Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 4. 2008,
17.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 13. 4. 2008, 17.21

8 let

Vrnitev Boonena na Roubaixu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 106. izvedbe kolesarske dirke Pariz-Roubaix je Tom Boonen. Belgijec je po letu 2005 slavil svojo drugo zmago na dirki, ki jo imenujejo ''severni pekel.''

Tudi letos so imeli kolesarji, ki so dirkali na ''severnem peklu,'' srečo z vremenom. Kljub predhodnim napovedim vremenoslovcev ni bilo padavin. Vseh 28. odsekov s kockami je bilo suhih, a zato ni bila dirka nič manj zanimiva. Slednja se je pričela razpletati pred sektorjem (odsek) 18. na 160 kilometru. Le dober kilometer pred vhodom v sloviti Arnbergški gozd je prišlo do padca v glavnini.

Vanj sta bila vpletena tudi Juan Antonio Flecha in Filippo Pozzato. Ob izhodu iz Arnberga (2.4 km) je v ospredju ostalo 35 kolesarjev. Med njimi ni bilo Boruta Božiča. Dvajset kilometrov kasneje sta Flecha in Pozzato uspela ujeti prvo skupino. Vendar je nekoliko kasneje Flecha ponovno grdo padel, Pozzato pa odpadel.

Petdeset kilometrov do cilja je pobegnil Stijn Devolder. Nakaj kilometrov kasneje ga je ulovil lanski zmagovalec Stuart O'Grady. Za njima je bila skupina šestih kolesarjev, ki ju je po zaslugi Van Summerna in Leifa Hosteja ulovila štirideset kilometrov do cilja. Le pet kilometrov kasneje je sladil odločilni napad. Švicar Fabian Cancellara, ki je na dirki slavil leta 2006 je takoj pokril napad Toma Boonena. Priključiti se jima je uspel le še Alessandro Ballan.

Trojica se je nato složno menjavala pri narekovanju tempa v ospredju. Tako Boonen kot Cancellara sta se v nadaljevanju večkrat poskušala otresti Ballana, ki jima je velikokrat le s težavo sledil. Kako velika je bila hitrost trojice v ospredju pove že podatek, da je četverica (Hoste, Maaskant, Devolder in O'Grady) 15 kilometrov do cilja zaostajala že dve minuti.

Cancellara je v nadaljevanju še nekajkrat poskušal s pobegom, a se Boonen ni pustil presenetiti. Odprto je ostalo le še vprašanje kakšen bo vrstni red po prihodu v cilj na dirkališču v Roubaixu. Komu je ostalo največ moči? Teoretično bi moral slaviti Boonen pred Ballanom in Cancellaro. Boonen je bil v šprintu premočan tekmec Cancellari in Ballanu. Premagal ju je vsaj za deset metrov.

Omenjena trojica je tudi leta 2006 odločala o zmagovalcu dirke. Takrat je slavil Cancellara (solo) pred Boonenom in Ballanom.

Edini Slovenec na dirki, Borut Božič je dirko končal predčasno. ''Dvakrat sem padel. Prvič sem padel pred prvim odsekom kock na petindevetdesetem kilometru. Hitro sem se pobral in nadaljeval z dirko. Drugič sem padel nekaj kilometrov pred pričetkom odseka skozi arnbergški gozd. Ravno sem jedel, ko se je tik pred menoj prevrnil kolesar ekipe Gerolsteiner. Zapeljal je v vodo in se od samega strahu ulegel. Ni mi preostalo drugega, kot da »podaljšam« na njivo,'' je bil dobro razpoložen Božič. ''Nato sem dolgo lovil skupino in zaradi kolone vozil prikolesaril na kocke skozi Arnberg s hitrostjo le 15 kilometrov na uro. Sem mislil, da se bom kar ustavil. Vseeno sem ulovil skupino, a je bilo pred nami že 35 kolesarjev. Močno me je bolel hrbet, a sem nadaljeval do stodevetdesetega kilometra. Nato sem odstopil. V sredo nastopim na dirki Scheldeprijs Vlaanderen. Nisem slab in veliko več lahko storim v sredo kot danes,'' je zaključil Božič, ki se nato vrača domov.

Ne spreglejte