Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 5. 2016,
12.45

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Frutabela velodrom Adria Mobil rekord

Sreda, 25. 5. 2016, 12.45

6 let, 7 mesecev

NA NOVOMEŠKEM VELODROMU BODO 1. JUNIJA LOVILI REKORD

Za rekord mu je pripadlo 50 tisoč tolarjev, njegovemu nasledniku bo pripadel prestiž (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Boštjan Mervar | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Prvega junija 2016 bodo na velodromu v Češči vasi pri Novem mestu podirali rekord v vožnji na eno uro. Aktualni rekorder, trener Adrie Mobil Boštjan Mervar, bo prestol najverjetneje prepustil svojemu varovancu Jonu Božiču.

Lov na rekord v najprestižnejši velodromski disciplini – vožnji na eno uro – pripravlja Kolesarska zveza Slovenije v sodelovanju s pokroviteljem Frutabelo in gostiteljem, novomeškim kolesarskim klubom Adria Mobil.

V Hiši športa so predstavili projekt Kolesarske zveze Slovenije, Frutabele in KK Adria Mobil: lov na rekord v prestižni velodromski disciplini - vožnji na eno uro. Na fotografiji: trenutni rekorder Boštjan Mervar, Martin Hvastija iz KZS in Luka Maselj iz agencije Sport media focus. | Foto: Bojan Puhek V Hiši športa so predstavili projekt Kolesarske zveze Slovenije, Frutabele in KK Adria Mobil: lov na rekord v prestižni velodromski disciplini - vožnji na eno uro. Na fotografiji: trenutni rekorder Boštjan Mervar, Martin Hvastija iz KZS in Luka Maselj iz agencije Sport media focus. Foto: Bojan Puhek

Trenutni rekord je že 17 let v lasti nekdanjega kolesarja, zdaj trenerja članske vrste pri Adrii Mobil Boštjana Mervarja, ki je 14. septembra 1999 na takrat tri leta starem velodromu (velodrom je nagnjena krožna proga) v Češči vasi pri Novem mestu takratni rekord izboljšal za 900 metrov in postavil rekordno znamko 45,498 kilometra.

 

Bradley Wiggins je svetovni rekorder v vožnji na eno uro. Lani je na londonskem velodromu v eni uri prevozil neverjetnih 54,526 kilometra.  | Foto: Getty Images Bradley Wiggins je svetovni rekorder v vožnji na eno uro. Lani je na londonskem velodromu v eni uri prevozil neverjetnih 54,526 kilometra. Foto: Getty Images

Za primerjavo: lastnik svetovnega rekorda, Britanec Bradley Wiggins, zmagovalec Dirke po Franciji in svetovni prvak, je v eni uri prevozil neverjetnih 54,526 kilometra in kar za poldrugi kilometer izboljšal dotedanji rekord. Postavil ga je na olimpijskem velodromu v Londonu, izkušnjo pa opisal kot eno najtežjih v življenju.

Kot zahtevne se je spomni tudi Mervar, ki ga je za postavljanje rekorda najbolj motivirala finančna nagrada: 50 tisoč tolarjev oziroma nekaj več kot 200 evrov.

Kako se Boštjan Mervar spominja dne, ko je postavil rekord na velodromu, kaj se mu je pletlo v glavi in s kakšno opremo je vozil, si poglejte v videu.

 

Mervarjev rekord bo poskušal porušiti njegov varovanec Jon Božič, član slovenske kolesarske reprezentance v kategoriji do 23 let, ki verjame, da mu bo podvig uspel.

V njegovem primeru spodbuda ne bo finančna injekcija, ampak gre bolj za prestiž, je poudaril Mervar, in za pripravo na bližajoče se državno prvenstvo v kronometru. To bo v okviru Maratona Franja potekalo 10. junija 2016 na relaciji BTC City–Domžale.  

Jon Božič bo poskušal podreti rekord svojega trenerja Boštjana Mervarja. | Foto: Bojan Puhek Jon Božič bo poskušal podreti rekord svojega trenerja Boštjana Mervarja. Foto: Bojan Puhek


V ženski kategoriji bo rekord lovila in ga, to že lahko rečemo, glede na to, da ga v ženski kategoriji še ni bilo, tudi postavila kolesarka Alenka Novak, ki bo vožnjo na velodromu prav tako izkoristila kot trening za državno prvenstvo v vožnji na čas.
 

Alenka Novak bo kot prva ženska lovila rekord na velodoromu.  | Foto: Bojan Puhek Alenka Novak bo kot prva ženska lovila rekord na velodoromu. Foto: Bojan Puhek


V kategoriji invalidov bo rekord na velodromu (v vožnji na en kilometer) postavljal parakolesar David Kuster, trikratni predstavnik Slovenije na paraolimpijskih igrah, med amaterskimi kolesarji pa petkratni svetovni prvak med amaterji in lanski zmagovalec Maratona Franja Igor Kopše.
 

Med športniki invalidi bo rekord (v vožnji na en kilometer) postavljal David Kuster, kandidat za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu ... | Foto: Bojan Puhek Med športniki invalidi bo rekord (v vožnji na en kilometer) postavljal David Kuster, kandidat za nastop na paraolimpijskih igrah v Riu ... Foto: Bojan Puhek

... med amaterskimi kolesarji pa petkratni svetovni prvak Igor Kopše.  | Foto: Alenka Teran Košir ... med amaterskimi kolesarji pa petkratni svetovni prvak Igor Kopše. Foto: Alenka Teran Košir


V videu si poglejte, kakšna so njihova pričakovanja:
 

 

Novomeški velodrom praznuje 20 let


Velodrom v Češči vasi je bil zgrajen leta 1996 za potrebe mladinskega svetovnega prvenstva in letos praznuje 20. obletnico. Meri 250 metrov v dolžino, 7,7 metra v širino in ima na krivinah naklon do 44 stopinj.

Velodrom v Češči vasi letos praznuje 20. obletnico. | Foto: Velodrom v Češči vasi letos praznuje 20. obletnico.


Ob odprtju je bil eden redkih velodromov v Evropi, ki ga je delegacija Mednarodne kolesarske zveze (UCI) uvrstila v najelitnejši razred A.

 

Ne spreglejte