Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2013,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Franciji

Četrtek, 11. 7. 2013, 17.39

8 let

Tretja etapna zmaga Kittla na letošnjem Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Petindvajsetletni nemški kolesar Marcel Kittel je zmagovalec 12. etape 100. kolesarske dirke po Franciji. V skupnem seštevku dirke ostaja Britanec Christopher Froome odet v rumeno majico vodilnega.

Že takoj po začetku 218 kilometrov dolge etape so glavnini pobegnili Francesco Gavazzi (Astana), Juan Antonio Flecha (Vacansoleil-DCM), Anthony Delaplace (Sojasun), Manuele Mori (Lampre-Merida) in Romain Sicard (Euskaltel-Euskadi). Ubežna peterica je složno narekovala tempo na čelu vse do letečega cilja, od koder je bilo do cilja še 52 kilometrov. Prvi je črto, ki je označevala leteči cilj, prečkal Gavazzi. Francoz Sicard se je tam oddaljil od ubežnikov in počakal glavnino, ta je zaostajala dobri dve minuti. Od kolesarjev iz glavnine je bil prvi na letečem cilju Mark Cavendish, sledila sta mu Andre Greipel in Peter Sagan. Zadnjega je v ogrado zaprl Kris Boeckmans, Sagan seveda ni bil prav nič vesel. Ubežna četverica je složno narekovala tempo v ospredju in imela 20 kilometrov do cilja le še 40 sekund prednosti pred glavnino. Zadnji ubežnik, ki je bil ujet, je bil po pričakovanju Španec Juan Antonio Flecha, glavnina ga je dohitela šest kilometrov do cilja. A Flecha bo za današnjo predstavo prejel rdečo številko, v kateri bo kolesaril v petkovi 13. etapi.

Kmalu zatem je na enem izmed krožišč na tleh pristal Kanadčan Svein Tuft, ki je pri svojih 36 letih na svoji prvi dirki po Franciji v karieri. Tuft je bil na čelu glavnine in je z moštvenimi kolegi poskušal pripraviti Matthewu Gossu čim boljši položaj pred začetkom ciljnega šprinta. Dobra dva kilometra do cilja se je v ospredju glavnine znova pripetil padec. Vanj je bilo vpletenih 20 kolesarjev z Greiplom na čelu. V zadnjem kilometru so bili na čelu kolesarji ekipe Argos-Shimano, a sta jih pred zadnjim desnim ovinkom 400 metrov do cilja prehitela Gert Steegmans in Mark Cavendish. A Marcel Kittel je le skočil v zavetrje Cavendisha in ga v zadnjih stotih metrih brez težav premagal. Kolesar iz Arnstadta je slavil že tretjo etapno zmago na letošnji dirki, medtem ko se je moral Cavendish zadovoljiti z drugim mestom. Slovak Peter Sagan je bil tretji, Norvežan Alexander Kristoff pa četrti. V glavnini je etapo končal tudi Kristijan Koren, medtem ko v skupnem seštevku ni bilo sprememb. V petek bo na sporedu še ena etapa za šprinterje.

Ne spreglejte