Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 5. 2021,
11.21

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Natisni članek

priljubljenost Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Sobota, 15. 5. 2021, 11.21

2 leti, 11 mesecev

Dončićmanija ima še en efekt: v ZDA je vse več malih Lukcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,04

1

Luka Dončić navijači | V ZDA se je od leta 2018, odkar se je Luka Dončić preselil v Dallas in začel igrati v ligi NBA, potrojilo število imen Luka.  | Foto Guliverimage

V ZDA se je od leta 2018, odkar se je Luka Dončić preselil v Dallas in začel igrati v ligi NBA, potrojilo število imen Luka.

Foto: Guliverimage

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v ZDA vse več staršev svojim otrokom daje ime Luka. Povod za takšno izbiro naj bi bil prav slovenski košarkar Luka Dončić, ki je tudi med ljubitelji športa onkraj Atlantika izjemno prijubljen. Dončić je na novinarsko vprašanje o tej temi skromno dejal, da je to zanj res nekaj posebnega, da pa ni prepričan, da so vsi otroci z imenom Luka ime dobili prav zaradi njega.

Luka Dončić, ki si je z ekipo Dallasa z današnjo zmago proti Torontu (114:110) že zagotovil nastop v končnici najmočnejše košarkarske lige, ima očitno velik vpliv tudi na dogajanje izven košarkarskih dvoran.

Luka Dončić
Sportal Izjemna slovenska noč v ligi NBA

Odkar se je 21-letni Ljubljančan leta 2018 preselil v Dallas in začel svojo pot v ligi NBA, se je število novorojenčkov z imenom Luka v ZDA kar potrojilo. Z okoli 700 je naraslo na kar 2.319.

Skok priljubljenosti imena med ameriškimi starši kaže tudi statistika najpogostejših imen. Leta 2017 je namreč to ime bilo še na 404. mestu, leto kasneje pa že na 320. mestu. Po nadvse uspešni sezoni novinca je leta 2019 Luka postalo 221. najpogostejše ime, lani pa je bilo že 161., izpostavlja dpa.

Priljubljenost imena Luka med Američani je bila tudi tema pogovora včerajšnje novinarske konference, na kateri ga je novinarka vprašala, ali ve, zakaj so se njegovi starši odločili prav za ime Luka in kako gleda na razširjenost tega imena v v Dallasu in širše v ZDA prav po njegovi zaslugi.

Dončić je odgovoril, da ne ve točno, zakaj so se njegovi starši odločili za to ime, kar pa zadeva porast priljubljenosti oziroma razširjenosti tega imena v ZDA, je skromno dejal: "Če kdo imenuje otroka po meni – saj jih morda niso vsi po meni, veste, verjetno pa nekateri so – je to posebno. Ne vem točno, kaj na rečem na to. Poseben občutek je," je priznal Dončić, ki je bil tudi to noč odločilni faktor pri zmagi Dallasa.

Na obračunu proti Torontu je dosegel 20 točk, deset skokov in 11 asistenc. Dallas ima zdaj v najslabšem primeru zagotovljeno šesto mesto v zahodni konferenci, v noči na nedeljo pa si lahko zagotovijo tudi petega. V prvem krogu končnice jih tako čakajo bodisi Denver Nuggets bodisi Los Angeles Clippers.

Ne spreglejte