Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 9. 2017,
15.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

2

Natisni članek

Fiba ECA Evroliga EuroBasket 2017

Petek, 22. 9. 2017, 15.00

6 let, 6 mesecev

Košarkarska vojna se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,85

2

fiba žoga

Manj kot teden po končanem evropskem prvenstvu v košarki, ki je poskrbel za zgodovinski dosežek slovenskega športa, so se razplamtela nesoglasja med Mednarodno košarkarsko zvezo (FIBA) in evroligo. Jabolko spora je koledar največjih tekmovanj. Obe strani ostajata na svojih bregovih. Dogajanje pa je začinilo še šest velikih panožnih zvez.

V času, ko so najboljši košarkarji v Evropi še polni svežih vtisov z evropskega prvenstva, se pogledi reprezentanc že usmerjajo v nove izzive. Po EuroBasketu bo na vrsti svetovno prvenstvo. Jeseni se bodo začele kvalifikacije. Slovenija si bo skušala priboriti vozovnico za nastop na SP 2019 na Kitajskem v druščini Španije, Belorusije in Črne gore. To bo le prvi del kvalifikacij, saj najboljše tri izbrane vrste v omenjeni skupini čaka še nadaljevanje, drugi del kvalifikacij.

Od koledarja ne odstopajo niti milimeter

Ko bodo letos potekale prve kvalifikacijske tekme za SP 2019, bo Igor Kokoškov pomagal trenerju Utah Jazz v ligi NBA, Anthony Randolph pa se z madridskim Realom potegoval za točke v evroligi. | Foto: Vid Ponikvar Ko bodo letos potekale prve kvalifikacijske tekme za SP 2019, bo Igor Kokoškov pomagal trenerju Utah Jazz v ligi NBA, Anthony Randolph pa se z madridskim Realom potegoval za točke v evroligi. Foto: Vid Ponikvar Ker se termini večine kvalifikacijskih tekem prekrivajo z urnikom evroligaških srečanj, takrat pa bo potekala tudi sezona lige NBA, bo večina reprezentanc ostala brez najboljših posameznikov, v primeru Slovenije pa tudi selektorja, saj bo Igor Kokoškov na delu v ligi NBA.

Udeleženci najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja med sezono ne bodo pošiljali igralcev na kvalifikacijska srečanja. Tako bo med drugim brez nastopov za Slovenijo v času evroligaške sezone ostal tudi biser madridskega Reala Luka Dončić.


Zaključni trenutki EuroBasketa in evforija, ki je sledila

Prihod v Slovenijo

Goran Dragić in Biserka Petrović ter čustvena dogodka


Evroliga je v četrtek Fibi poslala predlog, v katerem se zavzema za spremembe urnika, ki bi neposredno vplivale na večjo zastopanost zvezdnikov v reprezentancah. Krovna mednarodna košarkarska zveza jih je gladko zavrnila in krivdo za nastali položaj prevalila na vodstvo evrolige. Od koledarja, ki je bil za obdobje med letoma 2017 in 2021 sprejet že pred tremi leti, ne odstopa niti za milimeter. V pismu za javnost ni skrivala ogorčenosti nad podjetjem ECA (Euroleague Commercial Assets).

Fenerbahče, aktualni evropski prvak, bo v ponedeljek odigral prijateljsko tekmo s Petrol Olimpijo v Ljubljani. | Foto: Reuters Fenerbahče, aktualni evropski prvak, bo v ponedeljek odigral prijateljsko tekmo s Petrol Olimpijo v Ljubljani. Foto: Reuters

Vodstvo evrolige je željo po novem tekmovalnem koledarju predstavilo šele dva meseca pred začetkom kvalifikacij, zdaj pa predlaga, da bi svetovno prvenstvo na Kitajskem namesto septembra potekalo julija 2017. "Poskuša celo spremeniti termin olimpijskih iger, kar je nesprejemljivo," sporoča Fiba.

Kakšni so bili še predlogi evrolige?

Pri evroligi so v četrtek zapisali, da se zavzemajo za to, da bi bili košarkarji reprezentancam na voljo štiri tedne na sezono in dodatna dva tedna za priprave na večje tekmovanje. Medtem bi moral klubski koledar obsegati 38 tednov. Dodajajo, da bi morali imeli košarkarji najmanj štiri tedne premora od aktivne sezone. Avgust bi bil po njihovem mnenju najprimernejši čas za to.

