Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 7. 2012,
15.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 22. 7. 2012, 15.40

8 let

Wiggins kot prvi Britanec z zmago na Touru, Brajkovič 9.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dvaintridesetletni Britanec Bradley Wiggins je zmagovalec 99. kolesarske dirke po Franciji (2.WT). Jani Brajkovič na 9. mestu. Zadnja etapo dobil Mark Cavendish, Borut Božič 7.

Parada šampionov se tradicionalno že vse od leta 1975 konča v Parizu na Elizejskih poljanah. In tudi tokrat je bilo tako. Ko se je karavana pripeljala do Pariza, se je tempo povečal.

Na sporedu je bilo osem krogov in že takoj je glavnina dovolila pobeg Jensu Voigtu (RadioShack-Nissan) in Danilu Hondu (Lampre-ISD). Petintrideset kilometrov do cilja se je ubežnikoma pridružil Lars Ytting Bak (Lotto-Belisol). Štiri kilometre kasneje je bila ubežna skupina še nekoliko večja, saj je ubežnike ulovilo še osem kolesarjev. Priložnost za beg na Elizejskih poljanah so dobili še Rui Costa (Movistar), Maksim Iglinski (Astana), Aleksander Kušinski (Katjuša), Sebastien Minard (Ag2r-La Mondiale), Marcus Burghardt (BMC Racing), Nicolas Edet (Cofidis), Bram Tankink (Rabobank), Jean Marc Marino (Saur-Sojasun) in Karsten Kroon (Saxo Bank-Tinkoff Bank), medtem ko je Danilo Hondo končal v glavnini. Dvajset kilometrov do cilja so imeli ubežniki že pol minute prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Liquigas-Cannondale in Sky. Kolesarjem ekipe Lotto-Belisol ni bilo potrebno narekovati tempa, saj so imeli v begu Larsa Baka. Garanje kolesarjev na čelu glavnine se je obrestovalo in prednost je tri kilometre kasneje znašala le še 20 sekund.

Trinajst kilometrov do cilja je bilo jasno, da bodo ubežniki ujeti. V ospredju je ostala trojica Voigt, Minard in Costa, medtem ko so bili preostali ubežniki ujeti 11 kilometrov do cilja. Trojica je imela ob pričetku zadnjega kroga 15 sekund prednosti pred glavnino. Tri kilometre do cilja so bili ubežniki ujeti. Kilometer do cilja se je na čelo glavnine postavil Bradley Wiggins, ki je nato delo predal Edvaldu Boassonu Hagnu. Norvežan se je po zadnjem ovinku umaknil in Mark Cavendish je pričel z dolgim šprintom.

Aktualni svetovni prvak je slavil tretjo letošnjo zmago na Touru ter četrto zaporedno etapno zmago na Touru s ciljem na Elizejskih poljanah. Vsekakor občudovanja vreden dosežek. Slovenec Borut Božič je imel preslab položaj pred pričetkom šprinta. Vseeno je pokazal svojo moč in uspel osvojiti 7. mesto. Le mislimo si lahko, kaj bi bilo, če bi? A to je draž kolesarstva in Božič brez pomočnikov ne bo uvrščen višje. Da bi imel tokrat ob sebi vsaj dva predana kolesarja bi se zagotovo lahko potegoval za 2. mesto. Zmagovalec dirke je postal Bradley Wiggins, ki je prvi Britanec, kateremu je to uspelo. Jani Brajkovič je dirko končal na dobrem 9. mestu. S tem je dosegel to, kar je želel in pričakoval od sebe. Nekoliko več bi lahko dosegel Borut Božič, ki je šele v zadnjih etapah uspel sanirati poškodbe iz pričetka dirke, medtem ko je Kristijan Koren opravljal delo pomočnika Nibaliju, ki je dirko končal na 3. mestu in Petru Saganu, ki je slavil tri etapne zmage in osvojil zeleno majico najboljšega po točkah.

Ne spreglejte