Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
24. 7. 2023,
4.00

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78

Natisni članek

Jonas Vingegaard Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Ponedeljek, 24. 7. 2023, 4.00

9 mesecev, 2 tedna

Portret Jonasa Vingegaarda

Na tarči

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,78
Jonas Vingegaard | Jonas Vingegaard je drugič zapored pokoril tekmece na Dirki po Franciji. | Foto Reuters

Jonas Vingegaard je drugič zapored pokoril tekmece na Dirki po Franciji.

Foto: Reuters

Pri nizozemskem moštvu Jumbo-Visma imajo v svojih vrstah kolesarje z zanimivo preteklostjo. Primož Roglič je bil pred desetletjem še smučarski skakalec, novi oziroma stari junak Dirke po Franciji, Danec Jonas Vingegaard, pa je šele pred petimi leti nehal delati na ribiški tržnici. Ribič, kot ga kličejo, je ekspresno napredoval med najboljše in spisal posebni poglavji v karieri, potem ko je dvakrat zapored osvojil sloviti Tour de France. Letošnja zmaga je bila tako suverena, da se je stroka začela spraševati, od kod mu takšna moč in posledično hitrost.

Jonas Vingegaard, TDF 23
Sportal Presenečenje: na Vuelto tudi Vingegaard
Tadej Pogačar
Sportal Pogačar poskrbel za šov tudi sredi Pariza, Vingegaard osrednji junak

Zanimiv je podatek, da je Jonas Vingegaard v karieri vse do lanske Dirke po Franciji osvojil le eno etapno dirko, ki ni imela velikega ugleda. Predlani je zmagal na Coppi e Bartali in s tega vidika je malo nenavadno, da je lani v rumeni majici prikolesaril na cilj na Elizejskih poljanah. A v zaključku tritedenske dirke je pokazal izvrstno formo in presenečal vse privržence kolesarstva, ki so pričakovali, da bo tretjič zapored na vrh stopil slovenski šampion Tadej Pogačar.

Kot mlajši "brat" Primoža Rogliča, kar so poudarjali pri Jumbo-Vismi, je bil v preteklih letih v fazi učenja. Kot učenec se je učil od slovenskega šampiona. Ob sebi je imel tako pravega učitelja. Nekoga, ki zmaguje na največjih odrih. Gledal je, kako je nekdanji skakalec osvajal Vuelto, večdnevne dirke ... Prav tako je spoznal, kako se lahko lepa zgodba skazi, ko se zgodi kaj neprijetnega.

In Rogliču se je v preteklih izvedbah Dirke po Franciji to dogajalo pogosto. Najprej mu je leta 2020 zadnji mogoč dan z izjemno vožnjo na kronometru rumeno majico slekel rojak Pogačar, predlani in lani pa je zaradi padcev predčasno zapustil dirko.

Žiga Jerman
Sportal Veljal za nadarjenega slovenskega kolesarja, a je trpljenje zamenjal za užitek

Ob pravem trenutku na pravem mestu

Pri Vingegaardu je svetovna kolesarska javnost prvič zastrigla z ušesi, ko je leta 2020 pomagal Rogliču v težkih gorskih etapah, da je dosegel drugo zmago na Vuelti. Izjemen preskok mu je uspel v zadnjih letih, predlani je bil že drugi na Touru, lani pa naredil še korak višje. Stopil je na sam vrh.

A Jonas ni mlad kolesar. Star je namreč 26 let in vse do 22. leta je delal na ribiški tržnici. Dopoldne je bil tam zaposlen, popoldne pa treniral in kolesaril za kontinentalno ekipo ColoQuick. Zaradi preteklosti ga zdaj v karavani kličejo Ribič (The Fisherman). Ko je podpisal pogodbo z Jumbo-Vismo, je nehal delati na ribiški tržnici in se povsem posvetil kolesarstvu.