To škodi podobi košarke kot športa

Državne reprezentance so po mnenju Fibe za vodstvo evrolige nepotreben in moteč del košarkarske družine. | Foto: Reuters Državne reprezentance so po mnenju Fibe za vodstvo evrolige nepotreben in moteč del košarkarske družine. Foto: Reuters Fiba za nastalo stanje krivi evroligo. Koledar, ki ga poznamo danes, je bil predstavljen vsem partnerjem že leta 2015, evroliga je leto za tem sporočila, da s svojimi pravili ne bo na kakršenkoli način omejevala nastopov igralcev na reprezentančnih tekmah, letos spomladi so skozi tekmovanja ULEB v ta namen koledar prilagodila domača prvenstva po Evropi, pred dvema mesecema pa je svoj koledar predstavila evroliga in poskrbela za današnje stanje. Tako pravi Fiba in predlaga evroligi, če si res želi dodatnega dvotedenskega počitka za igralce, da v sezono vstopi teden dni prej. Za takšen korak so se odločila mnoga državna prvenstva.

Vodstvu evrolige namenja ostre besede: "Državne reprezentance so za evroligo nepotreben in moteč del košarkarske družine. Zato jim je še dodatno zmanjšala prisotnost v koledarju, jih spravila v majhen poletni reprezentančni paket, ki pa je vse prej kot idealen termin za dvoranske športe in nepotrebno povečuje obremenitve igralcev po napornih sezonah v klubu."

Luka Dončić bo v sezoni 2017/18 igral v dresu madridskega Reala, nato pa bi se lahko preselil v ligo NBA. | Foto: Sportida Luka Dončić bo v sezoni 2017/18 igral v dresu madridskega Reala, nato pa bi se lahko preselil v ligo NBA. Foto: Sportida

Osredotočiti se želi na mednarodna klubska tekmovanja - evroligo, Eurocup in Fibin evropski pokal, ki bi lahko po tako odmevnem EuroBasketu, kot se je v nedeljo končal v Istanbulu, dvignil zanimanje za košarko po vsej Evropi. "Fiba nima interesa za nadaljevanje javne izmenjave mnenj, ki škodi podobi našega športa," sporoča, da si želi v prihodnosti drugačne komunikacije z vodstvom evrolige.

Velika koalicija

V dogajanje so se vključile tudi košarkarske zveze Italije, Rusije, Nemčije, Grčije, Turčije in Španije. Predsedniki teh zvez so v javnost posredovali pismo, v katerem sporočajo, da bodo selektorji teh reprezentanc v kvalifikacije povabili tudi igralce iz evrolige. Pri tem se ne dotikajo vprašanja, ali bodo klubi igralcem prižgali zeleno luč za odhod v reprezentanco. Zato pa velika koalicija naznanja, da bo podprla ostale zveze, ki bodo sledile temu zgledu. Poleg tega podpisniki od vodstva evrolige vnovič zahtevajo, naj prilagodi urnike reprezentančnim oknom.

 

Kako bodo potekale kvalifikacije za SP 2019?

Na SP bo nastopilo 12 evropskih reprezentanc. Slovenija bo morala skozi dve kvalifikacijski siti. Če bo osvojila vsaj tretje mesto v skupini s Črno goro, Belorusijo in Španijo, jo čaka drugi del kvalifikacij. Tam bo nastopala v novi šestčlanski skupini (z najboljšimi tremi iz skupine B - Latvija, Turčija, Ukrajina in Švedska), pri čemer se bodo rezultati iz prvega dela prenesli. To pomeni, da se bodo zgolj dvakrat med seboj pomerile ekipe, ki se do te faze tekmovanja še niso. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela.

Tekmovalni termini:
Četrtek, 23. novembra 2017: Slovenija - Belorusija
Nedelja, 26. novembra 2017: Španija  - Slovenija
Petek, 23. februarja 2018: Črna gora - Slovenija
Ponedeljek, 26. februarja 2018: Belorusija - Slovenija
Četrtek, 28. junija 2018: Slovenija - Španija
Nedelja, 1. julija 2018: Slovenija - Črna gora

Drugi skupinski del:
1. okno: 30. avgust-18. september 2018 (dve tekmi)
2. okno: 26. november-4. december 2018 (dve tekmi)
3. okno: 18.-26. februar 2019 (dve tekmi)

Svetovno prvenstvo bo na Kitajskem med 31. avgustom in 15. septembrom 2019.

 

Ne spreglejte