Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
1. 9. 2010,
17.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 17.03

8 let

Američani na SP zapravijo pol proračuna KZS

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V reprezentanci ZDA je vse podrejeno k temu, da bodo Kevin Durant in druščina osvojili zlato medaljo. Zato ne čudi, da imajo takšno razkošje in številčno podporo s seboj na SP v Turčiji.

Z izjemo Američanov so vse reprezentance skupine B nastanjene v hotelu Polat Renaissance v Carigradu, kjer so odlični pogoji za bivanje, le prvi favoriti prvenstva so se odločili, da bodo povsem sami. Za kakšno košarkarsko velesilo gre, se lahko prepričamo že v številčni ekipi, ki je pripotovala v Turčijo. Kar 69 članov šteje ameriška reprezentanca in praktično vsak igralec ima svojega osebnega ter kondicijskega trenerja poleg. O takšnem razkošju lahko Slovenija samo sanja. Tudi zdravniška služba je številčna, medtem ko v slovenskem taboru ob doktorju Slobodanu Macuri pade vse na fizioterapevta Tea Djekića ter Sebastjana Ogrisa, katerih roke so praktično non-stop v pogonu, saj je takšnih ali drugačnih poškodb veliko.

Slovenska zgodba bolj ljudska

Vse pa ima svojo ceno. Tako bodo Američani za celotno prvenstvo namenili za slovenske razmere velikih 900.000 evrov, kar je približno polovica celoletnega proračuna Košarkarske zveze Slovenije. A je zgodba izpod sončne strani Alp veliko bolj ljudska, saj je v Turčiji neverjetno veliko število slovenskih navijačev. Tu pa tam se v dvorani Abdi Ipekci sicer oglasi kakšen Američan, a je v hipu preglašen in izžvižgan, saj ekipa z druge strani Atlantika ni najbolj priljubljena tukaj v Carigradu. Nam pa navijače zavidajo številne nacije – tudi Hrvaška. Naši južni sosedje ne razumejo, kako uspe Sloveniji "prepričati" takšno maso ljudi, da potuje z izbrano vrsto vsepovsod po svetu. Masovno gibanje se je sprožilo v Beogradu pred petimi leti in od takrat naprej je slovenski narod spoznal, da si tudi košarkarska reprezentanca – ne le nogometna – zasluži podporo. Morda je le škoda, da smo bolj združeni in povezani izven naših meja, saj bi bilo včasih, kaj včasih, vedno dobrodošlo, če bi znali držati skupaj tudi v majhni Sloveniji – še posebej, ker nas je le okoli dva milijona.

Ne spreglejte