Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
31. 8. 2016,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Eric Spoelstra Miami Heat NBA

Sreda, 31. 8. 2016, 4.00

6 let, 6 mesecev

Košarkarski reprezentančni kapetan pred začetkom kvalifikacij za EP

Goran Dragić: Sem edini, ki lahko poveže to moštvo

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28
Goran Dragić | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski košarkarji po 12 letih znova čaka igranje v kvalifikacijah za EP, česar od zdajšnjih reprezentantov ni okusil še nihče. Najbližje temu je bil kapetan Goran Dragić. "Vsi pričakujejo, da bomo prvi v skupini in brez poraza. Tako se moramo tudi pripraviti," sporoča kapetan.

Slovenski košarkarji so se pred več kot mesecem zbrali z misijo kvalifikacije za EP 2017. V vmesnem času so odigrali osem pripravljalnih tekem (zmagali so na sedmih), zdaj pa se za njih začenja glavna naloga tega poletja.

Po 12 letih se bodo za nastop na velikem tekmovanju znova bojevali skozi kvalifikacije, kar bo novost za vse člane zasedbe. V kvalifikacijah jih čaka šest tekem, prva bo v sredo ob 20. uri, ko bodo v Stožicah gostili Kosovo.

"Z ekipo smo pripravljeni in nestrpno čakamo prvo tekmo. Za nami je mesec napornih priprav. Mislim, da smo naredili, kar smo si zadali. Videli bomo, kako smo pripravljeni. Kosovo je za nas velika neznanka, a imamo dober trenerski štab, ki nas bo zagotovo odlično pripravil na nasprotnika. Naša naloga pa je, da odigramo s pravo energijo, bojevito in da damo vse od sebe," pravi kapetan izbrane vrste in košarkar Miami Heat v ligi NBA Goran Dragić.

Slovenski košarkarji so v več kot mesecu priprav izpolnili to, kar so si zadali. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenski košarkarji so v več kot mesecu priprav izpolnili to, kar so si zadali. Foto: Grega Valančič/Sportida

Nekaj novega za to reprezentanco

Dragić je bil v zadnjem desetletju, za reprezentanco je debitiral na svetovnem prvenstvu leta 2006, z reprezentanco vedno uvrščen na veliko tekmovanje, tokrat pa bodo morali zaradi lanskega slabšega rezultata, ko so bili na EP 12., igrati kvalifikacije.

Za razliko od velikih tekmovanj bodo slovenski košarkarji v svoji kvalifikacijski skupini favoriti za končno prvo mesto, kar prinaša dodatni pritisk.

"Pritisk je vedno prisoten. Za nas je to vse nekaj novega. Nihče od zdajšnjih reprezentantov še ni igral kvalifikacij. Mislim, da je tudi to za nekaj dobro. Vsi pričakujejo, da bomo prvi v skupini in brez poraza. Tako se moramo tudi pripraviti. V vsako tekmo moramo iti motivirani in brez podcenjevanja. Zagotovo bo lažje igrati doma, na gostovanjih pa bo dvakrat težje. V moštvu ni živčnosti. Mogoče bo le pozitiven pritisk pred tekmo. Ko sodnik vrže žogo, pozabiš na vse," je načrt 30-letnika.

Debi za Kosovo v Stožicah

Reprezentanco Kosova čakajo prve kvalifikacije v njeni zgodovini, tekma proti Sloveniji pa bo njena prva uradna. Poleti so v svojo na novo ustanovljeno reprezentanco vabili številne košarkarje s kosovskimi koreninami, med drugim tudi slovenskega reprezentanta Gezima Morino, ki pa je njihovo povabilo zavrnil.

Ob tem so državljanstva podelili tudi trem ameriškim košarkarjem. Čeprav so se pojavila namigovanja, da bi Fiba lahko omogočila nastop dveh Američanov, bo imel pravico nastopa le en.

To bo z veliko verjetnostjo član španskega velikana Barcelone Justin Doellman, ki bo eden najnevarnejših za slovenski koš, ob njem pa še Dardan Berisha, ki je v preteklosti že nosil dres Poljske.

"Niso pomembne moje točke"

Po mnenju Dragića se bodo obrambe v večini primerov osredotočale nanj, zato bo več prostora za druge soigralce. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Po mnenju Dragića se bodo obrambe v večini primerov osredotočale nanj, zato bo več prostora za druge soigralce. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Starejši od bratov Dragić bo ključni košarkar zasedbe selektorja Igorja Kokoškova. V pripravljalnem obdobju je košarkar Miamija veliko bolj blestel pri razigravanju soigralcev kot pa pri doseganju košev, nekaj podobnega pa pričakuje tudi v kvalifikacijskih tekmah.

"Košarka ni individualni, ampak ekipni šport. Če bomo vsi pravi, ne bo težav. V reprezentanci ni nikogar, ki bi povezoval moštvo, zato niso toliko pomembne moje točke, pač pa da s podajami povežem moštvo. Ekipe se bodo verjetno osredotočale name, zato ne bo toliko priložnosti za koš," odgovarja Dragić.

Niso še pokazali vsega

Slovenci so na pripravljalnih tekmah izgubili le zadnji obračun proti Črni gori, vseeno pa še niso pokazali vseh orožij.

"Veliko je še ostalo skritega. Veliko akcij še nismo igrali," je sklenil Dragić, s pripravo katerega je bil na obisku v Sloveniji zadovoljen tudi njegov trener iz lige NBA Eric Spoelstra (#intervju).

Fotogalerija
1 / 4

Drugačen sistem kvalifikacij

V letošnjem letu bodo reprezentance, ki bodo nastopale v kvalifikacijah, prvič igrale po novem tekmovalnem sistemu. V nekaj manj kot treh tednih se bo Slovenija pomerila s Kosovom, Bolgarijo in Ukrajino.

Od 27 reprezentanc v sedmih skupinah se bodo na prvenstvo uvrstile prvouščene iz skupin ter štiri najboljših drugouvrščenih izbranih vrst. Kvalifikacij so to poletje oproščene le reprezentance, ki so nastopile na olimpijskih igrah ali sodelovale v kvalifikacijah za nastop na olimpijskem turnirju, ter vse štiri gostiteljice – Romunija, Turčija, Izrael in Finska.

Ne spreglejte