Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
10.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 21. 6. 2014, 10.34

8 let

Tri Kralje osvojil Bongiorno, v rumenem Machado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Italijan Francesco Bongiorno je zmagovalec tretje etape 21. dirke Po Sloveniji. Drugi je bil Portugalec Tiago Machado, ki je oblekel tudi rumeno majico in je najverjetneje tudi končni zmagovalec.

Triindvajsetletni Bongiorno je dosegel prvo profesionalno zmago, tudi Machado pa je pred uspehom kariere, saj še nima zmage na večdnevnih dirkah.

16.53, 1 km do konca: Prvi trije (Machado, Bongiorno, Zakarin) bodo odločali od zmagovalcu, ostali so predaleč.

16.53, 2 km do konca: Nič novega, prednost vodilnih ostaja okoli 30 sekund pred skupinico s Kristjanom Korenom.

16.47, 3 km do konca: Vodilni trije so si pred najbližjimi zasledovalci privozili 30 sekund prednosti.

16.47: Vodilni trojček (Machado, Bongiorno, Zakarin) ima nekaj deset metrov prednosti.

16.45: V vodstvu le še trije: Francesco Manuel Bongiorno, Tiago Machado, Linur Zakarin, ki jim sledi skupinica: Kristijan Koren, Damiano Caruso, Simon Yates, Emanuele Sella, Angelo Pagini, Matteo Rabottini, Eliot Lietaer. Do vrha je še šest kilometrov.

16.40: Začenja se boj za zmago. V vodstvu le še Simon Yates, Francesco Manuel Bongiorno, Tiago Machado, Linur Zakarin, Jure Golčer in še dva kolesarja.

16.35: Pred nami je zadnjih deset kilometrov odločilne etape. V vodilni skupini je od 20 do 25 kolesarjev in med njimi bomo dobili tudi končnega zmagovalca 21. dirke Po Sloveniji.

16.31, 182 km: Pobega je konec. Vodilna četverica je ujeta. Skupina z rumeno majico zdaj skupaj nadaljuje. Taktičen boj se bo počasi začel.

16.30: Četverica se ne predaja, a iz skupine favoritov je skočil Portugalec Tiago Machado, eden izmed favoritov, ki mora nadoknaditi minuto zaostanka.

16.22: Kolesarji še enkrat vzpenjajo na Veliko Tinje, od tam pa jih bo zdaj pot vodila na Tri Kralje.

16.20, 177 km: Ubežniki se ne dajo in drži prednost minute in 20 sekund. Očitno se ne bodo predali vse do odločilnega vzpona na Tri Kralje.

16.15: Kljub temu se fantastična četverica še ne da. Pred skupino z rumeno majico in glavnimi favoriti za zmago ima še nekaj več kot minuto prednosti.

16.10: Do cilja je le še 25 kilometrov. Štirje ubežniki so v vratolomnem spustu zadržali nekaj prednosti pred glavnino, a le še vprašanje časa je, kdaj bodo današnji junaki ujeti.

16.00: Klemen Štimulak (Adria Mobil) je najhitreje prevozil tudi Veliko Tinje, gorski cilj druge kategorije, kjer jih je pričakala razposajena množica ljubiteljev kolesarstva.

15.55: Kolesarji imajo do vrha le še kilometer. Prednost se hitro topi, ta je manjša od minute. Ekipa Connondalle diktira izredno oster tempo.

Zanimivost: Več kot očitno je, da bo ciljni vzpon današnje etape na Tri Kralje odločil, kdo bo zmagovalec letošnje dirke. To je že četrti vzpon v zgodovini dirke Po Sloveniji, ki bo odločilno vplival na skupni seštevek dirke.

Do zdaj so bili to vzponi na Vršič, Krvavec in Golte. Na Vršič ali preko Vršiča je doslej dirko Po Sloveniji kolesarje popeljala štirinajstkrat. Trikrat je cilj etape dirke Po Sloveniji gostil Krvavec, enkrat pa Golte.

15.52: Vodilna četverica ima še vedno lepo prednost, natančno dve minuti in 35 sekund.

15.50: V vodstvu so le še štirje kolesarji. Odpadla sta Belgijec Edvard Theuns in Italijan Alessandro Malaguti. Klemen Štimulak, član novomeške Adrie Mobil, ne popušča.

15.50: Kolesarji se že vzpenjajo na Veliko Tinje, gorski cilj druge kategorije (670 mnv), ki bo na 160,7 kilometra današnje etape.

15.45: Stefano Pirazzi sam ni mogel ujeti ubežnikov, zato je raje počakal glavnino.

15.40: Sedemindvajsetletni Stefano Pirazzi (Bardiani-CSF), vmesni osamljeni jezdec, je letos "končno" zmagal etapo na dirki po Italiji. Najboljši je bil v 17. etapi s ciljem v mestecu Vittorio Veneto. Pirazzi je odlično na dirki po Italiji nastopil že lani, ko je osvojil modro majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev.

