Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 4. 2019,
9.40

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Nikola Jokić Goran Dragić Goran Dragić Liga NBA NBA

Četrtek, 25. 4. 2019, 9.40

4 leta, 12 mesecev

Gledanost tekem lige NBA po svetu

Liga NBA je lahko še kako hvaležna Luki Dončiću

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,31
Luka Dončić | Luka Dončić je poskrbel za ogromno povečanje zanimanja Slovencev za ligo NBA. | Foto Reuters

Luka Dončić je poskrbel za ogromno povečanje zanimanja Slovencev za ligo NBA.

Foto: Reuters

Ameriška poklicna košarkarska liga NBA je sporočila, da je število mednarodnih gledalcev tekem letošnje redne sezone od lani naraslo za 15 odstotkov, za kar so zaslužni tuji zvezdniki igre pod košema. Med njimi sta tudi Luka Dončić in Goran Dragić, zaradi katerih je gledanost tekem med Slovenci od prejšnje sezone narasla za 186 odstotkov.

Golden State
Sportal Šok za prvake lige NBA, Houston se bo načakal #video

Slovenci so po rasti gledanosti tekem lige sicer šele na drugem mestu za Srbijo, kjer je gledanost v primerjavi z lansko sezono poskočila za kar 395 odstotkov, najbolj po zaslugi Nikole Jokića (Denver Nuggets).

V Grčiji se je gledanost povečala za 37 odstotkov, v Črni gori zaradi Nikole Vučevića za 65 odstotkov, v Avstraliji, ki ima v ligi devet igralcev, pa za 17 odstotkov, so sporočili iz lige NBA.

Nikola Jokić se v prvem krogu končnice z Denverjem poteguje za napredovanje proti San Antoniu. | Foto: Reuters Nikola Jokić se v prvem krogu končnice z Denverjem poteguje za napredovanje proti San Antoniu. Foto: Reuters

Letošnja 73. redna sezona NBA je bila peta po vrsti z več kot sto tujimi igralci v ligi, pri čemer je imela vsaka od 30 ekip najmanj enega tujca. Tujci, med njimi Luka Dončić, Jokić, Grk Giannis Antetokounmpo, Avstralec Ben Simmons in Kamerunec Joel Embiid, so imeli ključne vloge pri uspehih svojih ekip.

Luka Dončić Goran Dragić
Sportal Miami v nezavidljivem položaju, Dallas pluje na Dončićevih valovih

Srbija je imela ob začetku sezone v ligi tako kot Hrvaška in Turčija po pet igralcev, največ (11) jih je imela Kanada, Francija jih je imela tako kot Avstralija devet, Španija sedem, Nemčija šest, iz evropskih držav pa je bilo v začetku sezone kar 65 košarkarjev.

Najbolj poskočila Denver in Dallas

Goran Dragić je eden izmed 11 tujcev v ligi NBA, ki so še aktivni in so že nastopili na tekmi vseh zvezd. | Foto: Reuters Goran Dragić je eden izmed 11 tujcev v ligi NBA, ki so še aktivni in so že nastopili na tekmi vseh zvezd. Foto: Reuters Skupaj je v ligi NBA nastopilo 108 tujcev iz 42 držav, med njimi dva Slovenca. Letošnjo sezono je začelo 11 tujcev, ki so že nastopili na tekmi vseh zvezd, med njimi tudi Goran Dragić.

Med ekipami NBA si je mednarodno gledanost tekem najbolj povečal Jokićev Denver (41-odstotna rast), takoj za njim pa je Dončićev Dallas s 34-odstotno mednarodno rastjo gledanosti.

Dallas je imel letos rekordnih sedem tujcev, Utah Jazz in Los Angeles Clippers po šest, Boston Celtics, New York Knicks, Oklahoma City Thunder, Philadelphia 76ers in San Antonio Spurs pa po pet.

Dario Šarić
Sportal Nihče kot Luka Dončić
Sportal Luka Dončić blesti, preostali pa ...
Ne spreglejte