Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
22. 11. 2016,
16.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Natisni članek

Igor Kokoškov Goran Dragić Goran Dragić EuroBasket 2017

Torek, 22. 11. 2016, 16.26

6 let, 6 mesecev

Eurobasket 2017: žreb

Dragićev labodji spev na Finskem in v Turčiji?

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,85

1

Žreb predtekmovalnih skupin evropskega košarkarskega prvenstva 2017 je slovenski reprezentanci namenil skupino A z gostitelji Finci, Poljaki, Francozi, Grki in Islandci.

Slovenijo bo na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017 vodil Igor Kokoškov, ki je bil lani kot prvi mož Gruzije slovenski tekmec. | Foto: Sportida Slovenijo bo na evropskem košarkarskem prvenstvu 2017 vodil Igor Kokoškov, ki je bil lani kot prvi mož Gruzije slovenski tekmec. Foto: Sportida

Ključni poudarki:
  • Slovenija bo na evropskem prvenstvu igrala v predtekmovalni skupini A v Helsinkih.
  • Tekmice bodo Finska, Francija, Grčija, Islandija in Poljska.
  • EuroBasket (31. 8.–17. 9. 2017) bodo drugič v zgodovini gostile štiri države – Finska, Izrael, Romunija in Turčija.
  • Zaključni del prvenstva bo gostila Turčija.
  • Slovenija bo nastopila na trinajstem zaporednem evropskem prvenstvu.
  • Kapetan Goran Dragić je poleti namignil, da bi lahko bil prav EuroBasket 2017 njegova zadnja reprezentančna akcija.

Ples kroglic v Istanbulu je slovenski košarkarski reprezentanci namenil predtekmovalno skupino A, ki bo na drugem zaporednem evropskem prvenstvu s štirimi državami gostiteljicami domovala v Helsinkih. Četa selektorja Igorja Kokoškova se bo v tem delu tekmovanja pomerila z domačo Finsko, Francijo, Grčijo, Islandijo in Poljsko.

V tej družbi bo Slovenija, ki se na evropsko prvenstvo nepretrgoma uvršča že vse od osamosvojitve, merila vsaj med najboljšo četverico. Ta si bo namreč zagotovila napredovanje v osmino finala, ki pa ga bo, tako kot tudi četrtfinale, polfinale in finale, gostil Istanbul.

EuroBasket 2017: predtekmovalne skupine

Skupina A (Helsinki): Finska, Francija, Grčija, Slovenija, Islandija in Poljska
Skupina B (Tel Aviv): Izrael, Litva, Italija, Gruzija, Ukrajina in Nemčija
Skupina C (Cluj-Napoca): Romunija, Španija, Češka, Hrvaška, Madžarska in Črna gora
Skupina D (Istanbul): Turčija, Srbija, Rusija, Latvija, Belgija in Velika Britanija

Naslov evropskega prvaka bodo branili Španci. | Foto: Reuters Naslov evropskega prvaka bodo branili Španci. Foto: Reuters

Sistem partnerstev
Že pred žrebom je bilo jasno, da Slovenija v prvem delu ne bo domovala v Turčiji in Romuniji. Fiba Europe je namreč ponovila sistem partnerstev, po katerem si je lahko vsaka država gostiteljica izbrala eno reprezentanco, s katero bo nastopala v prvem delu tekmovanja. Madžari in Rusi, ki so bili skupaj s Slovenci v kakovostnem bobnu 4, so namreč sklenili dogovor z Romuni oziroma Turki. Sloveniji sta tako preostala Finska, ki je sklenila partnerstvo z Islandijo, in Izrael, kamor se bo odpravila Litva. 

Goran Dragić je že desetletje član slovenske reprezentance. Leta 2017 še zadnjič? | Foto: Sportida Goran Dragić je že desetletje član slovenske reprezentance. Leta 2017 še zadnjič? Foto: Sportida

Prvič z Dončićem, zadnjič z Goranom Dragićem?

Pri Košarkarski zvezi Slovenije se bodo zdaj skupaj s selektorjem Kokoškovom, čigar misli so trenutno predvsem pri ligi NBA, lotili načrta priprav in pogovorov z reprezentančnimi kandidati. Javna skrivnost je, da si pri KZS prizadevajo, da bi za Slovenijo prvič na članskem tekmovanju zaigral tudi Realov biser Luka Dončić, ki je pred časom javno povedal, da ne želi igrati za Španijo.

Prav Dončićeva prva reprezentančna akcija pa bi lahko bila zadnja za dozdajšnjega kapetana Gorana Dragića. Ta je rojakom na pomoč priskočil že v letošnjih kvalifikacijah, ob robu katerih je dejal: "Na mladih svet stoji. Osrednji del reprezentančne kariere je za menoj. Morda bom s fanti le še letos in prihodnje leto, nato pa bo napočil čas za slovo in nove obraze."

Hokejska dvorana
Slovenci bodo v prvem delu EuroBasketa igrali v mogočni helsinški areni Hartwall, znani tudi pod imenom Helsingforsarenan. Zgrajena je bila leta 1997 in sprejme 14 tisoč gledalcev. S košarko do zdaj ni imela prav veliko stika, saj gre predvsem za hokejsko in drsalno dvorano. Med drugim je bila leta 2013 tudi prizorišče svetovnega prvenstva v hokeju.
 | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

Ne spreglejte