Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 7. 2012,
10.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 21. 7. 2012, 10.20

7 let, 12 mesecev

Wiggins deklasiral tekmece, Brajkovič nemočen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanec Bradley Wiggins je z zmago v 19. etapi potrdil zmago v skupnem seštevku letošnje dirke po Franciji. Jani Brajkovič ni imel svojega dne in ostaja na 9. mestu v skupnem seštevku.

Predzadnji dan dirke je bil na sporedu skoraj 54 kilometrov dolg in raven posamičen kronometer. Med prvimi sta se na traso podala tudi Slovenca Borut Božič in Kristijan Koren, medtem ko se je za Janijem Brajkovičem na traso podalo le še osem najboljših kolesarjev v skupnem seštevku dirke.

Božič je s traso opravil 12 sekund hitreje kot Koren. ''Kar 25 kilometrov sem potreboval, da sem ulovil pravi ritem. Nato je šlo vse boljše. Kronometra nisem odpeljal na polno, saj sem hranil moči za zadnjo etapo,'' je po etapi za Sportal povedal Borut Božič, ki bo v zadnji nedeljski etapi skušal izboljšati 7. mesto, ki ga je osvojil v 18. etapi. ''Noge niso bile slabe, a je bila glava prazna. Enostavno se nisem mogel motivirati, da bi nastopil na vso moč. Že ves zadnji teden dirke odštevam dneve do zadnje etape. Tour je za menoj in v nadaljevanju sezone se bom bolj posvetil kronometru, saj bi rad na svetovnem prvenstvu dosegel dober rezultat,'' je po etapi za Sportal povedal Kristijan Koren. Od tistih kolesarjev, ki so se na traso podali pred najboljšimi v skupnem seštevku, je najboljši čas postavil štirikratni španski prvak Luis Leon Sanchez.

Tejay Van Garderen je bil prvi, ki je na prvem merjenju vmesnega časa na štirinajstem kilometru postavil boljši čas od Leona Sancheza. Jani Brajkovič je tam za njim zaostajal skoraj minuto. Njegovi tekmeci pa še nekaj več. Brajkovič je bil v prvih štirinajstih kilometrih 4 sekunde hitrejši od Zubeldie, 9 sekund od Rollanda in 20 sekund od Evansa. Kmalu zatem sta drug za drugim najboljši čas na prvem merjenju vmesnega časa postavila Christopher Froome in Bradley Wiggins. Slednji je bil 12 sekund hitrejši od Frooma. Na drugem merjenju vmesnega časa na tridesetem kilometru je imel Wiggins ponovno najboljši čas. Froome je zaostajal 54 sekund, Brajkovič pa že dobre 3 minute. Kljub ne preveč dobri predstavi je Brajkovič pridobival napram tekmecem, ki so bili uvrščeni pred njim v skupnem seštevku. Do dobre polovice etape je nadoknadil 28 sekund zaostanka za Rollandom, 14 sekund za Zubeldio ter kar 52 sekund zaostanka za Evansom. Skratka odvijal se je pravi boj med omenjenimi za 6., 7. in 8. mesto v skupnem seštevku.

Kmalu po drugem merjenju vmesnega časa je Evansa ulovil njegov moštveni kolega Tejay Van Garderen, kar je bilo odločilno, da Brajkovič ni uspel prehiteti lanskega zmagovalca dirke po Franciji. Pet kilometrov do cilja je bilo jasno, da je Brajkovič vse počasnejši. Tam je že izgubil boj s Haimarjem Zubeldio, medtem ko je imel Rolland le še 10 sekund prednosti pred njim. Zadnji kilometri so bili za najboljšega Slovenca na dirki usodni, saj je izgubil še nekaj sekund in ni uspel prehiteti nikogar, ki je bil pred pričetkom etape uvrščen pred njim v skupnem seštevku. ''Enostavno nisem mogel kolesariti v položaju, katerega sem navajen. Imel sem bolečine v komolcu in niti ne vem, kakšne vmesne čase sem imel. Spal sem slabo, a to je Tour in nesreče se dogajajo,'' je po etapi povedal Jani Brajkovič. Etapne zmage se je veselil Bradley Wiggins, ki je dobil oba kronometra na letošnji dirki. Današnjega je prevozil s povprečno hitrostjo 50 kilometrov na uro. Drugo mesto je osvojil Christopher Froome, tretje pa Luis Leon Sanchez. Jani Brajkovič je etapo končal na 48. mestu, Borut Božič na 61. ter Kristijan Koren na 72. mestu.

V nedeljo bo na sporedu zadnja tradicionalna etapa s ciljem v Parizu na Elizejskih poljanah. Pričakujemo lahko ciljni šprint glavnine in nikakršnih sprememb v skupnem seštevku dirke. Bradleyu Wigginsu (Sky) se kot prvemu Britancu v zgodovini dirke obeta zmaga v skupnem seštevku dirke. Prvič v karieri bo pikčasto majico najboljšega v skupnem seštevku na gorskih ciljih osvojil Francoz Thomas Voeckler (Europcar). Prav tako bo Slovak Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) pri rosnih dvaindvajsetih letih prvič v karieri osvojil zeleno majico najboljšega kolesarja po točkah. Tudi Američan Tejay Van Garderen bo prvič v karieri osvojil belo majico najboljšega mladega kolesarja (do 25 let) v skupnem seštevku. Član ekipe BMC Racing bo postal tretji Američan, ki mu je to uspelo. Pred njim sta belo majico na Touru osvojila Greg Le Mond (1984) in Andy Hampsten (1986). Van Garderen je edini od dobitnikov majic, ki ni uspel slaviti etapne zmage na letošnji dirki, a bo dirko zato končal na sijajnem 5. mestu v skupnem seštevku. Če bo zadnja etapa minila po pričakovanjih bo Jani Brajkovič izenačil doslej najboljšo slovensko uvrstitev v skupnem seštevku, ki jo ima v lasti Tadej Valjavec. Besničan je leta 2008 dirko končal na 9. mestu v skupnem seštevku. Še enkrat se je pokazalo kako veliko vrednost sta imeli tisti dve minuti, ki jih je zaradi padcev tekmecev izgubil Brajkovič v prvi polovici dirke. Da o ekipi in njegovih moštvenih kolegih ne govorimo!

Ne spreglejte