Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 1. 2017,
17.08

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

Natisni članek

Dirka po Avstraliji kolesarstvo Dirka po Franciji Vuelta Vuelta hostesa

Četrtek, 19. 1. 2017, 17.08

3 tedne, 5 dni

Dirka po Avstraliji brez atraktivnih deklet

V "deželi tam spodaj" spremenili kolesarsko tradicijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

1

V kolesarstvu že tradicionalno velja, da so zmagovalci na zmagovalnem odru deležni cvetja in poljuba hostes, ki spremljajo dirko. Mnenja o njihovi vlogi so deljena, organizatorji Dirke po Avstraliji pa so se odločili, da tradicijo spremenijo in ceremoniale ob podelitvi nagrad izvedejo brez njih.

Mnenja o odločitvi organizatorjev so deljena. Nekateri jo podpirajo, saj menijo, da je šlo pri tem zgolj za seksizem in izkoriščanje deklet, drugi se zgražajo, saj je prisotnost deklet na zmagovalnem odru sestavni del profesionalnega kolesarstva, in so prepričani, da so organizatorji s to potezo vendarle pretiravali.

Takole je videti podelitev brez hostes #video:

Zanjo so se odločili na uvodni dirki kolesarske sezone, na Dirki po Avstraliji, že pred tem pa so se za podobno potezo odločili organizatorji ene od avtomobilističnih dirk v "deželi tam spodaj", saj, kot so pojasnili, postavljanje žensk v takšen položaj javnosti pošilja napačno sporočilo o njihovi vlogi v družbi.

Vlogo hostes so tako prevzeli predstavniki sponzorjev dirke in organizatorja, podobno kot to že zdaj velja v ženski kolesarski karavani.

Naj hostese ostanejo del ceremoniala ob podelitvi nagrad v svetu profesionalnega kolesarstva?

  • Obvezno!
    75,18 %
    209 glasov
  • Vseeno mi je.
    7,19 %
    20 glasov
  • Ne, to je izkoriščanje žensk.
    17,63 %
    49 glasov
Oddanih 278 glasov

Za delo hostese na Dirki po Franciji vlada ogromno zanimanje. Vsako majico (za vodilnega v skupni razvrstitvi, za najboljšega hribolazca, najboljšega mladega kolesarja, ...) podeli drug par deklet, oblečenih v skladu z barvo majice. Na fotografiji: Rafal Majka pozira v pikčasti majici, ki pripada najboljšemu hribolazcu v kolesarski karavani. | Foto: Getty Images Za delo hostese na Dirki po Franciji vlada ogromno zanimanje. Vsako majico (za vodilnega v skupni razvrstitvi, za najboljšega hribolazca, najboljšega mladega kolesarja, ...) podeli drug par deklet, oblečenih v skladu z barvo majice. Na fotografiji: Rafal Majka pozira v pikčasti majici, ki pripada najboljšemu hribolazcu v kolesarski karavani. Foto: Getty Images

Na Tour de France veliko zanimanje za delo hostes

Tradiciji se skoraj zagotovo ne bodo odpovedali na dirki vseh dirk, Dirki po Franciji, kjer za mesto hostes vlada huda konkurenca. Vsako leto se jih prijavi več kot 500. Upajo na večjo prepoznavnost in dodatni zalet pri zagonu manekenske kariere, seveda pa pri tem tudi nekaj zaslužijo. Dekleta naj bi za delo na tritedenski etapni dirki zaslužila med 900 in dva tisoč evri, omogočijo pa jim tudi brezplačno prenočišče in prehrano.

Tudi na največji slovenski profesionalni dirki, dirki Po Sloveniji, ki bo na sporedu konec junija, o ukinitvi hostes ne razmišljajo.

Lani sta vlogo hostes na dirki Po Sloveniji opravljali Manja Dobrilovič, Playboyevo dekle leta 2014, ki je bila na slovenski pentlji v tej vlogi že tretjič, in novinka na kolesarskih podijih Lea Rogelj. | Foto: Grega Valančič/Sportida Lani sta vlogo hostes na dirki Po Sloveniji opravljali Manja Dobrilovič, Playboyevo dekle leta 2014, ki je bila na slovenski pentlji v tej vlogi že tretjič, in novinka na kolesarskih podijih Lea Rogelj. Foto: Grega Valančič/Sportida
 

 

 

 

Direktor Vuelte: Naše hostese delajo v dostojanstvenem okolju

V zvezi z odločitvijo avstralskih kolegov se je izjasnil tudi direktor tritedenske kolesarske dirke v Španiji, Vuelte, Javier Guillén, ki je za španski časnik Marca povedal, da do zdaj niso dobili še nobenih pritožb, povezanih z vlogo in javno podobo hostes. "Naša dekleta delajo v dostojanstvenem okolju. Na podelitvah dirk v moški konkurenci sodelujejo dekleta, na ženskih dirkah pa moški," je pojasnil.

 | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kaj počnejo hostese na kolesarskih dirkah?

