Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
16. 1. 2014,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

EuroBasket Roman Volčič

Četrtek, 16. 1. 2014, 13.13

8 let

EuroBasket prinesel KZS dobiček pol milijona, država ima korist 23,7 milijona evrov

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pod največjim športnim dogodkom v Sloveniji so zdaj organizatorji dokončno potegnili črto. EuroBasket je prinesel korist tako Košarkarski zvezi Slovenije kakor tudi državi.

Skupno število obiskovalcev, ki si je ogledalo tekme EuroBasketa, je bilo 330.946. Od tega je bilo prodanih 182.126 vstopnic, kar je znašalo 6,13 milijona prihodkov (brez DDV) iz tega naslova. In ta segment je le eden od tistih, ki so dajali pozitivno noto na celotno finančno poročilo.

Košarkarska zveza se lahko pohvali s čistim dobičkom v višini pol milijona evrov. Ta bi bil lahko višji, če ne bi bili tako nespretni pri postavljanju gostiteljev uvodnega dela EuroBasketa. Spomnimo se, da sta zaradi težav z dvorano odpadla Ptuj in Novo mesto, nato pa so se začele težave s plačevanjem kotizacije v preostalih mestih – želja je bila prihodek treh milijonov evrov, vendar so se morali na koncu na KZS zadovoljiti z zneskom v višini 1,8 milijona evrov. Kot pravi predsednik KZS Roman Volčič, so bili narejeni kompromisi z občinami, ki bi morale plačati kotizacijo. "Vse smo rešili. Denarni tok plačevanja je na več let. Dobiček, ki je bil narejen iz naslova EuroBasketa, bomo namenili za razvoj košarke pri nas," veselo izpostavlja Volčič, ki pa ne more potrditi morebitne gradnje košarkarskega centra. Ta je za zdaj le pobožna želja: "Ta je uresničljiv toliko, kot je bil EuroBasket pred desetimi leti."

Podrobno analizo učinkov EuroBasketa na Slovenijo in celotno gospodarstvo so naredili na ekonomski fakulteti v Ljubljani. Igor Ivašković je študijo podrobneje predstavil in se dotaknil številnih podrobnosti. Cilj je bilo ugotavljanje, kakšni so dejanski ekonomski učinki organizacije tega projekta na Slovenijo. Ob tem je poudaril pozitiven učinek košarkarskega prvenstva na državo. Če se usmerimo le na finančni del, potem je imela država neto korist v višini 23,7 milijona evrov. "Preden smo šli v projekt EuroBasket, smo govorili, da bo imela država korist, a so bili nekateri skeptični. Zdaj se je to uresničilo. Lahko smo vsi zadovoljni," poudarja Volčič, ki je danes dokončno potegnil črto čez EuroBasket, čeprav še čaka na podrobno poročilo FIBA Europe.

Ne spreglejte