Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
9. 1. 2019,
10.20

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Deandre Ayton Dallas Mavericks Phoenix Suns Liga NBA

Sreda, 9. 1. 2019, 10.20

5 let, 4 mesece

Nova poškodba ni največja skrb Luke Dončića

Ameriške sanje Luke Dončića z napako

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

6

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Najbolj vroč slovenski košarkar Luka Dončić je zaradi težav s hrbtom vprašljiv za obračun s Phoenixom v noči na četrtek. Vse večja težava njegovega Dallasa pa postaja položaj na lestvici.

Pri severnoameriškem poklicnem moštvu Dallas Mavericks so pred sredinim (po slovenskem času v noči na četrtek) obračunom s Phoenix Suns svojemu prvemu strelcu Luki Dončiću namenili priponko "vprašljiv". Njegov nastop visi v zraku zaradi težav s hrbtom. Če lahko sklepamo po skopih informacijah iz Teksasa, vendarle ne gre za hujše težave. Status vprašljivega je imel namreč 19-letni Ljubljančan že večkrat, pa je v dozdajšnjem delu sezone izpustil eno od skupno 40 tekem. Tudi tokrat zato ne bo presenečenje, če bo Luka v prvi peterki tekme, s katero se bo za Dallas končala prva polovica rednega dela.

Sportal Grozljiv padec košarkarja Oklahome, nov mejnik za Jokića in Duranta, poraz Dragićeve Vročice

Oddaljevanje od osmerice

Dončićeve zdravstvene težave pa še zdaleč niso največja težava Dallasa. Luka sicer že lep čas živi svoje košarkarske sanje, zdaj tudi ameriške sanje. Na individualni ravni bi si le stežka želel lepšega prehoda v ligo NBA. S povprečjem 19,6 točke, 6,7 skoka in 4,9 asistence je na statistični ravni povsem pri vrhu novincev, navijače in strokovnjake pa vseskozi navdušuje tudi z domiselnimi potezami, odločnostjo in težnjo po prevzemanju odgovornosti v ključnih delih. Toda element, ki kazi podobo teh ameriških sanj, je klubski izkupiček. Dallas namreč z 18 zmagami in 22 porazi zaseda predzadnje mesto lestvice zahodne konference. Osmerica, ki zagotavlja končnico, se oddaljuje.

Največja težava: učinkovitost v gosteh

Medtem ko bi 45-odstotna učinkovitost v vzhodni konferenci zadostovala celo za deseto mesto, je na Divjem zahodu to dovolj za štirinajsto. Razlike so res precej majhne, a za Dallas ob treh porazih v nizu in zgolj treh zmagah na zadnjih desetih tekmah težavo predstavlja učinkovitost v gosteh. Luka Dončić in soigralci so namreč od 21 tekem v gosteh dobili le tri. Čeprav se v ameriškem medijskem diskurzu pogosto podvige posameznikov postavlja pred ekipo, pa Luka kljub zadovoljstvu na račun učinkovitega prehoda v ligo NBA ob pogledu na ta podatek in lestvico ni ravnodušen.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Osrečiti okolico

"Ne želim osrečiti le sebe, temveč tudi vse okrog mene, zato je moj dolgoročni cilj naslov prvaka," je v nedavnem pogovoru za ESPN dejal Dončić. Na drugi strani mikrofona je bil tedaj Chauncey Billups, nekdanji zvezdnik lige, ki kot televizijski analitik ne skriva navdušenja nad Slovencem in njegovo miselnostjo. "Ima zelo visok košarkarski IQ. Večina njegovih vrstnikov razmišlja le o sebi, Luki pa se pozna, da je že od trinajstega leta ekipni igralec. Ekipno razmišljanje ima priučeno," je dejal nekdanji prvak.

Aleksander Vujačić
Sportal Vujačić še ni rekel zadnje besede

Kokoškov bi ocenjeval čez 20 let

Obračun Dallasa in Phoenixa pa, če bo Luka vendarle zaigral, ne bo le dvoboj moštev z dna lestvice zahodne konference, temveč tudi ponovna priložnost, da se v središču pozornosti znajdeta prvi izbor nabora Deandre Ayton in slovenski zvezdnik. Za ameriške medije to pomeni tudi obuditev vprašanj o pravilnih klubskih odločitvah na naboru 2018. Trener moštva iz Arizone Igor Kokoškov si s tem ne beli glave. "To sta dve različni poti, dve življenji. Vem, za medije so te primerjave dobra zgodba, a osebno menim, da bomo črto lahko potegnili šele čez 20 let. Kdo ve, morda pa gledamo dva bodoča člana Hrama slavnih," na stalna ugibanja o tem, ali bi moral Phoenix vendarle izbrati Dončića, odgovarja nekdanji slovenski selektor.

Kokoškov in Dončić sta uspešno sodelovala v reprezentanci, v ligi NBA sta tekmeca. | Foto: Vid Ponikvar Kokoškov in Dončić sta uspešno sodelovala v reprezentanci, v ligi NBA sta tekmeca. Foto: Vid Ponikvar

"Želim zmagovati"

Tudi Ayton, ki v svoji krstni sezoni v povprečju dosega 16,7 točke, 10,7 skoka in 2,2 asistence, se noče predajati razpravam o tem, komu najbolje kaže v tekmi za novinca leta. Najpogosteje se omenja prav Dončić, sicer tudi dvakratni novinec meseca na zahodu. "To zame ni tako zelo pomembno. V mojih mislih so predvsem zmage. Delujem v klubu, pred katerim bi bila lahko lepa prihodnost. Imamo navijače, ki so lačni zmag in uspehov. Želim biti stabilen novinec, ki se uči in napreduje," poudarja 216 centimetrov visoki bahamski center, ki se je letos že dvakrat pomeril z Dallasom in pokazal dva obraza. Prvo tekmo je končal z dvojnim dvojčkom (18 točk, 10 skokov), na drugi pa parket zapustil s sedmimi točkami in petimi skoki.

Enes Kanter
Sportal Turški NBA-jevec zaradi Erdogana ne upa v London
Luka Dončić Dallas Los Angeles Lakers
Sportal Katastrofalen polčas Dallasa pokvaril izjemen večer Dončića #video
Ne spreglejte