Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
26. 3. 2017,
18.05

Osveženo pred

7 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Greg Van Avermaet

Nedelja, 26. 3. 2017, 18.05

7 let

Van Avarmaet najboljši tudi na dirki Gent-Wevelgem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Greg Van Avermaet thumb | Foto Reuters

Foto: Reuters

Olimpijski kolesarski prvak, Belgijec Greg Van Avermaet (BMC Racing), je v svojo zbirko bogatih uspehov dodal še enega, ki mu je doslej manjkal. Dobil je domačo klasiko Gent - Wevelgem, doslej je bil na njej najboljši tretji, kar je bila njegova druga zmaga v treh dneh, saj je bil najboljši tudi na petkovi dirki E3 Harelbeke.

Spet se mu je najbolj približal rojak, tokrat ne Philippe Gilbert, ampak Jens Keukeleire, s katerim sta tvorila ubežno dvojko, ki se je izoblikovala v zadnjih kilometrih. Na koncu sta se Belgijca, ki sta se v begu složno izmenjevala, za zmago udarila v sprintu. Čeprav je bil skozi vso dirko aktiven, je imel več moči Van Avermaet. V ozadju je dvojko lovila skupina treh kolesarjev, v kateri so bili svetovni prvak Slovak Peter Sagan, Nizozemec Niki Terpstra in Danec Soren Kragh Andersen, ki pa so bili v lovu neuspešni, Sagan je v sprintu prišel do tretjega, Terpstra do četrtega, Andersona pa je nekaj metrov pred ciljem prehitela večja skupina zasledovalcev.

Van Avermaet si je z zmago povsem zaslužil. Potem ko je glavnina nevtralizirala pobeg devetih kolesarjev - kot zadnjega je 34 kilometrov pred ciljem ujela Belgijca Prebna Van Heckeja, je prevzel pobudo na dirki. Na enem od vzponov je napadel, sledil mu je lahko le Sagan. Pozneje so se skupini pridružili še Tempstra, zmagovalec dirke leta 2014 Nemec John Degenkolb, Čeh Zdenek Štybar in Norvežan Edwald Boason-Hagen. Sama eminentna imena, zato je kazalo, da bo to skupina, ki bo obračunala. A osmerica zasledovalcev se s tem ni strinjala, tako da je nastala skupina 14 kolesarjev. Toda ritem, ki ga je večji del narekoval Van Avermaet, je skupino spet razbil. Na čelu sta ostala Belgijca, ki sta imela že 20 sekund prednosti pred zasledovalno trojko, ki je lahko le opazovala ritem vodilnih. Na koncu sta Belgijca zmanjšala ritem, a imela reči pod nadzorom, tako da sta se med seboj udarila za zmago.

Slovenskih tekmovalcev ni bilo med najboljšimi. Še najbolje je šlo Luki Mezgecu (Orica Scott), ki je v cilj prišel v skupini, ki je zaostala šest sekund, zasedel je 26. mesto. Kolesarji Bahrain Meride so delali za kapetana Sonnyja Colbrellija, ki je na koncu zasedel 13. mesto, pri tem pa so imeli tudi nekaj smole, saj jih je zaustavil skupinski padec, zaradi katerega sta med drugim v ozadju ostala tudi Norvežan Alexander Kristoff in Nemec Tony Martin. Luka Pibernik je na koncu z zaostankom 30 sekund zasedel 54. mesto, Borut Božič je zaostal sedem minut in 26 sekund in bil 83., dirke pa ni končal David Per. Odstopila sta tudi Kristijan Koren (Cannondale) in Marko Kump (UAE Emirates).

Ne spreglejte