Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
18. 4. 2017,
16.25

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Matjaž Smodiš Jaka Lakovič Erazem Lorbek Rašo Nesterović Jure Zdovc Evroliga Luka Dončić Luka Dončić Jaka Blažič Sani Bečirović Gregor Fučka

Torek, 18. 4. 2017, 16.25

6 let, 6 mesecev

Bodo Smodiš, Zdovc, Lakovič … le dobili naslednika?

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Matjaž Smodiš | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Prostora za spodrsljaj v elitni košarkarski evroligi praktično ni več. Tisti, ki bo želel stopiti na košarkarski vrh, bo moral biti v prihodnjem mesecu praktično "brezmadežen". Sedem Slovencev se lahko pohvali z laskavo lovoriko, v tej sezoni pa sta v igri še Luka Dončić in Jaka Blažič, a ima realnejše možnosti prvi.

Od slovenskih košarkarjev je v evroligi največji pečat pustil Matjaž Smodiš. Velik podvig mu je uspel trikrat, in to z dvema kluboma.

Prvič je leta 2001 preskočil vse tekmece v dresu Kinderja, zadnja uspeha pa spisal s CSKA v letih 2006 in 2008. Povrhu vsega je kar sedemkrat igral na zaključnem turnirju najboljše četverice.

Leta 2007, ko se ni veselil lovorike, je bil med drugim uvrščen v drugo ekipo evrolige.

Ob njem se lahko še šest Slovencev pohvali s to lovoriko. Nazadnje sta se v dresu Barcelone veselila Jaka Lakovič in Erazem Lorbek. Pred sedmimi leti se je zgodil trenutek, ki jima bo za vedno ostal v spominu. Z Barcelono je veliko zmago leta 2003 osvojil tudi Gregor Fučka.

Zdovc kot prvi

Erazem Lorbek in Jaka Lakovič sta  na evropski košarkarski vrh stopila leta 2010 z Barcelono. | Foto: Vid Ponikvar Erazem Lorbek in Jaka Lakovič sta na evropski košarkarski vrh stopila leta 2010 z Barcelono. Foto: Vid Ponikvar Z grškim gigantom Panathinaikosom je posebno zgodbo spisal Sani Bečirović (2007). Italijanskemu klubu Kinder iz Bologne je leta 1998 elitno evropsko klubsko tekmovanje pomagal osvojiti Rašo Nesterović.

Če pobrskamo še nekoliko bolj v zgodovino, vidimo, da je kot prvi slovenski zmagovalec skozi evropska vrata stopil Jure Zdovc. Pod taktirko nekdanjega slovenskega selektorja Božidarja Maljkovića mu je to uspelo kot članu francoskega Limogesa (1993).

Na njihovo pot lahko zdaj stopita tudi Jaka Blažič ali Luka Dončić. Prvi bo moral najprej z Baskonio v četrtfinalu preskočiti favorizirani CSKA, ki je lani postal evropski prvak. Slovenski čudežni deček, ki je član Real Madrida, pa bo moral v četrtfinalu v dvoboju na tri zmage premagati turško Darušafako. Nato bo prišel na vrsto še zaključni turnir najboljših štirih ekip v Istanbulu, kjer bo 21. maja znano, kdo bo novi oziroma stari klubski prvak na stari celini.

Dončić v ekipi, ki bi lahko stopila na vrh, od slovenskih klubov je bila Olimpija na tretjem mestu

Bo Luka Dončić naslednji Slovenec z evroligaško lovoriko? | Foto: Sportida Bo Luka Dončić naslednji Slovenec z evroligaško lovoriko? Foto: Sportida Njegov Real je v zgodovini največkrat postal prvak evrolige. Nazadnje mu je ta podvig uspel pred dvema letoma. Sicer je bil zdaj 18-letni Luka takrat že del kraljevega kluba, vendar še ni bil član prvega moštva.

Trdno je odločen, da se povsem na vrh zavihti letos, kar je cilj Madridčanov, ki bi radi še desetič domov pripeljali prestižno lovoriko.

Nedaleč od velikega triumfa v najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju je bila tudi Olimpija. Daljnega leta 1962 je izpadla v polfinalu, pet let pozneje osvojila tretje mesto, v času sodobne košarke pa je bila tretja v sezoni 1996/97, ko je igrala na zaključnem turnirju v Rimu. Takrat je v polfinalu s 65:74 izgubila proti Olympiacosu, v tekmi za tretje mesto pa s 86:79 razorožila francoski Asvel.

Ne spreglejte