Hostese oziroma v angleščini "podium girls" so dekleta, ki ob koncu kolesarske dirke najboljšim kolesarjem pomagajo obleči zmagovalne majice v različnih kategorijah in jim na lici (usklajeno v paru) pritisnejo poljub, kar z največjim veseljem ovekovečijo vsi prisotni fotografi. To je fotografija, ki v večini primerov obkroži kolesarski svet.

Hostese sodelujejo tudi s sponzorji, skrbijo za posebne VIP-goste dirke in s kolesarji pozirajo na štartu vsake etape, podobno kot v motošportu. V Franciji jih imenujejo "hótesses du Tour", v Španiji pa so znane kot "azafatas".

Kot protiutež moškim kolesarskim dirkam so na nekaterih ženskih dirkah uvedli moške hostesnike, ki izročajo nagrade najboljšim kolesarkam.

Kolesar Mikel Landa je prepričan, da je treba odločitev Avstralcev posnemati tudi širše. "Ženske s tem obravnavamo zgolj kot objekt in jih s tem razvrednotimo."  | Foto: Getty Images Kolesar Mikel Landa je prepričan, da je treba odločitev Avstralcev posnemati tudi širše. "Ženske s tem obravnavamo zgolj kot objekt in jih s tem razvrednotimo." Foto: Getty Images

Kaj pravijo kolesarji?

Nizozemski kolesar iz ekipe Trek – Segafredo Koen de Kort je nad odločitvijo organizatorjev Dirke po Avstraliji zgrožen. "Moja žena je nekoč opravljala delo hostese na kolesarskih dirkah. Njihova vloga ni samo to, da so lepe, ampak so tudi gostiteljice," je povedal za spletni portal Velonews. "Zdaj so to vlogo prevzeli mlajši kolesarji in vse skupaj je videti smešno. Politika je šla v tem primeru predaleč," se je pridušal.

Tudi de Kortov ekipni kolega Peter Stetina meni, da so hostese sestavni del kolesarstva in da v tem ni prav nič seksističnega, razen seveda, če organizator dekletom nameni provokativna oblačila. "Po mojem mnenju bi morala dekleta ostati. Če bom kdaj zmagal, bi si želel, da mi ena od njih izroči cvetje in da poljub. Za praznovanje gre," je dejal.

Bolj v koraku s časom je Tyler Farrar, kolesar ekipe Dimension Data, ki je na lastni koži okusil že številna poziranja v družbi deklet na zmagovalnem odru. "O tej temi se govori že dlje časa, vendar je zdaj prvič, da so se organizatorji odločili za takšno spremembo. Ljudje se radi držijo tradicije, tudi v športu, a dejstvo je, da tudi mi ne tekmujemo več v pletenih jopicah, kajne? Časi se spreminjajo," je sklenil Farrar.

O tradiciji je javno podvomil tudi Mikel Landa, kolesar britanske ekipe Sky, ki je dejal, da bi bilo odločitev Avstralcev treba posnemati tudi širše. "Priznati morate, da so dekleta tam zgolj zaradi lepote in dejstva, da imajo lepo postavo, to pa ni sporočilo, ki ga želimo dajati svetu. S tem jih obravnavamo zgolj kot objekt in jih razvrednotimo, to pa ni dobro."

Slovak Peter Sagan se je leta 2013 prekršil na zmagovalnem odru. Hosteso je uščipnil v zadnjico, potem pa z velikim šopkom rož prosil za opravičilo. | Foto: Getty Images Slovak Peter Sagan se je leta 2013 prekršil na zmagovalnem odru. Hosteso je uščipnil v zadnjico, potem pa z velikim šopkom rož prosil za opravičilo. Foto: Getty Images

V preteklosti se je zgodilo tudi nekaj incidentov, posredno ali neposredno povezanih s hostesami na dirki.

Enega od najbolj odmevnih je zakuhal slovaški kolesarski zvezdnik Peter Sagan, ki je leta 2013 na Dirki po Flandriji na zmagovalnem odru za zadnjico uščipnil hosteso (in se ji pozneje opravičil z velikim šopkom rož), leta 2003 pa so eno od hostes na Dirki po Franciji, Melanie Simonneau, odpustili.

Razlog? Druženje s kolesarjem. Šlo je za Georgea Hincapieja, ki je dekle pozneje vzel za ženo.

Peter Sagan se je za svoje dejanje na zmagovalnem odru hostesi javno opravičil:

Ne spreglejte