Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
19. 7. 2017,
12.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Igor Kokoškov EuroBasket 2017

Sreda, 19. 7. 2017, 12.20

6 let, 6 mesecev

Zbor reprezentance

300 dni po znamenitem "čivku" je Luka Dončić izpolnil obljubo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,80

Natančno 43 dni pred začetkom EuroBasketa 2017, ki bo za Slovenijo sprva finsko obarvan, je selektor Igor Kokoškov zbral veliko večino kandidatov za reprezentančni dres. Med njimi je tudi vzhajajoča zvezda evropske košarke Luka Dončić.

Luka Dončić tudi uradno del slovenskega reprezentančnega tabora | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Luka Dončić tudi uradno del slovenskega reprezentančnega tabora Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Ko je pred osmimi leti tedanji selektor Jure Zdovc na uradnem zboru reprezentance pričakoval kandidate, so medijski predstavniki med številnimi zvezdniki iskali predvsem Aleksandra Vujačića, čigar vključitev v reprezentanco je bila tedaj ena od osrednjih zgodb. Še krepko večje zanimanje pa je na tokratnem zboru vladalo za prihod Luke Dončića, zgolj 18-letnega bisera slovenske košarke, ki je po večletnih prostih poletjih in celo javnih ugibanjih o morebitni selitvi v Španijo ali celo Srbijo zagotovil, da bo na EuroBasketu 2017 del slovenske izbrane vrste.

"Nasmehni se. Saj veš, da te zdaj vsi fotografirajo in snemajo," je na številne objektive, usmerjene predvsem vanj, Dončića še pred prvim stiskom roke opozoril generalni sekretar Rašo Nesterović, vidno zadovoljen, da je "Donke II" držal obljubo in se zglasil že na prvem srečanju reprezentance.

300 dni po znamenitem tvitu 

Vse dvome o tem, za katero reprezentanco želi igrati, je sicer Luka na vrhuncu ugibanj razblinil 22. septembra. Pred natančno 300 dnevi je namreč na svojem Twitter profilu zapisal: "Zelo sem hvaležen Realu, mestu Madrid in Španiji, a moja izbira je bila vedno igranje za mojo državo Slovenijo."
 

Prvo novinarsko obleganje | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvo novinarsko obleganje Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Nikoli ni bilo dvomov"

Sledila je potrditev. "Vedno Slovenija. Pri meni nikoli ni bilo dvomov. Zdaj je napočil pravi trenutek. Že vse od začetka poletja sem razmišljal o tem zboru. Zdaj sem tu. Vesel sem. To je zame nov korak v karieri. Veselim se naslednjih dveh mesecev. Predvsem pa si štejem v čast, da bom nastopal za Slovenijo," so bile prve Dončićeve besede, ko je stopil pred sedmo silo, ki na zboru še nikoli ni bila tako številčna.

A kljub središčni vlogi je bil pri prvih izjavah zelo skromen. "O svoji vlogi nisem prav veliko razmišljal. V tej ekipi je veliko dobrih igralcev. Svoje mesto si bo moral vsak izboriti sam. Kdor bo ekipi več dal, tisti bo tudi več igral. Jaz pa … Reprezentanci lahko dam veliko. Predvsem pa moramo pomagati drug drugemu," je dejal Ljubljančan, ki je bil kljub oddihu v zadnjem obdobju vseskozi pod Realovim nadzorom.

"Delal sem po klubskem programu. Predvsem so bili to kondicijski treningi. Sem dobro pripravljen. Zdaj pa ni skrbi, saj bom delal pod taktirko dobrega trenerja," pravi Dončić, vesel tudi dejstva, da bo v ekipi še njegov klubski soigralec Anthony Randolph. Verjame, da je z njim dosegljiv tudi veliki cilj. "Kolajna," poudarja najboljši mladi košarkar v Evropi.

