Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 11. 2018,
10.35

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dražen Petrović Vlade Divac Tony Parker Dirk Nowitzki Giannis Antetokounmpo Pau Gasol Liga NBA

Sreda, 7. 11. 2018, 10.35

5 let, 5 mesecev

PRIMERJAVA s slovitimi evropskimi predhodniki

Dončić brez sramu in zadržkov med evropskimi velikani

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Luka Dončić | Luka Dončić že s telesnim videzom daje vtis konkurenčnosti v ligi NBA. | Foto Getty Images

Luka Dončić že s telesnim videzom daje vtis konkurenčnosti v ligi NBA.

Foto: Getty Images

Po novi kakovostni predstavi (23 točk, 6 skokov in 3 asistence), s katero je Luka Dončić na tekmi proti Washingtonu (119:100) pomagal prekiniti Dallasov niz porazov, in skupno že deseti tekmi v ligi NBA smo se zakopali v statistiko in Ljubljančana primerjali z največjimi evropskimi zvezdniki v njihovih krstnih severnoameriških sezonah.

Luka Dončić
Sportal O poškodbi ne duha ne sluha: Dončić navdušil in prekinil črno serijo Teličkov #video

Po torkovi zmagi nad Washingtonom (119:110) je bilo zadovoljstvo Luke Dončića trojno. Premagal je zdravstvene težave (gleženj), vknjižil svoj tretji najboljši točkovni dosežek, predvsem pa, za razliko od predhodnih tekem, dobra individualna predstava ni ostala v senci ekipnega poraza. S 23 točkami, 6 skoki in 3 asistencami je namreč 19-letni Ljubljančan v kar 33 minutah prispeval pomemben delež k šele tretji zmagi Dallas Mavericks na deseti tekmi sezone 2018/19.

Standard kakovosti

Še desetič je krepko presegel mejo 10 točk. Še devetič na parketu prebil več kot pol ure čiste igre. Vnovič si je privoščil tudi največ izgubljenih žog v teksaškem moštvu (4). Nekaj njegovih napadalnih akcij je bilo znova tudi izjemno atraktivnih in kot naročenih za tako priljubljene vrhunce tekme, s katerimi se mnogi Slovenci, ki si zaradi delovnih in drugih obveznosti stežka privoščijo nočno košarkarsko bedenje, zbujajo. Njegove številke postajajo prava stalnica, svojevrsten pričakovani standard.

Že jutri Slovenca čaka nov izziv: Utah Jazz. | Foto: Getty Images Že jutri Slovenca čaka nov izziv: Utah Jazz. Foto: Getty Images Brez prave statistične kategorije

Toda zgledno pripravljena statistika, ki med drugim razkriva tudi, da so bili Telički ob Slovenčevi umeščenost v peterko za enajst točk učinkovitejši od tekmecev iz prestolnice, ne premore kategorij, v katerih je najboljši. Gre za košarkarsko inteligenco, intuicijo in prefinjen občutek za "branje" tekme in tekmeca, s katerimi prilagaja igro in prihaja do točk. Izboril si je mesto v igri in ligi. Na treningih z delom, na tekmah pa s prilagodljivo igro, v kateri si občasno sam vzame žogo ter pogosto zaključuje z zdaj zanj že kar značilnima metom po vzvratnem koraku ali pa "floaterju", ki se ga v slovenski košarkarski terminologiji vse bolj prijema naziv lebdeče polaganje.  

Zgledne številke

Čeprav v mnogih napadih ostaja povsem izoliran, obenem pa tudi nima zadržkov pri metih iz neizdelanih položajev, pa na račun izjemnega trenerjevega zaupanja, posledične zajetne minutaže in že omenjene lastne iznajdljivosti ter kakovosti na videz zlahka prihaja do lepih statističnih znakov. Tako se po okroglih desetih tekmah rednega dela, kar sicer ni niti še osmina sezone, lahko pohvali s povprečjem 19,8 točke, 6,5 skoka in 4,4 asistence. To so ob kar skoraj 35 minutah na parketu številke, ki se jih ne bi branil noben novinec v ligi.

Goran Dragić in Tony Parker sta svoj ameriški ugled gradila postopoma. | Foto: Getty Images Goran Dragić in Tony Parker sta svoj ameriški ugled gradila postopoma. Foto: Getty Images

Primerjava z velikani

O Doničićevem nadvse uspešnem prehodu na oder lige NBA dovolj zgovorno priča tudi statistična primerjava z mnogimi Evropejci, ki so pustili pečat v ZDA. Od pionirjev do novejših generacij. Jasno, pri tovrstnih primerjavah je za popolno sliko treba upoštevati tudi zgodovinsko obdobje ter ameriško percepcijo evropskih prišlekov (lep primer je Dražen Petrović, ki je bil kljub evropski slavi in izjemni kakovosti ob prihodu v ZDA obsojen na obrobno vlogo), raven napadalne usmerjenosti, kakovost moštva … A že zgolj grob in gol statistični pogled pove marsikaj.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić se je primerjal s Cristianom Ronaldom in …

Leta so njegov zaveznik

Med drugim številke povedo tudi to, da je bil Pau Gasol edini, ki je imel prvo sezono višjo minutažo od slovenskega čudežnega dečka na prvih desetih tekmah. Nihče ni v prvi sezoni dosegal toliko točk. Pet izmed 17 primerjanih igralcev je imelo v krstnem letu boljše povprečje skokov. Na ravni asistenc mu je blizu le Tony Parker. No, res je tudi, da Donke močno vodi pri izgubljenih žogah. Poudariti pa velja tudi to, da sta med navedenimi v spodnji statistični grafiki le Parker in Giannis Antetokounmpo igrala pri zgolj devetnajstih letih. Leta so torej velik zaveznik Luke Dončića.

 

Ne spreglejte