15.30, 145 km: Vodilna šesterica ima še vedno prednost nekaj več kot dve minuti in pol pred rumeno majico, vmesni Italijan Pirazzi pa je minuto in 55 sekund za vodilnimi.

15.15, 135 km: Iz glavnine je pobegnil in se spustil v lov za ubežniki Stefano Pirazzi (Bardiani). Odstopil je kolesar s številko šest, Bruno Maltar, ki je že v "metli". Italijan za ubežniki zaostaja nekaj več kot dve minuti.

15.05: Prednost ubežnikov se je prepolovila. Ta zdaj znaša samo še tri minute in 14 sekund.

15.01, 122,4 km: Drugi, ki je na tej etapi osvojil 200 evrov, je Belgijec Edvard Tehuns, ki je najhitreje prevozil premijski cilj v Gorenju. Ubežniki že na poti proti gorskemu cilju druge kategorije Padeški Vrh, ki je na nadmorski višini 900 metrov.

14.35, 115 km: Prednost bežečih je še narastla. Vodilna šesterica ima zdaj pred skupino z rumeno majico že šest minut in 20 sekund prednosti.

14.25, 105 km: Lampre in Connondalle sta še vedno na čelu velike skupine, ki je prej že lepo lovila ubežnike, zdaj, po postanku v "bifeju", je prednost narasla na skoraj šest minut (5:40).

14.15, 100 km: Kolesarji so pravkar v t. i. "bifeju", tekmovalcem ob cesti dajejo vrečke z okrepčili. Prednost ubežnikov pa je znova poskočila na pet minut in 30 sekund. Organizatorji še obveščajo, da je s kolesa sestopil član Katjuše, Anton Vorobjev .

14.05: Člani ekipe Cannondalle in Lampre narekujejo močan ritem, glavnina se je ubežni šesterici še nekoliko približala (4:30).

13.55, 80 km: Povprečna hitrost kolesarjev po dveh urah dirkanja je 40 km/h. Zanimivo pa je, da je glavnina nekoliko zmanjšala zaostanek ubežnikov in je ta zdaj padla pod pet minut (4:40).

13.30: Prednost vodilne šesterice, v kateri je tudi Adriin Klemen Štimulak, je še nekoliko narasla, ta zdaj znaša pet minut in 30 sekund.

13.15 Zmagovalec posebnega nagradnega šprinta v Podčetrtku je bil Italian Andrea Fedi, ki je dobil 200 evrov.

13.13, 60 km: Očitno ima dovolj počitka tudi glavnina, ki je nekoliko stopila na padala. Povprečna hitrost je zdaj že okoli 40 km/h. Prednost ubežnikov pa se za zdaj še en topi.

13.05: Ubežni skupini se je po "gumidefektu" znova prključil Italijan Alessandro Malaguti (Vinni Fantini Nippo). Ubežniki imajo zdaj prednost pred skupino z rumeno majico že več kot pet minut.

13.00, 45 km: Na etapi se ne dogaja nič novega. Prednost ubežnikov se ne topi in ostaja okoli pet minut. Na čelu glavnine tempo diktirajo člani ekip Lampre in Connodalla.

12.52: Ker je prednost ubežnikov blizu petih minut pomeni, da je Pavel Brutt (Katjuša) virtualno oblekel rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku.

Med ubežniki je bil Rus pred začetkom etape najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku dirke. Za vodilnim Michaelom Matthewsom (Orica-GreenEdge) je na 38. mestu zaostajal štiri minute in šest sekund. Mesto slabši je bil Slovenec Klemen Štimulak (Adria Mobil) z zaostankom štirih minut in 12 sekund.

Preostali štirje ubežniki, Belgijec Edvard Theuns (Topsport Vlaanderen-Baloise), Italijani Antonio Parrinello (Androni Giocattoli-Venezuela), Andrea Fedi (Neri Sottoli) in Alessandro Malaguti (Vini Fantini-Nippo), so zaostajali še več.

12.45: Ubežniki že grizejo proti prvemu vzponu, Košnica, in imajo še vedno lepo prednost, ki zdaj znaša okoli pet minut. Na čelu glavnine sta ekipi Lampreja in Connondalle.

12.25: Kolesarji se počasi bližajo prvemu vzponu na etapi. Na 31,8 kilometra bodo prevozili Košnico, ki je na nadmorski višini 553 metra.

12.20, 20 km: Prednost vodilne šesterice je narasla na štiri minute in deset sekund.

12.15: Ubežniki ne popuščajo. Pred glavnino, na čelu katere je Lamre, imajo že štiri minute prednosti.