Kaj je zboru povedal generalni sekretar Rašo Nesterović:

Igor Kokoškov: Zdaj nas čaka pravo delo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Igor Kokoškov: Zdaj nas čaka pravo delo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Kokoškov: Najboljše, kar imamo

"Lepo ga je videti. No, to smo pričakovali. To smo dobili. Luka je tu. On je del reprezentance," pa je po rokovanju z Dončićem dejal selektor Igor Kokoškov in v isti sapi začel zatirati pretirano zvezdniški status novinca v ekipi. "Tudi drugi fantje so tukaj," je pripomnil srbski strokovnjak na slovenski klopi, ki se že veseli prvega skupnega treninga reprezentančnih kandidatov.

"Najprej nas čaka prebujanje. Prebudili bomo telesa in videli, kje smo. Korak za korakom. Iz dneva v dan in iz tedna v teden se bomo skušali dvigovati. Sedaj imamo le material. No, zdaj pa moramo delati," poudarja.

"Vesel sem, da bo imela Slovenija na voljo najboljše, kar ima lahko. To so zdravi fantje, ki so pripravljeni poletje preživeti v državni reprezentanci. Igranje zanjo je čast in ne obveza," na začetku projekta EuroBasket 2017 razmišlja Kokoškov in dodaja: "Na koncu bodo o nas govorili rezultati."

Foto: zbor v Ljubljani

Fotogalerija
1 / 17

Lorbek: Bomo videli …

Veliko pozornosti je ob prihodu na reprezentančno druženje požel tudi Erazem Lorbek. Uradno vabilo je prejel šele na predvečer zbora, v letošnjem reprezentančnem poletju pa vidi svojevrsten trenutek resnice. Po operaciji kolena in triletni rehabilitaciji bo skušal dokazati, da je tudi pri 33 letih še vedno sposoben igrati na vrhunski ravni.

"Sem poln entuziazma in energije. Vesel sem priložnosti. Pomeril se bom z najboljšimi na parketu. Čaka me še veliko dela, da pridem na želeno raven. Reprezentanci bom skušal dati izkušnje. Mladim bom pomagal z nasveti. Želim pa izpiliti sebe in se prebiti med dvanajsterico, ki bo potovala v Helsinke. Bomo videli, ali mi bo uspelo," pravi Lorbek.

Erazem Lorbek znova v reprezentanci | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Erazem Lorbek znova v reprezentanci Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Dragić in Šiško z zamudo

Ekipi se bo že zvečer pridružil tudi Randolph, medtem ko pa bo Žan Mark Šiško prispel po evropskem prvenstvu za mlade, kapetan Goran Dragić pa prvega avgusta. Sicer pa se bo reprezentanca do konca tedna pripravljala v Zrečah. Sledi selitev v Rogaško Slatino, kjer bodo Kokoškov in druščina ostali vse do 30. julija in prve pripravljalne tekme z univerzitetno ekipo Rusije.

V prvem tednu avgusta bodo reprezentanti razpeti med Zrečami in Mariborom. V tamkajšnji dvorani Tabor bodo nato odigrali pripravljalni tekmi z Madžarsko in Češko. Avgusta bo reprezentanca nato gostovala še na turnirjih v Opatiji in Tel Avivu, pred domačimi navijači pa se bo pokazala še 24. avgusta, ko bo v Stožicah gostovala Hrvaška. Dan zatem se bosta sosedi pomerili še za zaprtimi vrati.

Slovenija 2017 (kandidati za EuroBasket)
Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Žiga Dimec, Luka Dončić, Gregor Hrovat, Jan Kosi, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Matic Rebec, Luka Rupnik, Žan Mark Šiško, Gašper Vidmar, Saša Zagorac, Anthony Randolph, Erazem Lorbek in kapetan Goran Dragić.
S kom na EP?

Spomnimo, Slovenci bodo na evropskem prvenstvu (31. 8.–17. 9.) sprva nastopali v skupini A na Finskem. V Helsinkih se bodo pomerili s Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in Francijo. V drugi del, ki bo potekal v Istanbulu v Turčiji, vodi uvrstitev na eno od prvih štirih mest v skupinskem delu. 9. in 10. septembra bodo na sporedu tekme osmine finala, slovenska skupina A pa se bo "križala" s skupino B, v kateri so reprezentance Nemčije, Ukrajine, Litve, Izraela, Italije in Gruzije.
Ne spreglejte