Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sobota,
15. 4. 2017,
21.07

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Goran Jagodnik Ilirija košarka

Sobota, 15. 4. 2017, 21.07

6 let, 7 mesecev

Dončićeva Ilirija ekspres in Jagodnikovo slovo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
KK Ilirija Jagodnik slovo | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Medtem ko košarkarji v 1. SKL šele vstopajo v odločilni del, pa je že lep čas znano, kdo se jim bo v prihodnje pridružil v prvoligaški druščini. S šišenskim praznikom v dvorani GIB je namreč naslov prvaka v 2. SKL proslavila Ilirija, pri kateri je kariero sklenil Goran Jagodnik.

Pri ljubljanski Iliriji so v velikem slogu zaokrožili praznovanje 60 let obstoja kluba, v katerem je igralo kar nekaj znanih obrazov, med njimi tudi Goran Dragić. Šišenski klub je namreč s tekmo zadnjega kroga, v katerem je v dvorani GIB klonila Mesarija Prunk iz Sežane (79:70), brez poraza končal svoje delo v drugi slovenski ligi.

Ilirijani so nanizali 22 zaporednih drugoligaških zmag in si prepričljivo zagotovili prvoligaški status. Za nameček se je ekipa, ki jo vodi Saša Dončić, lani sprehodila tudi skozi konkurenco v 3. SKL. Skupna številka zaporednih neporaženih tekem se je tako povzpela že na 49.

Trenerski vrhunec

Saša Dončić je dosegel vrhunec trenerske kariere. | Foto: Vid Ponikvar Saša Dončić je dosegel vrhunec trenerske kariere. Foto: Vid Ponikvar "Nerad primerjam igralsko in trenersko kariero, a zgodba z Ilirijo je nedvomno vrhunec moje nove poti. Neizmerno sem ponosen, čeprav je imelo opravljeno delo volonterski predznak. Prebudili smo Ilirijo," zadovoljstva ne skriva Dončić, ki je igralsko os zgradil okrog veteranov Gorana Jagodnika, Stipeta Modrića in Jasmina Hukića (na zadnji tekmi je dosegel 34 točk), med sezono pa iz zagrebške Cibone v Šiško zvabil še mladega upa Žana Marka Šiška.

Prišel je tudi ta dan: upokojitev Gorana Jagodnika

Jagoda je bil pri 42 letih še vedno prvo orožje kluba. | Foto: Vid Ponikvar Jagoda je bil pri 42 letih še vedno prvo orožje kluba. Foto: Vid Ponikvar Ilirija bo v športnih knjigah zapisana tudi kot zadnji klub dolgoletnega slovenskega reprezentanta Gorana Jagodnika. Ta se je Ljubljančanom pridružil v 3. SKL in bil vse do zadnje tekme najmočnejše Dončićevo orožje. 202 centimetra visoki primorski krilni košarkar, ki bo prihodnji mesec dopolnil 43 let, je presodil, da je napočil čas, da košarkarske čevlje obesi na klin.

V dolgoletni karieri so bili pred Ilirijo njegovi delodajalci Koper, Hopsi, Türk Telekom, Kolejliler, Olympique iz Lozane, Lokomotiva Mineralnye Vody, Prokom, Dynamo Moskva Region, Scafati, Anwil, Hemofarm, Nymburk in Union Olimpija.

Nasvidenje v Tivoliju?

"To je šele začetek lepe in uspešne zgodbe," je ob robu slavja poudaril Dončić, ki ni bil le trener in gonilna sila nove Ilirije, temveč v delu pravkar končane sezone tudi predsednik kluba. Pred kratkim ga je na tem položaju nasledil Edvard Reven, sicer direktor podjetja Metrel. Je to tudi znak (pol)profesionalizacije kluba? "Brez dodatnega zagona, finančne injekcije in infrastrukturne ureditve ne bomo zmogli koraka naprej. Klub mora storiti korak naprej," odgovarja 42-letni nekdanji reprezentant.

Ilirijani so nanizali 22 zaporednih drugoligaških zmag in si prepričljivo zagotovili prvoligaški status. | Foto: Vid Ponikvar Ilirijani so nanizali 22 zaporednih drugoligaških zmag in si prepričljivo zagotovili prvoligaški status. Foto: Vid Ponikvar

Pravi, da ima v mislih že sestavljeno igralsko sliko Ilirije za prihodnjo sezono. Graditi želi na jedru trenutne ekipe in mladih okrepitvah. O tujcih (še) ne razmišlja. "Želje so želje, realnost pa je realnost. Zdaj nas čakajo pogovori," pravi Dončić, ki kot najbolj realen novi prvoligaški dom Ilirije vidi dvorano Tivoli.

Ne spreglejte