Veliko nasvetov je dobil od Primoža Rogliča. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Veliko nasvetov je dobil od Primoža Rogliča. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Pri desetih letih se je navdušil nad kolesarstvom, ko je gledal Tour of Denmark. Trasa je potekala blizu njegovega doma v Thistedu. Takrat je igral še nogomet, vendar kmalu zamenjal šport, ker mu brcanje žoge ni šlo najbolje. Starši so ga odpeljali na štart 1. etape in lokalni kolesarski klub je imel tam reklamni trening, s katerimi je vabil otroke. Jonas se je preizkusil in dejali so mu, da je dober. "Verjetno so vsakemu rekli, da je dober, ker so želeli nove člane. A meni je to zadostovalo. Od takrat kolesarim," se spominja Vingegaard.

Velikokrat se zgodi, da je kdo ob pravem trenutku na pravem mestu. In Jonas je bil. Leta 2018 je bil namreč z dansko ekipo na pripravah v Alicanteju. Sočasno so bili v jugovzhodnem delu Španije tudi jumbovci. Ko je na treningu na Coll de Rates postavil rekordni čas, je vzbudil pozornost odgovornih pri nizozemskem moštvu. Nemudoma so ga povabili na testiranje in številke so pokazale, da ima odlične sposobnosti. O njih je že lep čas govoril trener pri danski ekipi Lars Johansen. Jonasovo srce naj bi bilo namreč posebno, zaradi česar kolesari kar 15 odstotkov bolje od povprečnih tekmovalcev.

Roglič naj bi jim za trening uredil električna kolesa

Vse to je bilo dovolj, da je podpisal pogodbo z Jumbo-Vismo in leta 2019 začel tekmovati za Nizozemce. Ko je leta 2020 prišla pandemija covid-19, je bil kot številni kolesarji primoran trenirati na domačem trenažerju. Udeležil se je tudi on-line treninga, pri katerem je odgovarjal na vprašanja amaterskih kolesarjev, ki jih je zanimala njegova zgodba.

Jonas Vingegaard je v velikem slogu osvojil Tour de France leta 2022. | Foto: Reuters Jonas Vingegaard je v velikem slogu osvojil Tour de France leta 2022. Foto: Reuters

Eden izmed kolesarskih navdušencev ga je vprašal o moči moštvenega kolega Primoža Rogliča. Povedal je anekdoto o tem, kako močan je bil slovenski kolesar. Na treningu v klanec mu namreč kolesarji iz ekipe niso mogli slediti, zato jim je Roglič uredil električna kolesa, da so lahko opravili kakovosten trening. Ali je bila zgodba v resnici takšna, vedo le v ekipi, vseeno pa to kaže na to, kako močnejši je bil takrat Primož od Jonasa, ki je ekspresno napredoval.

"Nihče na Danskem ni predvidel, da bi bil Jonas lahko tako dober tako hitro. A nihče ni bolj verjel vanj kot mi. Veliko dela smo vložili vanj. Zavedamo se njegovih sposobnosti bolj kot kdorkoli. Zagotovo ima pred seboj lepo prihodnost in nekega dne bo zagotovo naš vodja. A potrebuje čas. Še vedno se lahko veliko nauči od kolesarjev, kot je Roglič," je še predlani govoril športni direktor Jumbo-Visme Merijn Zeeman.

Naslednji po Riisu

In imel je prav. Zanimivo je, da vse do lanskega Toura ni zmagal na večdnevni dirki, nato pa je postal celo kralj dirke vseh dirk. Očitno je zanj značilno, da je ob pravem trenutku na pravem mestu. Leta 2021 je ekipa Jumbo-Visme z Rogličem kot osrednjim favoritom prišla na Tour de France, ob odhodu slovenskega kolesarja pa je tako rekoč edini lahko pariral Pogačarju. Na koncu je osvojil drugo mesto, kar je bila dobra popotnica za nadaljevanje kariere.

Tudi lani je postal osrednji kapetan, ko je Roglič v peti etapi povozil balo sena in v nadaljevanju zapustil Dirko po Franciji.

