Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
13. 9. 2017,
14.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Igor Kokoškov

Sreda, 13. 9. 2017, 14.16

6 let, 7 mesecev

Dončić z vlogo, ki je še ni imel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,63

1

Luka Dončić | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Predstava za veliki poklon. Luka Dončić je pri vsega 18 letih spisal novo košarkarsko poezijo. Za veliko zmago proti Latviji v četrtfinalu evropskega prvenstva s 103:97 je prispeval 27 točk in zbral 9 skokov. S tem dosežkom je postal najmlajši košarkar, ki je dosegel toliko točk na tekmi evropskega prvenstva. Prehitel je velikega Dražena Petrovića. V konkurenci do 19 let je pred njim le Arvidas Sabonis.

Od našega poročevalca iz Istanbula. | Foto: Luka Dončić (27 točk), Goran Dragić (26) in Klemen Prepelič (17) so bili strelsko najbolj razpoloženi v naši izbrani vrsti, ki je s 103:97 preskočila Latvijo in se uvrstila v polfinale EuroBasketa, v katerem bo v četrtek ob 20.30 nasproti stala Španija.

Dončić je bil s 27 točkami prvi strelec moštva. Nad njegovo predstavo so bili v Istanbulu navdušeni tudi hrvaški novinarji, ki so svoji reprezentanci na EuroBasketu že pomahali v slovo. O njem govorijo vsi. In jasno v presežkih.

Ko se je tekma v zadnji četrtini lomila, je dosegel pomembne koše, celo trojke skoraj s sredine igrišča. In to v zadnji sekundi napada in ob tablo.

Luka pred Draženom Petrovićem

S 27 točkami je na lestvici 18-letnikov prehitel Dražena Petrovića, ki je pred njim s 25 točkami držal strelski rekord. | Foto: Vid Ponikvar S 27 točkami je na lestvici 18-letnikov prehitel Dražena Petrovića, ki je pred njim s 25 točkami držal strelski rekord. Foto: Vid Ponikvar S končnimi 27 točkami je na večni lestvici evropskega prvenstva košarkarjev, starih 18 let, stopil na sam vrh. Prehitel je legendarnega Dražena Petrovića, ki je leta 1983 pri 18 letih na evropskem prvenstvu proti Nemčiji dosegel 25 točk.

Zdaj je Luka stopil pred njega, med košarkarji do 19 let pa je le za Arvidasom Sabonisom. Legendarni Litovec je na istem prvenstvu kot Dražen dosegel 28 točk, a je bil star 19.

Dražen je na takratnem evropskem prvenstvu prav tako debitiral. Njegovo povprečje za Jugoslavijo je bilo 13,4 točke, Luka pa je pred vstopom v polfinale pri številki 15,7 točke na tekmo.

Dragić: Luka je še še vedno otrok. Gleda risanke, na igrišču pa je ...

Na igrišču je neverjeten, sicer pa še velik otrok, poudarja Goran Dragić | Foto: Vid Ponikvar Na igrišču je neverjeten, sicer pa še velik otrok, poudarja Goran Dragić Foto: Vid Ponikvar Na prvenstvu ima član Real Madrida velikega mentorja v Goranu Dragiću, s katerim si delita sobo. O njegovih predstavah na krstnem prvenstvu je kapetan naše izbrane vrste uporabil naslednje besede: "Zato je najboljši v svojih letih, verjetno od 18. do 25. leta. Šele 18 let ima in igra tako mirno. Vedno nadzira potek igre. To nam daje dodatno motivacijo. Veseli smo, da ga imamo. Njegov cimer v sobi sem. Še vedno je otrok. Luka gleda risanke, nanizanko Prijatelji. Ko ga postaviš na parket, je pa neverjeten."

Dončić bo dodatno motiviran pri naslednjem testu, saj mu bodo nasproti stali znani obrazi španske reprezentance. Luka je namreč član slovitega Real Madrida.

Ima vlogo, ki je še ni imel

Selektor Igor Kokoškov mu je namenil posebno mesto v naši izbrani vrsti. V ključnih trenutkih mu zaupa, nadarjeni košarkar pa mu s predstavami vrača zaupanje. S 7,7 skoka na tekmo je celo prvi skakalec naše izbrane vrste.

"Dejali smo mu, da bo imel vlogo, ki je še ni imel do zdaj. Pri njem je nebo meja." | Foto: Vid Ponikvar "Dejali smo mu, da bo imel vlogo, ki je še ni imel do zdaj. Pri njem je nebo meja." Foto: Vid Ponikvar "Neverjeten je. Veseli smo, da je tukaj. Dejali smo mu, da bo imel vlogo, ki je še ni imel do zdaj. Pri njem je nebo meja. Še vedno ga čaka veliko dela, da bo razvil igro. Ni lahko igrati pod takšnim pritiskom. Vse skupaj je dolg proces," pa je o Luki povedal Kokoškov.

Ne spreglejte