Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
12. 7. 2017,
12.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Edo Murić Dino Murić EuroBasket 2017 Igor Kokoškov Anthony Randolph

Sreda, 12. 7. 2017, 12.00

6 let, 7 mesecev

Poletni pogovor: Edo Murić

"Čutim, da se bo zgodilo nekaj lepega"

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

"V reprezentanco se ne hodi po dvigovanje tržne cene. Edini motiv je branjenje barve lastne države," pred začetkom projekta EuroBasket 2017 poudarja Edo Murić, ki en teden pred reprezentančnim zborom še nima rešenega klubskega vprašanja.

Edo Murić | Foto: Sportida Foto: Sportida

Parklji, Krka, Partizan, Banvit in … "Ne vem. Še," na vprašanje o naslednjem delodajalcu odgovarja 25-letni krilni košarkar Edo Murić. Zanesljivo pa ve, v katerem dresu bo igral do sredine septembra. "Slovenska reprezentanca je vedno motiv posebne vrste," zagotavlja 202 centimetra visoki Ljubljančan, ki je do sedaj zaigral na dveh evropskih in enem svetovnem prvenstvu. Zdaj ima v mislih EuroBasket 2017.


Še en teden vas loči do reprezentančnega zbora …
Tega se neizmerno veselim. Sezona je bila dolga. Potreboval sem konkreten počitek. Zdaj že nekaj časa treniram. Čutim noge, čutim telo. Na reprezentančni zbor bom pripotoval dobro pripravljen.

Čutite letos dodatno reprezentančno vznemirjenje?
Čutim, da se bo zgodilo nekaj lepega!

Konkretno?
Ne bomo prav veliko govorili. Ko se bomo s soigralci zbrali, se bomo zaprli in trdo delali. Ob tem se zavedamo specifičnosti velikih tekmovanj, kjer lahko ena tekma zaznamuje končni rezultat. Za želeni dosežek potrebuješ tudi srečo. Bodimo pošteni, v preteklosti je nismo imeli. Verjamem, da smo porabili ta bonus. Naj se nam sreča nasmehne na Finskem in v Turčiji.

Od EuroBasketa 2017 si Goran Dragić, Edo Murić in druščina veliko obetajo.  | Foto: Sportida Od EuroBasketa 2017 si Goran Dragić, Edo Murić in druščina veliko obetajo. Foto: Sportida

V kvalifikacijah za EuroBasket ste prav vi zapolnili vrzel na položaju krilnega centra. Letos, kot vse kaže, prihaja Anthony Randolph. Kaj to pomeni za vas?
To ne pomeni nič. Reprezentanci bom na voljo, pa če bom igral eno minuto ali vseh štirideset. Trudil se bom po najboljših močeh. Če me bo selektor izkoristil, potem bom dal svoj maksimum. Če ne … Ne bom silil z glavo skozi zid. V kolikor bo selektor ocenil, da je nekdo boljši od mene, bo ta igralec igral več. Igor Kokoškov je pošten. Ne verjamem v kakšne predhodne dogovore in igrice. Kdor se bo dokazal, bo zaigral. Treba se bo dokazati in izboriti minute na parketu. Randolph? Če bo res prišel, mu bom skušal dokazati, da sem boljši od njega. Če bo boljši on, bo pač igral. V vsakem primeru bo pridobila slovenska reprezentanca. V tem trenutku sicer ne razmišljam o imenih, vlogah, minutah … Pomembno je, da pridemo vsi zdravi in odločni. V ekipi ne sme biti ljubosumja. Če bomo igralci opravljali nalogo, ki jo bo določil selektor, bomo uspešni. V reprezentanco se ne hodi po dvigovanje tržne cene, temveč je edini pravi motiv branjenje barve lastne države. To mora biti jasno vsem.

Kaj pa vaš klubski status? Banvit je zaprto poglavje.
Da, zanesljivo odhajam.

Kako blizu pa ste novemu klubu?
Ponudbe so. Nekaj sem jih zavrnil. No, obstaja klub, v katerem bi res rad zaigral, zato je nekaj klubov tudi "na čakanju". Upam, da bom kmalu rešil to vprašanje.

Brata Murić: kmalu v novih klubskih okoljih | Foto: Sportida Brata Murić: kmalu v novih klubskih okoljih Foto: Sportida

Raven tekmovanja, trener, denar … Kakšen je motiv pri izbiri kluba?
Glavni motiv je urejeno klubsko okolje s čvrstimi in ambicioznimi cilji.

Kaj pa spomini na sezono v Banvitu?
Presegli smo vsa pričakovanja. Osvojili smo domači pokal, kar je bila prva lovorika v zgodovini tega kluba. Visoko smo bili tudi v prvenstvu, kjer smo nekajkrat na kolena spravili tudi evroligaške klube. Zaigrali smo še v finalu lige prvakov. Žal mi je tistega poraza. Bili smo blizu, toda … Ko potegnem črto, moram biti zadovoljen.

Dino Murić se vrača

Del treningov je Edo opravil tudi v družbi leto in pol starejšega brata Dina Murića. Ta se po dveh sezonah, ki jih je izpustil zaradi zdravstvenih težav, vrača pod koše. "Vzel si je toliko časa, kolikor ga je pač potreboval. Zdaj se vrača. Znova je zagrizel v košarko," pravi Edo, ki brata v prihodnji sezoni vidi v enem od slovenskih prvoligašev, kar bi bila odskočna deska.
Ne spreglejte