Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
14. 2. 2017,
11.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

pokal Slovenije Union Olimpija Krka Helios Suns Zlatorog Hopsi Rogaška KK Primorska

Torek, 14. 2. 2017, 11.57

6 let, 7 mesecev

Pred četrtfinalom pokala Spar

Čas za nepredvidljivost v slovenski košarki

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Foto: Vid Ponikvar

Z današnjimi četrtfinalnimi tekmami bo košarkarski pokal Spar, ki velja za nepredvidljivo tekmovanje, prešel v zaključno fazo. Veliki finale bo v nedeljo, že v četrtfinalu pa se obetajo zanimivi obračuni – zlasti med Unionom Olimpijo in Helios Suns.

Naslov pokalnega prvaka branijo košarkarji Krke, ki so pokalno lovoriko osvojili v zadnjih treh letih. Pred tem je imela nadvlado Olimpija. Ljubljančani se lahko pohvalijo, da so pokal osvojili kar devetnajstkrat, po enkrat pa še Hopsi, Zlatorog in Helios.

Četrtfinalni obračuni bodo potekali v dveh tekmah, ekipa z boljšim izkupičkom pa se bo uvrstila na zaključni turnir četverice, ki bo od sobote do nedelje potekal v Domžalah. Veliki finale bo v nedeljo ob 17.45.

Konjice – Hopsi, prva tekma danes ob 18.30, povratna v sredo ob 19. uri

Hopsi so v dvoboju z drugoligašem Konjice favoriti. | Foto: Vid Ponikvar Hopsi so v dvoboju z drugoligašem Konjice favoriti. Foto: Vid Ponikvar Edini drugoligaš v četrtfinalu pokala Spar so Konjičani, ki bodo v štajerskem derbiju igrali proti zasedbi Hopsov. Slednji so v prvoligaški konkurenci na četrtem mestu, Konjice pa v drugi ligi zasedajo tretjo pozicijo. Vloga favorita je na strani Polzelanov.

Najboljši strelec pri ekipi Konjic je v tej sezoni Tomaž Jereb (18,5 točke na tekmo), pri Hopsih pa Jakob Čebašek (15,7 točke na tekmo).

"Že pred žrebom sem dejal, da so vsi nasprotniki v četrtfinalu izjemno kakovostni. To seveda velja tudi za Hopse, ki nam jih je žreb dodelil za ti dve tekmi. Ekipa s Polzele je zagotovo bolj kakovostna, mi pa se ji bomo skušali zoperstaviti z izjemno borbenostjo. Želimo odigrati dve dobri tekmi. Če se bo ponudila priložnost za presenečenje, bomo seveda naredili vse, da jo izkoristimo," pravi trener Konjic Slobodan Benić.

"Glede na to, da smo imeli srečo pri žrebu, si želim, da današnjo tekmo odigramo v smislu priprave za polfinale pokala Spar. Kljub temu bi poudaril, da ne podcenjujemo nasprotnika, zavedamo se njegovih kvalitet. Konjičani so še posebej nevarni na svojem terenu, od mojih fantov pa pričakujem, da bodo na obeh tekmah odigrali maksimalno zbrano, predvsem pa s pravim pristopom. V pokalnem tekmovanju so presenečenja možna, vseeno pa smo mi tisti, ki odločamo o naši usodi v teh dveh četrtfinalnih obračunih," razmišlja trener Hopsov Boštjan Kuhar.

Rogaška – Zlatorog, prva tekma danes ob 19. uri, povratna v sredo ob 19. uri

"Želimo si preboja na finalni turnir," je odločen Aleš Pipan. | Foto: Žiga Zupan/Sportida "Želimo si preboja na finalni turnir," je odločen Aleš Pipan. Foto: Žiga Zupan/Sportida Drug štajerski obračun bosta sestavljala Rogaška in Zlatorog. Oba kluba sta v zgornjem delu lestvice v prvi ligi, dve zmagi več pa imajo Laščani, zato je četa Aleša Pipana v rahli prednosti, povrhu vsega pa povratno tekmo igra pred domačimi gledalci.

Najboljši strelec pri Rogaški je v tej sezoni Tadej Ferme (16,3 točke na tekmo), pri Zlatorogu pa Igor Tratnik (17,4 točke na tekmo).

"Zlatorog igra odlično košarko, z razlogom so pri vrhu prve lige. Kljub temu v četrtfinalnem paru ni favorita, saj gre za specifično tekmovanje, v katerem odloča dnevna forma na teh dveh tekmah. Današnji obračun zagotovo ne bo podal zmagovalca, vsekakor pa se bo na koncu veselila ekipa, ki bo na parketu pokazala več energije in želje," opozarja trener Rogaške Damjan Novaković.

