Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2023,
16.30

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

Natisni članek

Eva Lisec Maja Erkič Teja Oblak Georgios Dikaioulakos slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Nedelja, 29. 10. 2023, 16.30

6 mesecev

Začetek kvalifikacij za EP 2025

Brez Teje Oblak, v reprezentanci tri novinke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34
slovenska ženska košarkarska reprezentanca : Črna gora, pripravljalna tekma, Teja Oblak | Teja Oblak | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Teja Oblak

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Slovenska ženska članska košarkarska reprezentanca se bo čez natanko teden dni zbrala v Ljubljani ter začela priprave na uvodna obračuna kvalifikacij za evropsko prvenstvo leta 2025. Selektor Georgios Dikaioulakos je na seznam uvrstil 14 košarkaric, med njimi so tudi tri novinke.

Slovenke so igrale na zadnjih štirih prvenstvih stare celine, lov na peti zaporedni nastop pa bodo devetega novembra začele na Madžarskem, prva domača tekma proti Bolgariji pa jih čaka tri dni kasneje na Kodeljevem. V slovenski skupini B je še Finska. Slednja bo prvi tekmec Slovenk v drugem kvalifikacijskem ciklu, ki bo na sporedu čez leto dni. Zaključek kvalifikacij bo februarja 2025.

V kvalifikacijah za prvenstvo bo nastopilo 36 reprezentanc, vključno z vsemi štirimi gostiteljicami, ki pa so na prvenstvo neposredno že uvrščene in bodo zaradi tega igrale v isti kvalifikacijski skupini I. Preostalih 32 reprezentanc je razdeljenih v osem skupin s po štirimi ekipami. Te se bodo pomerile za zadnjih 12 mest, ki vodijo na prvenstvo.

Selektor reprezentance Georgios Dikaioulakos je na seznam za uvodni kvalifikacijski cikel uvrstil 14 košarkaric. Med njimi ni poškodovane Teje Oblak (gleženj), ki bo po podatkih KZS izpustila prvo člansko reprezentančno akcijo od svojega debija 15. avgusta 2009. Na premierni članski nastop bodo čakale tri novinke, in sicer Lea Bartelme (Cnikarna Celje), Hana Sambolić in Alina Žitek (obe Akson Ilirija).

Po odsotnosti na domačem EuroBasketu se v zasedbo vračajo Aleksandra Krošelj, Maruša Seničar (obe Bembibre, Španija) in Mojca Jelenc (Cinkarna Celje), ki bodo poleg udarne četverice Eva Lisec (Nika, Rusija), Zala Friškovec (Polkowice, Poljska), Ajša Sivka (Famila Schio, Italija) in Tina Jakovina (La Tronche Meylan, Francija) tvorile jedro slovenske reprezentance. Štirinajsterico izbrank dopolnjujejo Blaža Čeh (Cinkarna Celje), Tina Cvijanovič (Faenza Basket, Italija), Lea Debeljak (Nyon, Švica) in Hana Ivanuša (Ježica).

Maja Erkić | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Maja Erkić Foto: Vid Ponikvar/Sportida "Delati s takšno ekipo izjemnih deklet je velik privilegij. Sam že komaj čakam, da se zberemo in začnemo z ustvarjanjem nove reprezentančne zgodbe. Prepričan sem, da enako razmišljajo tudi igralke. Vsi v reprezentanci se zavedamo, kaj kvalifikacije prinašajo," je dejal Dikaioulakos. "Verjamem, da nam bo uspel preboj na evropsko prvenstvo, prav tako pa bomo tudi v sami igri prikazali določen napredek. Moramo pa delati korak za korakom. Na reprezentančni zbor moramo priti dobro psihično in fizično pripravljeni in osredotočeni predvsem na lastno igro."

Z začetkom kvalifikacij se v reprezentanco vrača dolgoletna kapetanka in vodilna na večni lestvici po nastopih (66) Maja Erkić, ki bo opravljala vlogo športne direktorice, so še sporočili s KZS.

Ne spreglejte