Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
1. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov Edo Murić EuroBasket 2017

Petek, 1. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Edo Murić kot Srečko Katanec #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50
Edo Murić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na prvi tekmi slovenske košarkarske reprezentance na EuroBasketu v Helsinkih je bilo vse v znamenju odlične predstave Gorana Dragića. Edo Murić se mu je v slogu Srečka Katanca priklonil, prav tako tudi selektor, ki je zaobjel širšo sliko uvodne zmage proti Poljski z 90:81.

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Po zmagi nad Poljsko je za slovenske košarkarje na evropskem prvenstvu čas za počitek. Zmaga z 90:81 je vnesla v našo izbrano vrsto dodatno mirnost. Vedno je bolje začeti prvenstvo z zmago, zato bo tudi lažje pričakati sobotni obračun z gostitelji Finci, njihov obračun proti Franciji so si ogledali v živo in občutili vzdušje v polni dvorani.

"Preostali se moramo prebuditi, ker vsega ne bo zmogel sam"

"Tekma proti Poljski je bila težka. Veseli smo, da smo zmagali. Poljaki se niso predali, tudi ko so zaostajali za 21 točk (51:72, op. a.). Tako bo na vsaki tekmi. Vsak poraz te stane. Tega se zavedajo vsi na prvenstvu. Dokler smo imeli center pod košem, smo se lahko kosali. Videli ste, da imajo Poljaki hrusta pod obročem. Vse so igrali prek njega. S tem smo imeli težave. K sreči jim je zmanjkalo časa. Dokazali smo, da smo bili 37 minut boljši. To tekmo smo že pozabili. Zdaj so v naših glavah Finci," je po zmagi na prvi tekmi dejal Edo Murić.

Prvi mož naše izbrane vrste je bil s 30 točkami kapetan Goran Dragić, ki je bil pravi vodja tudi v težkih trenutkih, ko je bilo treba ekipo dvigniti. "Vsa čast mu. Pokazal je, da je on tisti, ki pelje voz. Na naslednji tekmi bo potreboval nekoga, ki mu bo pomagal. Imamo naporen urnik. Upamo, da se bomo preostali prebudili, da bomo lahko pomagali, ker na vseh tekmah ne bo zmogel vsega sam. Za to tekmo pa kapo dol," je v slogu Srečka Katanca dejal Murić.

"On je pravi kapetan"

Poudaril je, da Goran Dragić ne bo mogel vsega narediti sam, zato se mu bodo morali preostali priključiti. | Foto: Vid Ponikvar Poudaril je, da Goran Dragić ne bo mogel vsega narediti sam, zato se mu bodo morali preostali priključiti. Foto: Vid Ponikvar Prvi mož stroke Igor Kokoškov, ki Slovenijo vodi na prvem večjem tekmovanju, se je zavedal, da bo dvoboj z žilavimi Poljaki težak in da se ti ne bodo kar tako predali. Zlasti, ko so na klop s petimi osebnimi napakami spravili centra Gašperja Vidmarja in Žigo Dimca.

"Začetek turnirja je bil težak. O Poljakih smo govorili praktično vse leto. Psihološko je bila tekma težka. Ostali smo brez visokih košarkarjev, kar je odločilo o tem, da že v tretji četrtini nismo dokončali dela, ko smo visoko vodili. Škoda mi je, da nismo bolje odigrali zaključka četrte četrtine. V začetku drugega polčasa smo bili pravšnji. Imeli smo energijo. Žal mi je, da nismo tekme dobili z večjo razliko, ker končna razlika ni realna," so bile besede srbskega strokovnjaka, ki je prav tako pohvalil Dragića. "On je pravi kapetan. Na prvenstvu je pravi. Zame in za vas to ni nič novega. Vsi smo lahko ponosni nanj."

Vroč teren

Selektor Igor Kokoškov je vesel zaradi energije, ki so jo imeli njegovi košarkarji. Opozoril je še, da rezultat ni bil realen. | Foto: Vid Ponikvar Selektor Igor Kokoškov je vesel zaradi energije, ki so jo imeli njegovi košarkarji. Opozoril je še, da rezultat ni bil realen. Foto: Vid Ponikvar Se pa selektor zaveda, da bo morala biti obramba v nadaljevanju prvenstva na višji stopnički, saj so Poljaki dosegli 81 točk. "Čvrstost je bila dobra. Sicer pa delamo napake, vendar z energijo to nadomestimo. Na splošno sem zadovoljen. V tretji četrtini smo naredili napredek. Dobili smo skok, ki ga v prvem polčasu nismo," je Kokoškov optimističen.

Naslednji v vrsti bodo pred slovenskimi košarkarji stali gostitelji Finci, ki so prav tako nevarna ekipa, v kateri mrgoli strelcev z razdalje. "Finci imajo veliko orožij. Vemo, da bo teren vroč, saj bomo igrali pred njihovimi navijači. Za slovensko ekipo ni lahke tekme. Pristop bomo morali imeti enak. Pripravljeni bomo."

 

Ne spreglejte