"Pokal Spar je za našo ekipo tako pomembno tekmovanje kot državno prvenstvo. Želimo si preboja na finalni turnir! Zavedamo se, da pot do tja nikakor ne bo lahka, saj je naša prepreka kakovostna zasedba Rogaške, ki ima verjetno enake želje kot mi. Ime polfinalnega potnika bosta določili obe tekmi, zato bo za napredovanje potrebno dvakrat prikazati dobri predstavi," je optimističen Aleš Pipan.

Union Olimpija – Helios Suns, prva tekma danes ob 19. uri, povratna v sredo ob 18. uri

Košarkarji Uniona Olimpije so v dvoboju s Heliosom favoriti. | Foto: Vid Ponikvar Košarkarji Uniona Olimpije so v dvoboju s Heliosom favoriti. Foto: Vid Ponikvar Če bi gledali le lestvico prve lige, potem bi z eno nogo v polfinalu že stali košarkarji Uniona Olimpije. Ljubljančani namreč zasedajo tretje mesto (14 zmag in štiri poraze), Helios Suns pa sploh ni na mestih, ki vodijo v ligo za prvaka (10 zmag in osem porazov). A so pokalni obračuni nepredvidljivi in v dveh dneh lahko odloča tudi forma in trenutni navdih.

Najboljši strelec pri Unionu Olimpiji je v tej sezoni Brandon Jefferson (15,3 točke na tekmo), pri Helios Suns pa Marcel Xavier Jones (15,5 točke na tekmo).

"Pokal Spar je specifično tekmovanje, saj vsi vemo, da veliko odloča tudi dnevna pripravljenost. Normalno se pripravljamo na našega nasprotnika. Gremo korak za korakom. Zanima nas izključno le prva četrtfinalna tekma v Stožicah, potem pa druga v Domžalah. Želimo si napredovanja, ampak zato bomo morali pokazati maksimum. Pripravljeni moramo biti na vse scenarije, predvsem pa moramo imeti v glavah razčiščeno, kaj želimo," razmišlja trener Olimpije Gašper Okorn.

"V torek in sredo nas čakata še šesta in sedma tekma v štirinajstih dneh, zato se skušamo na Union Olimpijo pripraviti s pomočjo improvizacije. Ne glede na situacijo, v Stožice odhajamo visoko motivirani in z željo, da proti ljubljanski ekipi pokažemo boljšo igro kot prejšnji teden in na ta način iztržimo boljše izhodišče pred povratno tekmo v sredo," pa pravi Dejan Čikić, ki je nedavno na mestu glavnega trenerja nadomestil odstavljenega Jakšo Vulića, pred tem pa delal z mladimi v klubu.

Primorska – Krka, prva tekma v sredo ob 20.15, povratna v četrtek ob 18. uri

Bodo Matic Rebec in druščina preskočili Primorsko? | Foto: Vid Ponikvar Bodo Matic Rebec in druščina preskočili Primorsko? Foto: Vid Ponikvar Ker so košarkarji Krke igrali tekmo lige ABA šele v nedeljo v Skopju in se vrnili v domovino v ponedeljek, bo prva tekma proti Primorski šele v sredo, povratna pa dan pozneje. Košarkarji Krke bodo branili pokalni naslov, ki so ga v zgodovini osvojili trikrat - vse tri naslove so v Novo mesto pripeljali v zadnjih treh letih.

Najboljši strelec pri ekipi Primorska je v tej sezoni gruzijski reprezentant Duda Sanadze (17,6 točke na tekmo), pri Krki pa Matic Rebec (12,5 točke na tekmo).

"Pokalno tekmovanje je specifično in dovoljuje presenečenja. Štejejo le zmage, zato bomo skušali tudi v tem krogu premagati tekmeca. Igrali bomo po svojih najboljših močeh in če bo to dovolj za preboj na zaključni turnir, bomo zelo veseli. Bo pa potrebno tako v Kopru in v Novem mestu prikazati najboljšo možno predstavo, saj nam je žreb namenil izkušeno in zelo dobro ekipo Krke," pravi Aleksander Sekulić, nekdanji trener Krke, ki zdaj dela na Primorskem.

"Pokal je zelo specifično tekmovanje, kjer popravnih izpitov ni in vsakdo išče svojo priložnost. Zato je zelo pomembno, da smo na obeh tekmah maksimalno zbrani in da odigramo čvrsto skozi celotnih 40 minut. Primorska je zagotovo zelo dobra ekipa, tako da sta pred nami dve težki tekmi. Naš cilj je seveda uvrstitev v naslednji krog," je povedal trener dolenjskega predstavnika Dejan Mihevc.

Ne spreglejte