Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2016,
12.55

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Natisni članek

teroristični napad Tour de France Tour de France Chris Froome Nica

Petek, 15. 7. 2016, 12.55

1 leto, 9 mesecev

Tudi kolesarska karavana francoskega Toura z mislimi pri žrtvah grozljivega pokola v Nici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

Dirka po Franciji je z včerajšnjim tekaškim vložkom Chrisa Frooma, katerega glavni vzrok je bilo trčenje z motoristom na dirki, poskrbela za pravo dramo, organizatorji pa so sporočili, da se ta kljub izrednim razmeram v Franciji nadaljuje. Kolesarji se bodo žrtvam terorističnega napada v Nici poklonili z minuto molka.

"Naše misli so s tistimi, ki jih je prizadel grozljiv teroristični napad v Nici," je danes na Twitterju zapisal Chris Froome, trenutno vodilni na Dirki po Franciji, zraven pa pripel fotografijo francoske trobojnice.

Grozljiv napad v Nici je že drugi teroristični napad, ki je Francijo pretresel v zadnjih osmih mesecih. V četrtek zvečer je tovornjak zapeljal v množico ljudi, ki so proslavljali dan Bastilje, francoski državni praznik, in ubil več kot 80 ljudi, mnogi se še vedno borijo za življenje. Novembra lani je v bombnem napadu v Parizu umrlo 130 ljudi.

Minuta molka na štartu in cilju

Tragični dogodek je pretresel tudi kolesarsko karavano, ki se že drugi teden poti na dirki vseh dirk, francoskem Touru. Direktor dirke Christian Prudhomme je sporočil, da se bodo žrtvam napada v Nici poklonili z minuto molka na štartu današnjega kronometra, pozneje pa tudi na cilju, kjer se bodo na posebni slovesnosti žrtvam z minuto molka poklonili tudi nosilci rumene, zelene in pikčaste majice najboljšega hribolazca.

Voznik tovornjaka, ki je sinoči zapeljal v množico, je ubil več kot 80 ljudi, številni se še borijo za življenje. | Foto: Voznik tovornjaka, ki je sinoči zapeljal v množico, je ubil več kot 80 ljudi, številni se še borijo za življenje.
 
"Žrtvam se želimo pokloniti dostojanstveno. Spraševali smo se, ali naj dirko prekinemo, vendar smo se po posvetu z vodilnimi dirke odločili, da jo nadaljujejo na umirjen in dostojanstven način," je utemeljil odločitev vodstva dirke.

Brezobzirno nesmiselno dejanje v Nici je šokiralo tudi Nizozemca Baukeja Mollemo, ki je bil na včerajšnji etapi s ciljem na  Mont Ventouxu prav tako udeležen v trčenju s spremljevalnim motociklom. Sinoči je na Twitterju zapisal: "Nisem mogel zaspati, potem pa sem prebral nekaj, kar je precej bolj pomembno kot Tour. Ta svet je nor."

Tudi francoski hribolazec Romain Bardet se je spomnil na žrtve napada v Nici. "Nikoli ne obupaj. Mislim na Nico," je zapisal na Twitterju.

23 tisoč policistov za varnost Toura

Zaradi novembrske drame v Parizu je varnost na letošnjem Touru še posebej poostrena, sporočajo organizatorji prestižne dirke, čeprav gledalci tega morda ne opazijo.

Tritedensko etapno dirko varuje kar 23 tisoč policistov, varnostne službe pa redno pregledujejo torbe obiskovalcev in nadzorujejo dogajanje ob trasi.

Francoski predsednik Francois Hollande je danes razglasil tridnevno žalovanje.

13. etapa v znamenju kronometra

Kolesarje na francoskem Touru danes čaka 37 kilometrov dolg kronometer s štartom v kraju Bourg-Saint-Andeol in ciljem v Caverne de Pont-D'Arc, ki je nekaj ur oddaljen od kraja krvavega pokola.

Ne spreglejte