Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
1. 12. 2010,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 19.24

8 let

Dve potrditvi (še) in EP bo tu

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija bo, kot kaže, res dobila organizacijo EP 2013. Predsednik vlade Borut Pahor ter generalni sekretar FIBA Europe Nar Zanolin sta v sredo dosegla dogovor glede organizacije EP pri nas.

"Med predsednikom Vlade RS in generalnim sekretarjem FIBA Europe Narom Zanolinom je bil dosežen dogovor, ki nekako zadovoljuje obe strani in Sloveniji omogoča, da v nedeljo uspešno konča postopek ter dobi organizacijo evropskega prvenstva v košarki. O podrobnostih ne smem govoriti. Dogovor je bil zapisan na papir, ki ga morata obe strani parafirati. V četrtek ga bo obravnavala in potrdila naša vlada, potem pa ga mora še izvršni odbor FIBA Europe v nedeljo na zasedanju in Slovenija dobi organizacijo," je veselo novico za slovensko javnost za Sportal povedal Darijan Košir, direktor urada vlade za komuniciranje.

Vlado skrbi le garancija

A so številke že znane, saj jih je obelodanil Igor Lukšič, minister za šolstvo in šport. Vlada se je namreč dogovorila za prestrukturiranje kotizacije. Prej je bilo predvideno, da bi morala plačati kotizacijo v višini štirih milijonov evrov, medtem ko bi ostalih 2,5 milijona pokril FIBA Europe sponzor, ki mu zagotavlja oglasni prostor od leta 2011 do 2014 na vseh prvenstvih, biltenih … Sedaj pa je bil dosežen dogovor, da bo Slovenija dala tri milijone evrov kotizacije, kot sta jo morala Španija ter Poljska na nedavnih evropskih prvenstvih, bo pa morala Slovenija pridobiti sponzorja – bodisi slovenskega bodisi tujega -, ki bo videl tržno nišo ter pokril preostalih tri in pol milijona evrov, tako da bo končni znesek 6,5 milijona evrov le romal v blagajno FIBA Europe. Glede tujih vlagateljev je Lukšič na nedavni SPORTO konferenci dejal, da ima Slovenija kar nekaj želez v ognju in naj ne bi smelo biti težav pri zagotovitvi še preostanka, ki ga FIBA Europe za organizacijo evropskega prvenstva zahteva. Najbolj pa za enkrat skrbi državo garancija v višini 750.000 evrov, ki jo mora plačati v naslednjih štirinajstih dneh. Nazaj jo bo namreč dobila šele po končanem prvenstvu - torej leta 2013.

"Pogovori so bili zelo konstruktivni. Vlada je pripravila ponudbo, ki jo bo v nedeljo preučil Izvršni odbor FIBA Europe. Mislim, da smo na dobri poti, vendar jaz nisem tisti, ki odloča o tem. Osebno bi rad videl, da bi bilo evropsko prvenstvo v Sloveniji," je po pogovorih z vlado dejal generalni sekretar FIBA Europe Nar Zanolin, medtem ko je predsednik KZS Roman Volčič celoten dogovor pospremil z naslednjimi besedami: "Veseli nas, da se zadeve premikajo v pravo smer, a moramo na končno odločitev počakati do nedelje, ko bo v Münchnu potekalo zasedanje Izvršnega odbora FIBA Europe, na katerem bo znano, ali bo Slovenija dobila organizacijo največjega športnega dogodka v zgodovini samostojne Slovenije ali ne. Mi smo pripravljeni, da izvršnemu odboru Slovenijo in Košarkarsko zvezo Slovenije prikažemo v najboljši luči in dokažemo, da smo sposobni organizirati najboljše prvenstvo doslej."

Ne spreglejte