Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
19. 12. 2018,
10.33

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

5

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije Tone Krump

Sreda, 19. 12. 2018, 10.33

5 let, 5 mesecev

Dolgoletni košarkarski delavec ostro kaznovan, pri KZS poudarjajo, da so vse preučili

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

5

Tone Krump | Tone Krump pol leta ne sme delovati v košarki. | Foto Vid Ponikvar

Tone Krump pol leta ne sme delovati v košarki.

Foto: Vid Ponikvar

Tone Krump je v svoji bogati košarkarski karieri deloval kot trener, bil je tudi direktor slovenske članske reprezentance, trenutno pa deluje v Ajdovščini, a se bo moral za pol leta umakniti iz košarke. Košarkarska zveza Slovenije ga je namreč kaznovala, potem ko je njegova ekipa predčasno zapustila igrišče. Za ta korak so se v klubu odločili, ker so se poškodbe njihovih košarkarjev vrstile druga za drugo. Krump pravi, da so jih hoteli le zaščititi, pri KZS pa poudarjajo, da so zbrali vse potrebne dokaze za izrečeno kazen.

Tekma med Košem Primorsko (U19) in Fructalom Ajdovščino so odigrali 9. decembra, a je bila na koncu registrirana z 20:0 v korist domačih, ker je gostujoča ekipa v četrti četrtini pri rezultatu 51:72 zapustila igrišče.

"Dva s huje poškodovanim kolenom, eden z lažjim, spet drugi imel prebit jezik ..."

"Igrali smo mladinsko tekmo v drugi ligi. Imamo mlade košarkarje, ki kažejo interes in nadarjenost, zato igramo. Prvi polčas smo odigrali korektno, povedli za 11 točk (37:26, op. a.). V drugem polčasu je bil potem povsem drugačen pristop košarkarjev iz Kopra. Igrali so izredno grobo, agresivno. Nato se je zgodila prva poškodba, kmalu zatem druga in še tretja. Pri dveh košarkarjih je šlo za resno poškodbo kolena, ena je bila lažja. V zadnji četrtini so enemu košarkarju prebili še jezik, skupil pa jo je še nekdo. Sam sem dobil drugo tehnično napako, moral zapustiti igrišče, naš vodja ekipa pa je popeljal fante dol in tako smo končali tekmo," je svoje videnje dogodkov opisal Tone Krump.

Luka Dončić
Sportal Dončić postavil nov rekord

Ker je ekipa predčasno zapustila igrišče, je za Krumpa sledila ostra kazen. "Trener ekipe Fructal Ajdovščina Krump T. se zaradi odhoda ekipe z igrišča, zaradi česar je bila tekma prekinjena in se ni nadaljevala, kaznuje s prepovedjo opravljanja vseh dolžnosti v košarki za obdobje šestih (6) mesecev. Kazen se izvrši v obdobju od 13. 12. 2018 do 12. 6. 2019. Dodatna denarna kazen klubu se ne izreče," so v zapisniku zapisali pri Košarkarski zvezi Slovenije.

"Naš kapetan je v zapisnik zapisal, da je bil prestrašen"

Tone Krump se je udeležil poslovilne tekme Sanija Bečirovića in Boštjana Nachbarja, bil je v strokovnem štabu Sanijeve ekipe. | Foto: Vid Ponikvar Tone Krump se je udeležil poslovilne tekme Sanija Bečirovića in Boštjana Nachbarja, bil je v strokovnem štabu Sanijeve ekipe. Foto: Vid Ponikvar "Kazen je po svoje razumljiva, v skladu s propozicijami. Sledijo birokratskim načelom, na vsebino ne gledajo. Ni prvi primer. Pred časom je trener Lastovke dobil enako kazen, pri čemer naj bi moral z igrišča, ker je dva fanta odpeljal na urgenco. Težava je, da so sodniki premalo izkušeni, da bi to uredili. Sodnika sta se trudila, da bi kaj naredila, poskušala, piskala kar nekaj nešportnih osebnih napak. S svojo prvo tehnično napako sem skušal pritiskati na dogodke, ki so se zgodili. Dejala sta mi, da se bomo med tretjo in četrto četrtino pogovorili. Pričakoval sem, da bosta oba trenerja poklicala skupaj, a tega ni bilo. Sodnikoma sem to še govoril, potem je bilo vse skupaj nevzdržno," je razlagal Krump, ki je po lastnih besedah ščitil mlade košarkarje.