Družina ga spremlja na tritedenski dirki. | Foto: A.S.O./Charly Lopez Družina ga spremlja na tritedenski dirki. Foto: A.S.O./Charly Lopez

V zadnjem tednu mu je uspelo odbiti vse napade slovenskega šampiona Tadeja Pogačarja, ki je imel le en slab dan na Touru in na vzponu na Col du Granon izgubil rumeno majico. Z veliko zmago je Jonas dobil posebno mesto v kolesarski zgodovini. Tako danski kot tudi svetovni. Med Danci, ki so kolesarsko zelo ozaveščeni in se veliko prevažajo s kolesom na delovna mesta, fakulteto itd., o čemer smo se lahko prepričali tudi na lanskem uvodu v Köbenhavnu, kjer je Vingegaard zagotovo dobil dodaten odmerek motivacije za Tour, je bil najbolj znan kolesar Bjarne Riis.

Jonas Vingegaard žena družina hči | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Tony Rominger se je sicer rodil na Danskem, vendar je kolesaril za Švico. Riisova biografija je bila prevedena v 29 različnih jezikov. Do 24. julija 2022 je bil edini Danec, ki je osvojil Tour de France. To mu je uspelo leta 1996. Enajst let za tem je javno priznal, da je rumeno majico osvojil s pomočjo prepovedanih substanc, zaradi česar ga organizatorji dirke niso več dojemali kot zmagovalca Toura. Leta 2008 so ponovno priznali njegovo zmago, vendar dodali zvezdico, ki označuje njegove dopinške prekrške.

Ga lahko kdo zaustavi?

Ribič je postal njegov naslednik kot zmagovalec Toura. Čeprav je imel ogromno težav s samopodobo in samozavestjo, mu je prav Tour dal največ razlogov za to, da je verjel v svoje sposobnosti. Ničesar ni prepustil naključju in se osredotočil le na eno. Na to, da bo letos drugič zapored osvojil dirko vseh dirk. V nasprotju z velikim tekmecem Tadejem Pogačarjem se je na široko ognil spomladanskim klasikam in tempiral formo izključno za Tour de France.

Obrestovalo se mu je, saj je prav v Franciji dosegel vrhunec forme in v ključnih trenutkih zlomil tekmece. Na kronometru po drugem prostem dnevu od Passyja do Comblouxa jih je razorožil. Vsi so se spraševali, kako je sploh mogoče voziti tako hitro. Ni bilo malo takšnih, ki so pomislili na morebitna nedovoljena sredstva. Drugega Pogačarja je na primer prehitel za minuto in 38 sekund, tretjega Wouta van Aerta pa za kar dve minuti in 51 sekund. 

Jonas Vingegaard drugič na vrhu Toura. | Foto: Guliverimage Jonas Vingegaard drugič na vrhu Toura. Foto: Guliverimage

Dobre noge je imel tudi naslednji dan na kraljevski etapi na sloviti Col de la Loze, na kateri je imel slovenski šampion zaradi utrujenosti ogromne težave. Po koncu dneva je imel že sedem minut in 35 sekund prednosti pred Pogačarjem, potem ko smo se dva dneva prej spraševali, katere malenkosti bodo odločale v njunem dvoboju vse do zaključka v Parizu.

Dobil je dodatno moč, s katero se je odpeljal do druge zaporedne zmage. Jasno je, da bo napadal tudi tretjo: "Vrnil se bom naslednje leto. Morda mi uspe tretjič osvojiti. Vsaj poizkusil bom. Takšen načrt bo."

S svojo odločitvijo, da bo nastopil tudi na Dirki po Španiji, pa je na zadnji dan Toura dvignil kar nekaj prahu v kolesarskem svetu. Tudi v Sloveniji, saj je za Vuelto kot kapetan predviden že naš Roglič, zdaj pa bosta pri Jumbo-Vismi kapetana skupaj z Jonasom. 

Kdo lahko sploh zaustavi Jonasa, ki je še enkrat pokazal, da je v tretjem tednu Toura najmočnejši? To smo se spraševali tudi pred dvema letoma, ko je kraljeval naš Pogačar. Jasno je, da je na tarči vseh ekip in kolesarjev, ki jih zanima skupna zmaga na Touru. Kaj hitro pa lahko pride kdo iz ozadja, predvsem iz mladega rodu, in preseneti svetovno javnost. Prav tako se lahko zgodi kaj nepredvidljivega. Dejstvo je, da je kolesarstvo krut in zelo težak šport, nevarnosti pa pretijo na vsakem ovinku.

Ne spreglejte