12.08, 17 km: Skupina z rumeno majico očitno varčuje z močmi, saj vodilna šesterica pridobiva na času iz kilometra v kilometer. Njihova prednost je zrasla še za več kot pol minute. Približujemo se prvemu letečemu cilju v Šentjurju.

12.05, 15 km: Glavnina vozi zelo brezvoljno in nezainteresirano, ubežniki pa to s pridom izkoriščajo. Njihova prednost je zdaj že skoraj tri minute.

12.00, 10 km: Za karavano je prvih deset kilometrov. Ubežna šesterica ima zdaj prednost pred glavnino že 35 sekund.

11.55: Prvi uspešen pobeg. Prednost pred glavnino so si privozili Klemen Štimulak, Pavel Brutt, Antonino Parrinello, Andrea Fedi, Edvard Theuns in Alessandro Malaguti.

11.50: Kot vselej so že od samega začetka vrstijo številni poskusi pobega, a zaenkrat še ni bilo uspešnega poskusa. Organizatorji dirke sporočili, da etape ni začel niti član Katjuše, Aleksander Ribakov.

11.45: Konec ogrevanja. Boj za generalno razvrstitev 21. dirke Po Sloveniji se je tudi uradno začel.

11.30: Kolesarji so se podali na težko, 192 kilometrov dolgo preizkušnjo. Začeli so kot vedno v zaprti vožnji po nekaj manj kot sedmih kilometrih pa se bo začelo zares. Etapo je začelo 137 kolesarjev, dva manj kot včeraj.

Kako pred etapo razmišlja lanski zmagovalec, kolesar Adrie Mobil, Radoslav Rogina: "O današnji etapi ne gre izgubljati besed, saj smo veliko o njej že povedali. Mislim, da se bo skušalo pred zadnjim klancem otresti rumeno majico ki jo ima Michael Matthews. V nasprotnem primeru bo lahko tudi končni zmagovalec."

Kaj pred začetkom pravi, Kristjan Koren? "Naloga bo, da sem zraven teh, ki spadajo v krog prvih favoritov. Ob sebi bom imel Carusa in Villello. Pričakuje se veliko napadov, ki jih bo verjetno težko kontrolirati. Se pa dobro počutim. V petek nisem imel prav posebnih težav pri vožnji v klanec."

Visoka pričakovanja ima tudi Jure Golčer: "Ker nimam svoje ekipe bom poskusil iztisniti, kar se bo dalo. Vse bo odvisno od mene. Na klanu Treh Kraljev pa bo vse odvisno od počutja. Bomo videli …"

Včerajšnji slovenski junak, Grega Bole, pred kraljevsko etapo: "Malo sem utrujen po vsem, kar se je dogajalo v petek, ampak se bom boril. Bom videl kakšne so noge na prvih klancih. Če bo šlo v redu, lahko tudi kaj naredim."

Kaj morate vedeti o kraljevski etapi?

Pred stosedemintridesetimi kolesarji je 192 kilometrov dolga etapa s štirimi kategoriziranimi gorskimi cilji. Vsega skupaj bodo morali kolesarji v etapi prekolesariti 3200 višinskih metrov vzpona. Sicer bo etapa dolga 200 kilometrov saj bodo kolesarji najprej po ulicah Rogaške Slatine, kjer bo štart etape, prekolesarili osem kilometrov v zaprti vožnji. Prvi gorski cilj bo že na dvaintridesetem kilometru (Košnica). Sledila bosta vzpona na Padeški Vrh in Veliko Tinje ter ciljni vzpon na Tri Kralje. Scenarijev o poteku etape je kar nekaj in ne gre verjeti, da vodilni Michael Matthews ne bo poskušal storiti vse, da bo rumeno majico zadržal. Veliko kolesarjev, ki nastopajo na dirki verjame v to, da Avstralec lahko zmaga dirko.

Glede na to, kar smo videli na prvih dveh etapah, lahko pričakujemo boj za zmago v skupnem seštevku med naslednjimi kolesarji: Tiago Machado (NetApp-Endura) in Matteo Rabottini (Neri Sottoli) sta na pogled z najmanj truda premagovala vzpona v drugi etapi. Nekaj časovne prednosti imata Diego Ulissi (Lampre-Merida) in Kristijan Koren (Cannondale), medtem ko puške še nista vrgla v koruzo Radoslav Rogina (Adria Mobil) in Jure Golčer (reprezentanca Slovenije). Zagotovo bodo v ospredju tudi Christopher Horner (Lampre-Merida), Damiano Caruso (Cannondale) in Ilnur Zakarin (RusVelo). To je deveterica kolesarjev, ki je trenutno najbolj "vroča" in bodo v primeru normalnega razpleta etape (padci, slab dan) zagotovo v ospredju.

Štart etape bo ob 11:30 uri, medtem ko organizatorji pričakujejo cilj med 16. in 17. uro.

Ne spreglejte