Poudaril je še, da bi bilo smiselno, da bi Košarkarska zveza Slovenije povezala vse niti in ugotovila dejansko stanje. "Kaj smo naredili s to tekmo? Ali je mladim igralcem prijetno? Nič nismo naredili. Oba kapetana sta morala dati tudi izjavo. Naš je rekel, da so bili prestrašeni. In prestrašenega fanta boš nato na treningu prepričeval, da mora trdo delati," je še dejal nekdanji vodja članske košarkarske reprezentance.

Odgovor KZS: Komisar je pridobil vse izjave uradnih oseb, zaprosil še dodatno osebo in ravnal v skladu s trenutno veljavnimi propozicijami

Zgrožen je, ker so v klubu želeli le zaščititi mlade košarkarje, ki so se zaradi grobe igre poškodovali v večjem številu. | Foto: Vid Ponikvar Zgrožen je, ker so v klubu želeli le zaščititi mlade košarkarje, ki so se zaradi grobe igre poškodovali v večjem številu. Foto: Vid Ponikvar Vprašanje smo naslovili tudi na Košarkarsko zvezo Slovenije, kjer stojijo za izrečeno kaznijo, saj pravijo, da so pridobili dovolj informacij, da so se odločili za tovrstno kazen. "Komisar tekmovanja mlajših starostnih kategorij Gorazd Trontelj je po prejemu uradne dokumentacije tekme DP U19 med Košem Primorsko B in Fructalom Ajdovščino, ki je bila na sporedu 9. decembra 2018, v časovnem roku zahteval in prejel izjave vseh uradnih oseb tekme (poleg trenerja Toneta Krumpa še trenerja nasprotne ekipe in obeh sodnikov tekme). Za še boljšo predstavo samega dogajanja je za izjavo prosil dodatno osebo, ki je na tekmi opravljala uradno dolžnost (enega izmed pomožnih sodnikov). Vse izjave je temeljito preučil ter hkrati ravnal v skladu s trenutno veljavnimi tekmovalnimi propozicijami Košarkarske zveze Slovenije, upošteval pa je tudi disciplinski pravilnik Košarkarske zveze Slovenije."

Nekoliko nenavadno se zdi to, da trenerja kaznujejo s polletno prepovedjo delovanja, potem ko je želel zaščititi svoje mlade košarkarje. Morda bi morali pri KZS razmisliti o tem, da bi v podobnih primerih kaznovali zgolj ekipo z odvzemom točk ali kakšno drugo sankcijo, zlasti zato, ker ni šlo za kakršnokoli fizično obračunavanje. "Iz pridobljenih izjav komisar ni razbral, da bi gostujoči trener Tone Krump izvedel fizično nasilje. Pri izrekanju disciplinske kazni je prav tako upošteval nekatere olajševalne okoliščine v prid g. Toneta Krumpa, ki so vplivale na vrsto in višino izrečene disciplinske kazni. Tako je trener Fructala Ajdovščine g. Tone Krump kaznovan z najmilejšo obliko disciplinske kazni za tovrstno kršitev TP KZS. Mogoča disciplinska kazen je namreč prepoved vodenja ekipe in opravljanja vseh dolžnosti v košarki za obdobje od šestih mesecev do dveh let, v težjih primerih se lahko izreče dosmrtna kazen prepovedi vodenja ekipe in opravljanja vseh dolžnosti v košarki," so odgovorili pri KZS.

Za konec so dodali, da je odhod ekipe in uradnih oseb z igrišča ter s tem prekinitev tekme ena izmed težjih kršitev tekmovalnega pravilnika KZS in temu primerno tudi sankcionirana: "Če bi uradne osebe ali igralci uporabili še fizično nasilje, pa bi bile disciplinske kazni lahko še višje, saj bi poleg prepovedi vodenja ekipe in opravljanja vseh dolžnosti v košarki za daljše časovno obdobje lahko vsebovale tudi denarno kazen." 

Kaj pa, če je tovrstna odločitev sprejeta le zaradi zaščite mladih košarkarjev?

Luka Dončić
Sportal Slovenija z Dončićem v Tokio 2020: od sanj do projekta
Ne spreglejte