Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2011,
19.28

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

božič

Sreda, 2. 11. 2011, 19.28

8 let, 1 mesec

Znanih prvih 8 ekip s Pro Team licenco za leto 2012

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Znanih je prvih 8 ekip, ki bodo v letu 2012 nastopale s Pro Team licenco. Slednja vsem ekipam zagotavlja in narekuje nastop na vseh 28-ih dirkah Svetovnega koledarja.

Že nekaj časa nazaj je Mednarodna kolesarska zveza objavila seznam dvajsetih ekip, ki so bile še v igri za 18 Pro Team licenc. Največje vprašanje je bilo kateri dve izmed petih ekip (Ag2r-La Mondiale, Geox-TMC, Francaise des Jeux, Euskaltel-Euskadi in Europcar) ne bosta dobili licence za sezono 2012. Po umiku sponzorja Geox, menedžer istoimenske ekipe, Mauro Gianetti v desetih dneh ni našel novega sponzorja za plačilo bančne garancije. V igri so tako ostale še štiri ekipe. Po neuradnih informacijah naj bi od zgoraj omenjenih ekip brez Pro Team licence ostala ekipa Francaise des Jeux. Poleg tega je že znanih 15 ekip, ki bodo v prihodnji sezoni nastopale s Profesionalno kontinentalno licenco.

Obeta se zelo zanimiva kolesarska sezona 2012 saj je nastalo kar nekaj novih ekip. Razpadla je ekipa HTC-HighRoad katere vsi kolesarji so našli nove ekipe. Razpadla je tudi ekipa Omega Pharma-Lotto, ki je bila v pravkar končani sezoni najboljša ekipa na dirkah Svetovnega koledarja. Iz nje in ekipe Quick Step sta nastali ekipi Omega Pharma-Quick Step in Lotto-Ridley. Poleg tega sta se v ekipo RadioShack-Nissan združili ekipi RadioShack in Leopard-Trek. GreenEdge je nova ekipa v kateri so pretežno kolesarji iz Avstralije. Poleg tega se v primeru, da dobijo Pro Team licenco, med najboljše ekipe vrača ekipa Europcar (nekoč Bbox-Bouygues Telecom), ki jo že vrsto let uspešno vodi Francoz Jean Rene Bernardeau.

S tem, ko je znanih prvih osem ekip, ki bodo imele Pro Team licenco, je znano tudi, da imajo v tem trenutku pravico nastopa na dirkah Svetovnega koledarja vsaj štirje Slovenci. Borut Božič, Janez Brajkovič (oba Astana), Grega Bole (Lampre-ISD) in Kristjan Koren (Liquigas-Cannondale) so kolesarji, ki so člani ene izmed osmih ekip. Gregor Gazvoda (Ag2r-La Mondiale) in Simon Špilak (Katjuša) bosta morala počakati največ do 10. decembra, ki je zadnji dan, da licenčna komisija Mednarodne kolesarske zveze objavi popoln seznam ekip s Pro Team in Profesionalno kontinentalno licenco.

Poleg šesterice kolesarjev v ekipah Pro Toura dela še pet Slovencev. Mehanika v ekipi Sky sta Igor Turk in Filip Tišma, medtem ko David Rožman v tej ekipi opravlja delo maserja. V ekipi GreenEdge bo maser Miha Peterlin, medtem ko bo Gorazd Štangelj športni direktor v ekipi Astana.

Ne spreglejte