta 2004, s svojimi izkušnjami pa bo skušal pomagati Detroitu, ki je bil v pripravljalnem obdobju na šestih tekmah polovično uspešen.

Pred začetkom sezone je jasno le to, da bo od slovenske trojice imel najpomembnejšo vlogo Goran Dragić, ki je eden od nosilcev igre Miamija.

Ne spreglejte