Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
31. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Sašo Filipovski

Četrtek, 31. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Američan s posebnimi prijemi, ki dvignejo slovenske tekmece Poljake #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

1

Mike Taylor | Foto Sportida

Foto: Sportida

Na evropskem prvenstvu v košarki bo prvi nasprotnik Slovenije izbrana vrsta Poljske, ki ji poveljuje ameriški strokovnjak, na parketu pa je eden od nosilcev nesojeni košarkar Uniona Olimpije Mateusz Ponitka. Slovenski strokovnjak Sašo Filipovski pričakuje zanimivo tekmo (ob 12.45 po slovenskem času), v kateri bosta po njegovem mnenju glavno vlogi odigrali obramba in igra pod košem. Aleksander Sekulić, pomočnik Igorja Kokoškova, je dejal, katere so prednosti slovenske izbrane vrste. Po odbojkarski poljski zdaj na vrsti, da pade še košarkarska?

Od našega poročevalca iz Helsinkov. | Foto:

Poljska košarkarska reprezentanca je imela v preteklosti na čelu tudi slovenska strokovnjaka. Andrej Urlep (2006-2008) in Aleš Pipan (2011-2013) sta imela to čast, da sta bila na čelu reprezentance.

Vse od leta 2014 jim poveljuje Američan Mike Taylor, ki je leta 2015 na evropskem prvenstvu Poljake popeljal med šestnajst najboljših.

V ekipo je vnesel bolj sproščen pristop, košarkarje pa zna na pravi način motivirati. "V moštvo je vnesel nov duh, veliko svežine, pozitivne energije, samozavesti. To je skušal tudi Dirk Bauermann, vendar na drugačen način. Mike nas je prepričal, da smo lahko iz dneva v dan boljši. Na klopi dela razliko," je dejal Mateusz Ponitka, ki je eden od nosilcev poljske reprezentance, potem ko ta v tej reprezentančni akciji nima Marcina Gortata in Macieja Lampeja.

Kako Američan spodbuja igralce v garderobi

Aleksander Sekulić o Poljski in prednosti Slovenije

Tekma proti Poljski bi lahko bila pisana na kožo Anthonyju Randolphu. | Foto: Vid Ponikvar Tekma proti Poljski bi lahko bila pisana na kožo Anthonyju Randolphu. Foto: Vid Ponikvar "Glede na to, kako so Poljaki igrali v pripravljalnem obdobju, lahko pričakujemo taktično zahtevno tekmo. Trener uporablja ogromno sistemov v napadu. Poljska ima dobre strelce z razdalje, ki so dobri atleti in skačejo v napadu. V obrambi bomo morali biti zelo zbrani.

Kar 216 cm visoki Przemyslaw Karnowski ima dobro sezono, Ponitka je vlečni konj, potem bomo morali paziti še na Američana A.J. Slaughterja, ki prihaja s klopi in daje ekipi novo dimenzijo. Tudi krilni centri so zelo gibljivi. Izkoriščajo Damiana Kuliga, ki lahko igra na pet in štiri ter zadane z razdalje. Veliko možnosti za koš imajo."

Prednost Slovenije?

"Agresivna, borbena igra v obrambi. To bo cilj, da jim omejimo organizacijo in lahke mete za tri točke. V napadu bomo izkoristili naše prednosti. Imamo odlične zunanje igralce, pod košem lahko izkoristimo Anthonyja Randolpha," je še dejal Sekulić.

"Upam, da se me bodo Slovenci zapomnili za dolgo časa …"

Mateusz Ponitka je bil pred leti v igri, da bi bil član Uniona Olimpije, vendar nato ni našel skupnega jezika. | Foto: Sportida Mateusz Ponitka je bil pred leti v igri, da bi bil član Uniona Olimpije, vendar nato ni našel skupnega jezika. Foto: Sportida Ponitka je optimističen pred dvobojem s Slovenijo, ki se bo začel v četrtek že ob 12.45 po slovenskem času: "Slovenija ima dobro uravnoteženo ekipo. Na zunanjih položajih ima odlične posameznik, prav tako pa znajo njeni visoki košarkarji dobro igrati pod košem. Slovenija bo težak nasprotnik, vendar so prve tekme na prvenstvih vedno čudne."

Pred leti je bil v igri, da bi okrepil vrste Uniona Olimpije, vendar naj bi bile finančne zahteve Poljaka za ljubljanski klub previsoke, potem ko se je izkazal na pripravah. "Ko je bil v NBA lockout, sem bil pri Olimpiji, ki jo je treniral Sašo FIlipovski. Ekipa je bila zelo kakovostna, v njej pa Danny Green in Deon Thompson. Tisti čas imam v zelo lepem spominu in mi je pomagal v karieri. Upam, da se me bodo Slovenci zapomnili za dolgo časa …," je dejal Ponitka, ki je v zadnji sezoni igral za turško Karsiyako in bil s 13,6 točke drugi strelec moštva.

Poljska | Foto:

Filipovski na strani Slovenije, zanima ga, kako se bo Dončić znašel kot eden izmed vodij

Sašo Filipovski pričakuje zanimivo tekmo med Slovenijo in Poljsko. Po njegovem mnenju bosta odločili igra pod košem in obramba. | Foto: Vid Ponikvar Sašo Filipovski pričakuje zanimivo tekmo med Slovenijo in Poljsko. Po njegovem mnenju bosta odločili igra pod košem in obramba. Foto: Vid Ponikvar Za poljski medij TVP Sport je spregovoril tudi Sašo Filipovski, ki je njihov stari znanec, saj je pet let služboval v tej državi. "Tekma ne bo napadalno usmerjena. Zmagovalec bo tisti, ki bo boljši pod košem in bolje igral obrambo. Čaka nas zanimiv dvoboj. Sem na strani Slovenije, vendar se spominjam petih lepih let na Poljskem. Naj zmaga boljši in naj se nihče ne poškoduje."

Filipovski je še spregovoril o tem, kako Slovenija išče pot do premierne medalje v članski konkurenci: "Videli bomo, kako se bodo košarkarji spopadli s pritiskom, saj se zavedajo, kakšna so pričakovanja. Zanima me, kako bo Luka Dončić znašel kot eden izmed vodij ekipe. Na zaključnem turnirju evrolige mu ni šlo v dresu Real Madrida. Luka je veljal že ob odhodu iz Slovenije za velikega talenta. Zdaj se je pri Realu razvil v izvrstnega košarkarja in to kakovost bi lahko pokazal v dresu slovenske reprezentance. Vendar se mora naučiti, kako postati vodja, nositi odgovornost … "

Ne spreglejte