Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 6. 2009,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 19. 6. 2009, 17.34

8 let

Visconti podarja zmago nosečemu dekletu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Giovanni Visconti je zmagovalec druge etape dirke Po Sloveniji. Drugouvrščeni je bil Grega Bole, ki se je pritoževal nad taktiko italijanskega moštva pri vzponu na Ljubljanski grad.

Za razliko od četrtkove, izjemno težke etape, so imeli tisti kolesarji, ki se borijo za dobro uvrstitev v skupnem seštevku, praktično dan počitka. Trasa od Kamnika do Ljubljane je bila večinoma ravninska in pisana na kožo šprinterjem, ki so se povsem na koncu udarili za osvojitev Ljubljanskega gradu.

Kolesarji, na štartu v Kamniku jih je bilo 121, so začeli z visokim tempom. Hitrosti so se gibale okoli 50 km/h, glavnina je bila ves čas razpotegnjena, poskusi pobegov pa so bili s strani rumene majice, ki je še vedno v lasti Jakoba Fuglsanga, taktično nadzorovani.

Prvi pravi resnejši pobeg se je zgodil na 33 kilometru, ko sta člana moštva Centri Della Calzature - Domenico Loria in Luca Fioretti – pobegnila glavnini in nadaljevala solo vožnjo do gorskega cilja Suhi Dol. Po težavah s krči je nato v ospredju ostal le še Domenico Loria, ki je uspel osvojiti še leteča cilja na Vrhniki in v Grosupljem.

Nato pa so se zganila moštva, ki so imela velike načrte v tej etapi – predvsem ekipa ISD Neri. Že na drugemu gorskemu cilju na Treščaku je bil njen član Alessandro Proni najhitrejši, najboljše izhodišče pa so si Italijani prikolesarili pri vzponu na Ljubljanski grad – po mnenju drugouvrščenega Grege Boleta na nekoliko nepošten način.

"Kljub temu, da sem bil na koncu drugi, sem zadovoljen z doseženim. Vseeno obstaja grenak priokus, saj je klubski kolega Viscontija v zadnjem ovinku naredil nekaj v neskladju s kolesarsko etiko. Z zaviranjem je napravil veliko luknjo, tako da smo kolesarji zaostali 40 metrov za vodilnim. Nekako mi ga je uspelo ujeti, za kaj več pa na žalost nisem imel moči," je po koncu druge etape razlagal Bole, član slovenske nacionalne ekipe.

Zmage se je tako veselil Giovanni Visconti, italijanski državni prvak iz leta 2007, ki se očitno dobro znajde na slovenskih tleh, saj je leta 2003 in 2004 že slavil zmagi na enodnevni dirki za VN Kranja.

"Ekipa je ves dan delala zame, zato se moram v tem trenutku zahvaliti kolegom. Ob tako dobri pomoči mi ni preostalo nič drugega, kot da osvojim drugo etapo. To zmago bi posvetil dekletu, s katerim pričakujeva otroka. V sobotni etapi bom nekoliko štedil z močmi, tako da bom v nedeljo ponovno pripravljen na spopad v ciljnem šprintu."

Rumeno majico in prednost dobrih dveh minut pred najbližjim zasledovalcem Tomažem Nosetom (Adria Mobil) je po prihodu v cilj zadržal Jakob Fuglsang (Team Saxo Bank), ki bo vnovič na preizkušnji v soboto, ko je na sporedu gorska etapa z vzponom na Krvavec. Vremenoslovci napovedujejo hladno in deževno vreme, kar Dancu ne odgovarja, pa čeprav prihaja iz dežele, kjer temperature niso ravno visoke.

Ne spreglejte