Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
22. 4. 2017,
10.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

kolesarstvo nesreča nesreča smrt Dirka po Italiji Michele Scarponi

Sobota, 22. 4. 2017, 10.32

6 let, 7 mesecev

Michele Scarponi [1979–2017]

V prometni nesreči je danes umrl zmagovalec dirke po Italiji

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Michele Scarponi | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Kolesarski svet je danes pretresla žalostna novica: v prometni nesreči v italijanskem Filottranu je umrl Michele Scarponi, zmagovalec dirke po Italiji iz leta 2011.

Po prvih informacijah se je nesreča zgodila med treningom v bližini njegovega doma v Filottranu, Michele Scarponi pa naj bi trčil s kombijem. Čeprav so bili reševalci na kraju nesreče v nekaj minutah, niso mogli preprečiti najhujšega. Umrl je star 37 let. Nesrečni kolesar je imel z ženo dva otroka.

"Tragedija je prevelika, da bi jo lahko opisali. Naš športnik Michele Scarponi je danes zjutraj med treningom izgubil življenje. Na križišču je trčil s kombijem … Zapustil nas je velik šampion in poseben človek, nasmejan v vsaki situaciji," so med drugim v izjavi za javnost zapisali pri Astani.

Zmaga mu je pripadla po diskvalifikaciji Španca

Največji dosežek v karieri je dosegel na dirki po Italiji. Na Giru je leta 2011 sicer končal na drugem mestu, a so prvotnega zmagovalca Španca Alberta Contadorja zaradi jemanja prepovedanih poživil pozneje diskvalificirali, zmago pa pripisali Italijanu. Scarponi je zmago poskusil ubraniti leto pozneje, a je končal na četrtem mestu. Istega leta je nastopil tudi na dirki po Franciji, a je bil s 24. mestom v končni razvrstitvi razočaran. V času največjih uspehov je vozil za ekipo Lampre-ISD, od leta 2014 pa je nosil dres Astane. V njem je še pred dnevi tekmoval na dirki Tour of the Alps, do letos poznani kot dirki po Trentinu, kjer je končal na skupnem četrtem mestu, dobil pa je prvo etapo.

Uradna podelitev najboljšim na Giru leta 2011. Največji pokal je takrat prejel Contador, ki pa je bil pozneje diskvalificiran. Nesrečni Italijan je na sliki levo. | Foto: Reuters Uradna podelitev najboljšim na Giru leta 2011. Največji pokal je takrat prejel Contador, ki pa je bil pozneje diskvalificiran. Nesrečni Italijan je na sliki levo. Foto: Reuters

Večkrat se je znašel v dopinških aferah

Scarponi je večkrat v svoji karieri tudi grešil. Vpleten je bil v "operacijo Puerto". Španska dopinška saga se je več let vlekla po sodiščih. Španska policija je "operacijo Puerto" izpeljala maja leta 2006, tedaj pa so pri zdravniku Eufemianu Fuentesu našli večje količine vrečk s krvjo, steroide in EPO ter sezname športnih strank s psevdonimi. Scarponi je je 8. maja 2007 priznal vpletenost v afero in pozneje tudi odslužil svojo kazen.

Začasno ga je delodajalec suspendiral tudi leta 2012, potem ko je priznal, da je izvajal teste pri doktorju Michelu Ferrariju, ki je bil povezan s številnimi dopinškimi škandali v kolesarstvu.


Znan je bil tudi po kolesarjenju s svojo papigo Frankie:

Ne spreglejte