Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
21. 6. 2015,
18.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 21. 6. 2015, 18.14

8 let

V treh letih se mu je svet povsem obrnil na glavo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenija se veseli skupaj s kolesarjem Adrie Mobila Primožem Rogličem, ki je osvojil dirko Po Sloveniji. Verjeli ali ne, svet kolesarstva je začel spoznavati šele leta 2012.

Zgodba, ki jo piše kolesar Adrie Mobila Primož Roglič, je res izjemna in spoštovanja vredna. Pred približno desetimi leti je veljal za nadarjenega skakalca. Pri vsega 16 letih je zmagal na tekmi celinskega pokala v Planici, pohvali pa se lahko z medaljama na mladinskih svetovnih prvenstvih. Leta 2006 je v Kranju skočil do ekipnega srebra, leto dni pozneje pa se je v Trbižu z moštvenimi kolegi veselil celo zlatega odličja.

Veliko oči je bilo uprtih vanj, a se je njegova skakalna kariera zasukala v napačno smer. Nagajati mu je začelo koleno, v Planici je grdo padel in ko je k temu dodal še druge dejavnike, je pri 22 letih dejal, da je skakalne poti konec.

Prodal motor, kupil kolo in se podal v profesionalni svet kolesarstva

Njegov naslednji korak je bil, da je prodal motor in si kupil kolo. V času skakanja kolesarjenje ni bilo na "meniju", saj morajo skakalci imeti dobro razvite druge mišice.

Ker je zanj značilno, da na treningih gara in ne popušča, se je sprva lotil rekreativnih vzponov in na njih kot po tekočem traku zmagoval. Nato so ga povabili na teste na Fakulteto za šport, kjer je doktor Radoje Milić videl osupljive rezultate. Pri kolesarskem klubu Adria Mobil niso oklevali in z njim podpisali pogodbo.

Takrat se je zanj začelo povsem novo poglavje v vlogi profesionalnega športnika. Kolesarstvo je drugačna panoga kot skoki in ker ni imel takšne osnove, kot jo imajo tisti, ki se s tem športom začnejo ukvarjati že pri 12 letih, je moral preskakovati razrede.

Preseneča iz leta v leto

Tudi strokovnjaki v svetu kolesarstva se čudijo, kako hitro napreduje in se razvija v kolesarja, ki bo najverjetneje kmalu zrel za tujino. Lani se je veselil prve zmage, potem ko si je pokoril konkurenco na enodnevni dirki Hrvaška–Slovenija. Letos maja je nadgradil svoj najboljši rezultat in osvojil dirko po Azerbajdžanu.

Čeprav je kategorizacija dirke po Azerbajdžanu ista kot dirka Po Sloveniji, pa je pri nas konkurenca bistveno boljša, saj so nastopale tri ekipe WorldTour in številna Pro kontinentalna moštva. Potihoma si je želel, da bi se v Novem mestu pohvalil z rumeno majico, njegov trener Boštjan Mervar je dejal, da je močan v hrib in da je napredoval tudi v kronometru.

Ta je bil na sporedu prvi dan 22. dirke Po Sloveniji, Roglič pa se je odlično znašel, čeprav mu je trener dejal, da bi lahko kolesaril še vsaj pet sekund hitreje, če bi držal ravno linijo.

Zaostanek za najboljšimi ni bil velik, vse upe pa je nato položil v gorsko etapo, ki jo je odpeljal v velikem slogu. Pri zadnjem vzponu na Tri kralje je bil najaktivnejši. Dvakrat je pobegnil skupini in bil v drugo uspešen. A bi se lahko njegov samostojni pohod kmalu končal klavrno, saj sta ga 500 metrov pred ciljem ulovila Mikel Nieve iz ekipe Sky – v skupnem seštevku je za Rogino zaostal le za pet sekund – ter moštveni kolega Radoslav Rogina.

Povzdignil je Slovence in izenačil tekmo s tujci

Domače okolje, dekle živi v Slovenski Bistrici, mu je dalo ob koncu dodatnega zagona. Še enkrat je zagrizel ter na koncu dobil tudi nagrado, saj je imel v finišu največ moči. Zanj je bila to največja zmaga v karieri, glavna nagrada pa je prišla na vrsto naslednji dan v Novem mestu, kjer so ga dokončno okronali za zmagovalca 22. dirke Po Sloveniji.

Prav po njegovi zaslugi je po letu 2015 razmerje zmag med Slovenci in tujci spet izenačeno na 11 : 11.

Njegov uspeh seveda v tujini ne bo ostal neopažen, saj ima naša največja kolesarska dirka precejšnjo veljavo, zato bodo 25-letnega kolesarja pri novomeški Adrii Mobilu v prihodnosti težko zadržali.

Ne spreglejte