Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 3. 2017,
13.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Ponedeljek, 20. 3. 2017, 13.11

6 let, 6 mesecev

Z lesenim kolesom na najtežjo kolesarsko preizkušnjo na svetu

Oglasno sporočilo

Slovenija se s 5.200 let staro najdbo z Ljubljanskega barja, najstarejšim lesenim kolesom na svetu, uvršča v vrh svetovne dediščine. Z vrhom svetovne športne elite pa se bo junija letos spopadlo sodobno leseno kolo slovenske izdelave, ki ga bo na najtežji kolesarski preizkušnji na svetu Race Across America (RAAM) poganjal ekstremni kolesar Fredi Virag.

 | Foto:

Fredi Virag se je s 4.971 kilometrov dolgo kolesarsko preizkušnjo spopadel že petkrat, štirikrat sam in enkrat v dvojici. Leta 2000 je na dirki nastopal kot prvi slovenski predstavnik. Na ekstremno zahtevno progo, ki prečka trinajst zveznih držav med Pacifikom in Atlantikom, se tokrat podaja z unikatnim lesenim kolesom.

 

 | Foto: Leseno kolo, s katerim bo v družbi fizično in psihično najbolj vzdržljivih kolesarjev na svetu, zagotovo izstopal, je nastalo s slovenskim znanjem in iz slovenskega orehovega lesa. Zanimivo je, da ga je prekaljeni kolesar iz Idrije našel čisto blizu, pri izkušenem mojstru in inovatorju iz komaj 20 kilometrov oddaljenega Cerknega.

Leseno kolo, ki se bo skupaj z ekstremnim naporom Fredija Viraga spopadlo z ameriško dirko RAAM, odlikujejo preizkušena vzdržljivost, kolesarju prilagojen dizajn in estetski videz. Natančna izdelava in les slovenskega oreha omogočata optimalno raztezanje, zato je Fredi Virag prepričan, da bo kolo skupaj z njegovo odlično formo kos tako puščavskim razmeram kot tudi hladnim goratim predelom in neskončnim ravninam.

Fredijeva spremljevalna športna ekipa pričakuje, da bo zgodba o slovenski inovativnosti in športni vztrajnosti na ekstremnem ultramaratonskem kolesarskem preizkusu požela veliko zanimanja in pozornosti svetovne javnosti.

Ne spreglejte