Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
23. 8. 2017,
15.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

EuroBasket 2017 Goran Dragić Goran Dragić

Sreda, 23. 8. 2017, 15.50

6 let, 6 mesecev

Goran Dragić verjame v pravljico: Na EuroBasket po kolajno

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Zvezdnik iz lige NBA Goran Dragić se bo v četrtek ljubljanskim ljubiteljem košarke še zadnjič predstavil kot kapetan slovenske reprezentance, nato pa se bo kot zmaj po labodji reprezentančni spev odpravil na EuroBasket. Po novo slovensko športno pravljico? "Da, po kolajno," pravi navdih nove pravljice.

Četrtkova pripravljalna tekma slovenske košarkarske reprezentance proti hrvaški izbrani vrsti v Stožicah (20.00) ne bo le zadnja priložnost, da navijači pozdravijo potnike na EuroBasket, ki bo potekal v štirih državah (za Slovenijo bo v prvi fazi zanimiva predvsem Finska), začel pa se bo prihodnji četrtek. Bo tudi edinstvena priložnost, da ljubljansko občinstvo v Stožicah prvič in, kot vse kaže, zadnjič na delu opazuje someščana - dolgoletnega prvega zvezdnika slovenske košarke Gorana Dragića ter vzhajajočo zvezdo in, če gre soditi po tekmah v Rogaški Slatini in Mariboru, novega ljubljenca navijačev Luko Dončića.

Medtem ko se je zadnji po sanjskem preboju v dresu madridskega Reala in kopici mednarodnih pohval letos pri osemnajstih letih prvič priključil članski selekciji, pa kapetan po debelem desetletju zapira reprezentančno poglavje svoje košarkarske kariere. Proti Hrvatom, ki so pod vodstvom selektorja Aleksandra Petrovića pred dnevi Slovenijo ugnali v Opatiji, bosta zaigrala pred polnimi Stožicami.

Prvo pravljico že ima

Dan pred zadnjo uradno pripravljalno tekmo (v petek se bosta reprezentanci sosednjih držav pomerili še na zaprti tekmi) je poslavljajoči se ljubljanski zvezdnik predstavil tudi otroško pravljico z naslovom Goran – legenda o zmaju. Ta je v izdaji DZS nastala izpod peresa Primoža Suhadolčana in ob ilustracijah Mateja de Cecca.

"V ZDA me kličejo Dragon (zmaj, op. a.). Tedaj niso niti vedeli, da je zmaj simbol Ljubljane. Zdaj je zgodba videti res spontana. Vesel sem, da pravljico, ki vsebino črpa tudi iz mojega življenja, ponujam otrokom," je ob predstavitvi novosti na knjižnih policah dejal organizator igre severnoameriškega poklicnega moštva Miami Heat.

Goran Dragić z mislimi že pri EuroBasketu 2017. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Goran Dragić z mislimi že pri EuroBasketu 2017. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Ko bi le osvojili kolajno …"

"Mladim sporočam, naj verjamejo v svoje sanje. Za sanje se je treba potruditi in trdo delati. Če se zares trudiš in imaš v sebi igrivost, lahko prideš zelo daleč," pravi Gogi in se ob tem pošali, da je zmajček v knjigi njegov Zoran, ki zaradi vračanja po poškodbi to poletje ne nosi reprezentančnega dresa. "On je ta poredni zmajček. Stalno sem pazil nanj. Stalno mi je sledil. A tudi on je trdo delal. Vedno mi je bil v oporo. Vesel sem, da mi sledi na moji poti," pravi 31-letni Ljubljančan, ki bo tudi gost Sportalovega sobotnega intervjuja.

Simbolika se ob predstavitvi pravljice ponuja kar sama. Tudi Dragić jo je videl. "Res je. Prav zdaj z reprezentanco pišemo novo zgodbo. Verjamem, da bo imela srečen konec. Verjamem namreč tudi v športne pravljice. Na voljo imamo še nekaj dni za pripravo na EuroBasket, ki bo zaradi mnogo odpovedi v drugih taborih osiromašen. Gremo korak za korakom. A verjamem v to pravljico. Verjamem v kolajno," optimizma ne skriva kapetan slovenske reprezentance, ki se bo v Helsinke odpravila prihodnji torek. Tam jo čakajo Grčija, Finska, Poljska, Francija in Islandija. Nato pa je pričakovana selitev v Istanbul, kjer bo na sporedu izločilni del z bojem za kolajno. Tudi s Slovenijo, ki do zdaj ni bila boljša kot četrta (2009).

Ne spreglejte